All quiet on the Western front

Film s glumcem porijeklom iz BiH osvojio četiri Oscara

Kultura / Film TV | 13. 03. 2023. u 09:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačko filmsko ostvarenje "Na Zapadu ništa novo" ("All quiet on the Western front"), u kojem igra i glumac bosanskohercegovačkih korijena Edin Hasanović osvojio je čak četiri Oscara.

  / Na Zapadu ništa novo

“Na Zapadu ništa novo” odnio je Oscare u kategorijama za najbolji međunarodni film, fotografiju, scenografiju i originalnu glazbu, dok je nominacije ostvario u još nekoliko kategorija –  za najbolji film, prilagođeni scenarij, zvuk, vizualne efekte, te šminku i frizuru.

Film je snimljen pod redateljskom palicom Edwarda Bergera, a nastao je po romanu Ericha Marije Remarquea, koji govori o strahotama Prvog svjetskog rata.

Tridesetogodišnji Hasanović rođen je u Zvorniku, s majkom je još kao dva mjeseca stara beba izbjegao u Njemačku, a oca koji je ubijen na samom početku rata još uvijek nije pronašao.

Ostvario je uloge u brojnim njemačkim filmskim i serijskim ostvarenjima, a dobitnik je i dviju “Zlatnih kamera”, koje brojni nazivaju još i “njemačkim Oscarima”.

Između ostalog, Hasanović je i najmlađi moderator svečanosti dodjele Njemačke filmske nagrade ikada, a to je ujedno zadatak kojeg je obavljao dva puta, prenio je N1.

Video: All Quiet on the Western Front | Official Trailer | Netflix

Film "All Quiet on the Western Front" na dodjeli filmskih nagrada BAFTA u veljači osvojio je sedam nagrada, uključujući i onu za najbolji film.

Također je osvojio i nagradu za najbolji adaptirani scenarij, najbolji film koji nije na engleskom jeziku i najbolju režiju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close