Remek djela domaće kinematografije

Drugi dan 23. Mediteran Film Festivala

Od 16 sati u kinu Borak Mediteran Film Festival prikazat će filmove koji su u vremenu u kojima su nastali bili miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta.
Kultura / Film TV | 12. 10. 2022. u 13:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Remek djela domaće kinematografije, iz programa Filmski centar Sarajevo, otvorit će drugi festivalski dan. Od 16 sati u kinu Borak Mediteran Film Festival prikazat će filmove koji su u vremenu u kojima su nastali bili miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta.

Život i uvjete pod kojima rade građevinski radnici za vrijeme izgradnje pristupnih puteva, uspinjača, utovarnih stanica, te rada u kamenolomu u Varešu pratimo u 'Drugom udaru' Vlade Balvanovića, rudare iz Kaknja u 'Gdje su nekad rasli mladi orasi' Bakira Tanovića, dok će nas Vlatko Filipović odvesti u 'Zemlju Neretljansku'.                                     

Na ovogodišnjem festivalu bit će prikazana i priča o Romima koji se pokušavaju zadržati u jednom kraju Bosne, ali ih sredina, zbog predrasuda, ne prihvaća. Radi se o filmu 'Čergari' redatelja Drenka Orahovca. Rudarima i mentalitetu radničke klase ponovno nas vraća Petar Ljubojev u 'Stanarskom pravu lagumaša Safera', dok nas Milutin Kosovac vodi na putovanje s kozarom Antom u filmu 'Nemam ništa protiv Boga'.  U ovom programu pažnju ljubitelja filma zasigurno će privući i 'Faraon Stipe iz Vidoša', redatelja Ratka Orozovića. Priča o čovjeku koji je nakon prekida obrazovanja znanje stjecao čitajući knjige. Faraon Stipe je jedinstven primjer samoukog arhitekta, s vlastitim stilom koji je pobijedio okolnosti života.

Drugi dan ovogodišnjeg MFF-a, srijeda, 12. listopada, slobodno možemo nazvati i rock'n'roll danom. Jer na rasporedu su dva lijepa rock događaja.

Prvo će u 17 sati u hotelu Park biti predstavljena autobiografija Željka Bebeka "U inat svima". Knjigu će predstaviti sam Željko Bebek, zatim "ghost writer" Robert Bubalo, te direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac.

A u 20 sati drugi veliki rock događaj dana: u kinu Borak na redu je projekcija autobiografskog filma "Pjevaj mi pjesmu" o velikom slovenskom glazbeniku Vladi Kreslinu. Film će predstaviti osobno Vlado Kreslin, a ovaj sjajan kantautor koji je više puta svirao ispred Boba Dylana zasvirat će i u Širokom Brijegu.

Od 18 sati na programu su filmovi iz konkurencije 'Pjesme' redateljice Jenny Tsiropoulou iz Grčke, 'Kako spasiti mrtvog prijatelja' redateljice Marusye Syroechkovskaya iz Rusije. Projekcije u 22 sata donose također naslove iz natjecateljskog dijela - 'Sjećanje' španjolske redateljice Neree Barros i 'Muzej revolucije' redatelja Srđana Keča.

Podsjećamo, Mediteran Film Festival održava se od 11. do 15. listopada u Širokom Brijegu. U konkurenciji je deset dugometražnih dokumentaraca koji će se boriti za nagradu MFF ''Grand Prix'', te deset kratkometražnih dokumentarnih filmova koji se natječu za MFF ''Best Short''. Najbolji film birat će i publika a taj film čeka nagrada MFF ''Audience Award''.

Kopirati
Drag cursor here to close