Venecija film festival

Bh film ''Quo Vadis, Aida?'' u utrci za Zlatnog lava

''Želim da se zahvalim ekipi koja je radila pod teškim uvjetima dajući svoj maksimum - zatim ljudima koji su vjerovali u film i kada mnogi nisu, a posebno onima koji su film podržali.''
Kultura / Film TV | 28. 07. 2020. u 12:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Film ''Quo Vadis, Aida?'' redateljice Jasmile Žbanić, u produkciji Deblokade, odabran je u Glavni natjecateljski program 77. Venecija film festivala.

Natjecat će sa 20 filmova iz cijelog svijeta za glavnu nagradu Festivala ''Zlatni lav''.

Ovo predstavlja veliki uspjeh, pogotovo imajući u vidu da se radi se o najstarijem i jednom od tri najvažnija filmska festivala na svijetu, piše N1.

Aida radi kao prevoditeljica u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a. Kada srpska vojska uđe u grad, trideset tisuća stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina obitelj, traži spas u bazi UN-a. Ubjeđena je da su barem oni, koji su ušli u bazu, sigurni - sinopis je filma.

"Biti izabran na Venecijanski filmski festival je za nas velika nagrada. Venecijanski festival, kao jedan od najvažnijih svjetskih filmskih događaja će omogućiti da film gleda veliki broj ljudi, a to je upravo ono što smo željeli. Nadamo se da će i u regiji film izazvati veću empatiju i bolje razumijevanje među ljudima. Želim da se zahvalim ekipi koja je radila pod teškim uvjetima dajući svoj maksimum - zatim ljudima koji su vjerovali u film i kada mnogi nisu, a posebno onima koji su film podržali. Želim da se zahvalim i našim obiteljima koje su pet godina trpile stres i nestabilnosti koje je rad na ovom filmu donosio. Film je posvećen ženama Srebrenice i njihovim ubijenim sinovima, muževima, braći, rođacima, komšijama…njih 8.372", navela je redateljica Žbanić.

Glavne uloge tumače Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Boris Ler, Dino Bajrović i dr.

Autorsku ekipu čine Christine A. Maier (direktorica fotografije), Hannes Salat (dizajner produkcije), Małgorzata Karpiuk i Ellen Lens (kostimografkinje), Michaela Prayer (majstorica maske), Jarosław Kamiński (montažer), Igor Čamo (dizajner zvuka), Antoni Komasa-Lazarkiewicz (kompozitor).

Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH).

Kopirati
Drag cursor here to close