Festival animiranog filma

Neum: Drugi dan NAFF-a prikazan bh. film ''Rainboy''

Film prikazuje Kišnog dječaka i njegov kišni oblak koji živciraju prolaznike od samog početka priče, jer nitko ne želi biti mokar.
Kultura / Film TV | 29. 08. 2022. u 09:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugu večer 17. izdanja NAFF-a prikazano je ukupno 27 filmova u tri kategorije- natjecateljski program, studentski natjecateljski program i ekologija. Filmovi su prikazani iz 20 različitih zemalja, od Irske, SAD-a, Francuske, Filipina, pa sve do Bosne i Hercegovine.

Priča o ljubavi, magiji, osveti i ubojstvu

Posebnu pažnju druge večeri privukla je priča o ljubavi, magiji, osveti i ubojstvu nagrađivanog irskog redatelja i umjetnika Cashell Horgan. Film je nastao prema 300 godina staroj istoimenoj baladi ''Dama Isobel i vitez', a priča o varljivom ljubavniku koji je namamio niz djevojaka u smrt sve dok nije upoznao damu Isobel, djevojku koja je čekala nešto više od ljubavi. Film je osvojio i proviziju od Irskog filmskog odbora, Umjetničkog vijeća i nacionalnih televizija, a ni neumsku publiku nije ostavio ravnodušnom.

Nakon natjecateljskog programa uslijedio je studentski natjecateljski program koji se pokazao ništa manje kvalitetnim. U ovim projekcijama našao je se domaći film ''Rainboy'' iz Bosne i Hercegovine, autorice Sandre Marić. Film prikazuje Kišnog dječaka i njegov kišni oblak koji živciraju prolaznike od samog početka priče, jer nitko ne želi biti mokar. Započinje putovanje na kojem on pronalazi svoju svrhu- on i njegov oblak će putovati i činiti dobro.

Foto: PR / Najnovija izdanja iz svijeta animacije na drugoj večeri NAFF-a u Neumu

Studentske projekcije svakako pokazuju da svijet animacije itekako živi i živjet će. Pored ovih sada već renomiranih i nagrađivanih autora, sigurno je da nam svake godine dolaze mlade i svježe snage koje će nam tek pružiti ono najbolje od sebe u svijetu filma i animacije.

Treći dan NAFF-a - master class i nove projekcije

Treći dan NAFF-a 29. kolovoza u Neumu bit će održano predavanje prošlogodišnje pobjednice NAFF-a Corrie Francis Parks iz SAD, koja je ove godine jedna od čanica stručnog žirija.

Corrie donosi život neživom kroz manipulaciju fizičkim materijalima, kadar po kadar. S jednom rukom na kameri i drugom na tipkovnici, njeni filmovi i instalacije održavaju organsku vezu s tradicionalnim metodama produkcije dok, u isto vrijeme, integriraju digitalnu tehnologiju.

Uzbudljiva i zanimljiva večeras publiku čeka i 29. kolovoza, kada će biti prikazani novi animirani filmovi. Projekcije počinju u 20:30 sati na terasi hotela Sunce u Neumu, a ulaz je besplatan za sve.

Foto: PR / Corrie Francis Parks

Podsjećamo, tijekom trajanja NAFF-a bit će prikazano ukupno 115 filmova iz 44 zemlje svijeta. 75 filmova bit će prikazano u natjecateljskim programima i 40 filmova u studentskom, panorama i ekologija programu, a bit će održani i master classovi.

Festival će svečano biti zatvoren 1. rujna dodjelom nagrada, a to su Grand Prix, najbolja 2D animacija, najbolja 3D animacija, najbolja animacija glina – lutke, najbolja glazba, nagrada za likovnost, najbolji studentski film i nagrada Dušan Vukotić.

Kopirati
Drag cursor here to close