Mlada redateljica

Karmen Obrdalj: Inspiriraju me teme iz moje okoline

''Tko god se želi baviti ozbiljno nečim smatram da je potrebno mnogo rada i odricanja. Bavljenje filmom je prvo konstantan rad na sebi. Kada kao student režije pravite film imate mnogo više poslova osim samog režiranja, pa je samim time i rad veći.''
Kultura / Film TV | 11. 10. 2021. u 10:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Karmen Obrdalj je rođena u Splitu i do sada je snimila šest kratkih igranih filmova, jedan kratki dokumentarni film, te jedan glazbeni video-spot.

Autorica je svih svojih snimljenih filmova kao redateljica i scenaristica. Radila je i kao asistentica režije na seriji Hotel Balkan u Bosonoga produkciji. U svojim filmovima bavi se problemima odrastanja, ljubavi, disfunkcionalnih odnosa i seksualnosti.

Svojim dokumentarnim filmom 'Zašto mama vazda plače' osvojila je brojne nagrade na međunarodnim festivalima, do sada ukupno 11.

Nagrada za najbolji studentski film na Mostar Film Festivalu, nagrada za režiju i montažu na Liburnia Film Festivalu u Opatiji, nagrada za najbolji dokumentarni film na Star Film Festivalu u Sisku, Grand Prix na FUSE – Film Under Severe Experiment Festivalu u Karlovcu, nagrada za najbolji kratki dokumentarni film na TIFF ODA Festivalu u Tetovi, nagrada za najbolju kameru na Her International Film Festivalu u Killarneyju, nagrada za najbolji studentski dokumentarni film na Blue Danube Film Festivalu u Budimpešti, glavna nagrada na Youki Festivalu u Welsu, nagrada za senzitivnost na Bosnia-Herzegovina Looks Around Festival u Bottropu i ista nagrada na International Film Festival Bosnia and Herzegovina Looks Around u Parizu.

Njen film 'Kad jutro svane' dosad je primljen u konkurenciju na preko deset festivala, a uskoro će biti prikazan i na filmskom festivalu u New Yorku.

Karmen je u intervjuu za Glas kulture kazala, kako je ''bavljenje filmom konstantan rad na sebi''.

''Tko god se želi baviti ozbiljno nečim smatram da je potrebno mnogo rada i odricanja. Bavljenje filmom je prvo konstantan rad na sebi. Kada kao student režije pravite film imate mnogo više poslova osim samog režiranja, pa je samim time i rad veći.''

Obrdalj se u svojim filmovima bavi problemima odrastanja, ljubavi, disfunkcionalnih odnosa i seksualnosti. Napominje i da problematika koja je zanima se mijenja iz godine u godinu.

''Prije sam bila okrenuta više autoportretskim temama što je čest slučaj kod studenata režije, a što više sazrijevam kao redatelj više me inspiriraju teme koje dolaze iz moje okoline i promatranja svijeta'', dodala je Karmen, koja ističe kako su ''nagrade i priznanja samo potvrda nekog rada''.

Napominje i kako je okruženje za mladu izrazito bitno, te da je ''dobro ako djeca i mladi ljudi imaju neku zajednicu u kojoj se osjećaju slobodno i mogu se bez problema izražavati.''

''Imam sreće što sam odrasla u obitelji gdje se umjetnost cijeni i konzumira, pa sam samim time nekako i ja prirodno imala potrebu da počnem stvarati. Što se tiče šire zajednice, tj. mjesta u kojim sam odrastala oni su također imali ogromnu ulogu. Prirodno razmišljam i stvaram na maternjem jeziku i moja me okolina inspirira. Zahvalna sam što sam odrasla okružena prirodom i životopisnim ljudima koji su doprinijeli mom radu.''

Karmen je mišljenja i kako umjetnost nešto vrlo osobno i da je potrebno mnogo truda da nešto i uspije, ali da se bez podrške države ne može ništa.

Na pitanje kakva je  filmska scena Bosne i Hercegovine iz perspektive jedne mlade i uspješne osobe kao šro je ona, Obrdalj kaže kako ''posljednjih godina cvjeta''.

''Ne samo da imamo veću produkciju dugometražnih filmova, već imamo i više mladih autora, više festivala i radionica. Imam osjećaj da su to sve sigurni početci za ono što će se tek dogoditi u našoj zemlji na području filma'', zaključila mlada redateljica i scenaristica za Glas kulture.

Kopirati
Drag cursor here to close