Sufinancirali 1102 filma

HAVC će tijekom cijele godine slaviti 15 godina djelovanja

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je u utorak na konferenciji za novinare da HAVC predstavlja jednu od najuspješnijih reformi u području kulture Hrvatske od neovisnosti.
Kultura / Film TV | 21. 03. 2023. u 18:20 Bljesak.info / Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski audiovizualni centar će tijekom cijele ove godine programom "H 15 - 15 godina u našem filmu" proslaviti svojih 15 godina djelovanja i podsjetiti koliko je ta krovna institucija važna za poticaj i razvoj hrvatske filmske industrije. 

Krovna institucija važna za poticaj i razvoj hrvatske filmske industrije 

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je u utorak na konferenciji za novinare da HAVC predstavlja jednu od najuspješnijih reformi u području kulture Hrvatske od neovisnosti.

"Ta krovna institucija hrvatskog filma od samog je početka postavila visoke ciljeve, ispunjava svoju misiju kao jedinstvena platforma za razvoj audiovizualne djelatnosti i izrasla je u snažan nacionalni filmski centar koji je prepoznatljiv kao partner u cijeloj Europi i šire", istaknula je.  

"Impresivni rezultati"

Iz povijesti HAVC-a podsjetila je na prvog ravnatelja Alberta Kapovića, međunarodnog uzleta tijekom mandata Hrvoja Hribara, impresivnih rezultata Programa poticaja, uspješnog projekta digitalizacije kino dvorana, kao i na još uvijek zatvoreno Kino Europa, za koje se nada da će se Grad pokrenuti i krenuti u smjeru obnove.

Obuljen je rekla i da su 2016. osiguravali 37 milijuna kuna, sada je to dvostruko više, a daljnjem rastu doprinijet će i novi Zakon o elektroničkim medijima u kojem su osigurali dodatne izvore financiranja, doprinose streaming platformi i komercijalnih televizija.

Foto: Hina / HAVC slavi 15 godina rada

Ravnatelj HAVC-a Chris Marcich ustvrdio je kako je taj centar temelj na kojem se oslanja naša filmska industrija, a u proteklih 15 godina ona napokon diše punim plućima.

Sufinancirano 1102 filmova 

U tom je periodu, napomenuo je, sufinancirano je 1102 filmova, 388 igranih, 324 dokumentarnih, 218 animiranih i 172 eksperimentalna filma, a brojne su i njegove druge aktivnosti, od potpore filmskim festivalima, nezavisnim kinima do edukacija filmaša.

Pomoćnica ravnatelja Maja Vukić najavila je da će u središtu prigodnog programa biti filmovi - u svibnju će se održati Mjesec hrvatskog filma s najomiljenijim filmovima svih žanrova iz proteklih 15 godina. 

Matanićev film od 15 godina HAVC-a 

Drugi dio vezan je uz hrvatske filmske festivale, počevši od ZagrebDoxa, gdje će se 28. ožujka održati tribina o hrvatskim dokumentarcima koji su obilježili Dox, tijekom ljeta će se uključiti i Kino mreža u projekcije, održat će se i izložba plakata. 

Očekuje se i film o 15 godina HAVC-a Dalibora Matanića, koji je govorio o svojim iskustvima s HAVC-om, kao i producentica Ankica Jurić Tilić, direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski, direktor Zagreb Film Festivala Boris T. Matić, ilustratorica i animatorica Petra Zlonoga te Sanja Zank.  Pejić voditeljica revijskih i obrazovnih programa HFS-a, 

Kopirati
Drag cursor here to close