Filmovi s ratnom tematikom na SFF-u: Od Srebrenice, preko Beograda do Bagdada
Sarajevo Film Festival

Filmovi s ratnom tematikom na SFF-u: Od Srebrenice, preko Beograda do Bagdada

Kultura / Film TV | 12. 08. 2021. u 16:18 Bljesak.info / BIRN Justice Report

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na 27. Sarajevo Film Festivalu (SFF) prikazat će se više od deset filmova s ratnom tematikom na prostoru Bosne i Hercegovine i svijeta, od kojih su dva o genocidu u Srebrenici počinjenom 1995. godine.

O ratu u BiH i posljedicama koje je on sa sobom donio publika će imati priliku gledati u tri filma – “Kuda ideš Aida?”, filmu “Looking for Horses” i “Disturbed Eart”.

U okviru Natjecateljskog programa dokumentarnog filma ove godine će na SFF-u biti prikazan dokumentarni film o Srebrenici “Disturbed Eart”, redatelja Kumjana Novakova i Guillermo Carreras-Candia.

“Mjesto u tišini na kojem je prošlost zarobila sadašnjost. Korak po korak, kolektivna bol preuzima pejzaž, prostor, grad. Na kraju, ulazi u nas. Srebrenica postaje stvarnost današnjice, i naša vlastita stvarnost”, stoji u opisu filma.

Video: Looking for Horses, redatelja Stefana Pavlovića

U istog kategoriji prikazat će se i film “Looking for Horses”, redatelja Stefana Pavlovića, koji govori o prijateljstvu između filmskog autora i ribara koji je izgubio sluh tijekom rata u BiH, nakon čega se povukao na jezero gdje vodi usamljenički život. Autor filma izraženo muca, ali usprkos njihovim govornim i slušnim oštećenjima razvijaju snažnu vezu.

“Dok za ribara jezero simbolizira bijeg od podijeljene zemlje, zemlje rata, za filmskog autora ono predstavlja povratak tom razornom mjestu, domovini njegovih roditelja. Njih dvojica pokušavaju pronaći način da međusobno komuniciraju dok kamera hvata njihovu sve snažniju povezanost”, navodi se u sadržaju ovog filma.

Film “Isti san” zasnovan na istinitom događaju o rumunjskom vojniku koji tijekom svoje prve misije u Afganistanu nailazi na ranjenu djevojčicu, redatelja Vlad Petrija, bit će također prikazan u okviru Natjecateljskog programa dokumentarnog filma.

“Redatelj u filmu kombinira arhivske snimke najrecentnijeg oružanog sukoba u Afganistanu s videozapisima iz osobne arhive kako bi ispričao priču o okrutnosti rata i iz perspektive osvajača i iz perspektive civila zarobljenih u ratnim uvjetima”, navodi se.

Video: QUO VADIS, AIDA?

Igrani film “Kuda ideš Aida?” redateljice Jasmile Žbanić, prati Aidu, prevoditeljicu Ujedinjenih naroda (UN) u Srebrenici, i njenu priču u trenutku kada srpske snage zauzimaju grad, a njena obitelj se nađe među tisućama građana koji traže sklonište u UN-ovom kampu, bit će prikazan u okviru programu “U fokusu”.

Ovaj film je od premijere do danas dobio nekoliko svjetskih nagrada, a bio je neminovan i za Oskara.

Video: Evolution (2021) | Trailer | Kornél Mundruczó 

U istoj kategoriji prikazat će se i film “Evolucija” redatelja Kornéla Mundruczó, koji preko nadrealnih sjećanja iz Drugog svjetskog rata do današnjeg Berlina prati tri generacije iste obitelji i njihova neuspješna nastojanja da se pomire s vlastitom prošlošću u društvu čije povijesne rane još uvijek nisu zacijelile.

Video: Celts | Clip | Berlinale 2021

Igrani film “Kelti” redateljice Milice Tomović bit će prikazan u okviru Natjecateljskog programa. Priča prati Beogradsku obitelj tijekom rođendanske proslave kćerke Minje 1993. godine tijekom rata u Srbiji i patnje zbog sankcija i inflacija.

Program Suočavanje s prošlošću ima misiju da pokrene iskren dijalog o nedavnoj prošlosti našeg regiona, kao preduvjet za rješavanje problema proisteklih iz ratova u bivšoj Jugoslaviji koji još uvijek opterećuju naša društva. Ove godine će u okviru ovog programa na SFF-u biti prikazano ukupno sedam filmova.

Program je podijeljen na dvije tendencije, prva je usmjerena na traganje za istinom u okviru koje će biti prikazana tri filma redatelja Mads Brüggera “Ambasador”, “Neriješeni slučaj Hammarskjöld” i “Krtica”.

“U ime potrage za istinom bit će prikazan i film ‘Pucnji u Marseju’ redatelja Gordana Matića o atentatu na jugoslovenskog kralja Aleksandra I u kojem autor, kroz detaljnu rekonstrukciju suđenja atentatorima predstavlja iz novog ugla povijesne ličnosti i raspoložive činjenice o tom događaju”, priopćeno je iz selekcije programa Suočavanje s prošlošću.

Drugi dio programa usredotočuje se na nerazriješene konflikte i njihov dugoročni utjecaj na društvo. U ovom dijelu prikazat će se dva filma i to film “Ni na nebu ni na zemlji” redateljice Najawe Najjar o putovanju kroz Palestinu i Izrael i tajne o nastanku države Izrael, te film “Ahmadov glas” koji predstavlja omnibus od sedam kratkih filmova o Arapima koji rade u Izraelu.

“Program ćemo zatvoriti svjetskom premijerom filma redateljice Maysoon Pachachi ‘Naša rijeka… naše nebo’, a koji nam omogućava da svijet pogledamo iz perspektive običnih stanovnika Bagdada u očekivanju skorog sukoba. Film je portret ljudskog života u stanju stalne nesigurnosti”, stoji u priopćenju.

SFF otvara se sutra i traje do 20. kolovoza

Kopirati
Drag cursor here to close