Otvorenje

Filmski festival u Trebinju: Zlatni platan Anici i Irfanu uz pjesmu “Mirzinog jata”

Nagrade ovogodišnjim dobirnicima ‘’Zlatnog platana’’ uručili su umjetnički direktor i selektor festivala Peđa Milojević i načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Zoran Milošević.
Kultura / Film TV | 28. 07. 2019. u 08:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dodjelom nagrade za izuzetan doprinos euro-mediteranskoj sceni glumcima Anici Dobroj i Irfanu Mensuru, u Trebinju je počeo 7. Festival mediteranskog i europskog filma, priopćilu su u nedjelju organizatori.

Kao nikada do sada, festival je otvoren na veoma zanimljiv način i to skladbom ‘’Apsolutno tvoj“ koju je izveo frontmen jedne od najpopularnijih grupa EX-YU prostora ‘’Mirzino jato’’ Mirze Alijagića, što je izazvalo oduševljenje publike i gromoglasni aplauz, jer je Mirza obećao da će nakon 40 godina održati koncert u Trebinju.

Nagrade ovogodišnjim dobirnicima ‘’Zlatnog platana’’ uručili su umjetnički direktor i selektor festivala Peđa Milojević i načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Zoran Milošević.

Anica Dobra je istaknula da je prvi put u Trebinju, ali da joj je prijem trebinjske publike stvorio utisak kao da je u najjužnijem gradu Republike Srpske bila već nekoliko puta.

‘’Ovo je velika nagrada za mene. Hvala svima vama što me podržavate i podižete me u oblake’’, navela je Anica.

Foto: PR / Trebinje film festival, 2019.

Ona je istakla da je svaki film koji je snimila za nju predstavljao njen osobni uspjeh, ali da ‘’Zlatni platan’’ posmatra kao uspjeh kulturne sredine iz koje je proizvašla i postala onakva kakvu je publika zamišlja.

‘’Ova nagrada priča mnogo više jezika nego što ih pričam ja i smatram je kao dobrom patformom za pokazivanje naših potencijala van granica ove sredine’’, navela je Anica, ispraćena burnim pljeskom trebinjske publike.

Poručila je da je nagrada ‘’Zlatni platan’’ učinila najboljom, što joj je posebna čast.

Ona se zahvalila članovima KUD-a ‘’Alat Svislajon’’ iz Trebinja koji su joj poklonili vjenčić sa cvijećem, koji je cijelo vrijeme držala na glavi.

‘’Imala sam potrebu da ponesem nešto što je lokalno. Vredne ženske ruke su napravile ovaj vjenčić. On je za mene velika čast, jer se sa njim osjećam divno’’, rekla je Anica, priopćili su organizatori.

Glumac Irfan Mensur rekao je da ‘’Zlatni platan’’ ne doživljava kao nagradu, već kao priznanje za trajanje, jer je na sceni već skoro 50 godina sa svim uspjesima i neuspjesima.

‘’Veoma sam uzbuđen. O platanima veoma malo znam, ali kad sam radio kuću, moj kum, koji je iz Trebinja, rekao mi je da zasadim platan. Taj platan je danas u mojoj bašti i on je danas veoma visok’’, rekao je Mensur.

On je istaknuo da Trebinje nema ‘’zlatni platan’’, ali ga zato svake godine izmisli u vidu nagrade koju dobijaju najbolji glumci euro-mediteranskog regije.

‘’Postoji istočni i zapadni platan, a sa njihovim križanjem čak deset vrsta. Molim vas da počnete da pričate da postoji sjeverni i južni platan. Sjeverni je Anica Dobra, a južni Irfan Mensur“, kazao je Mensur.

Umjetnički direktor festivala Peđa Milojević kazao je da ovaj festival promovira veliki filmski studio zvani ‘’Trebinje’’, ali i odaje počast dobitnicima ‘’Zlatnog platana’’.

Foto: PR / Trebinje film festival, 2019.

‘’Dobitnici ove nagrade nisu samo veliki umjetnici, već veliki i divni ljudi’’, naveo je Milojević.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Zoran Milošević rekao je da je grad Trebinje sa zadovoljstvom prihvatio poziv organizatora da po sedmi put bude pokrovitelj fimskog festivala, koji svojim kvalitetom doprinosi pozicioniranju Trebinja kao grada kulture u regionalnim okvirima.

‘’Glavni cilj ovog festivala je da promovira regionalnu i svjetsku kinematografiju, otvarajući prostor za autore i filmove koji njeguju autentičan umjetnički senzibilitet’’, naveo je Milošević.

On tvrdi da vjeruje da je Trebinje samo po sebi inspiracija svim filmskim radnicima, priopćili su organizatori.

Nakon svečane dodjele ‘’Zlatnog platana’’, uslijedile su projekcije filmova ‘’Kolijevka’’ Trebinjke Sare Kolak i ‘’Pijavice’’ Dragana Marinkovića, koji se sa scenaristom Dušanom Spasojevićem predstavio trebinjskoj publici.

Festival organiziraju Tangram centar iz Beograda, Alpe-Adria kulturna mreža, Mediteran centar Trebinje, Kulturni centar Trebinje, Dom mladih Trebinje i hotel ‘’Leotar’’, uz podršku Grada Trebinja, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Uprave za dijasporu Republike Srbije.

Kopirati
Drag cursor here to close