James Dean

Buntovnik s razlogom: Rođen je prije 90 godina, ali je otišao mlad

Glumiti počinje 1950. na televiziji, na filmu od 1953. godine. Nakon više manjih uloga zapaža ga Elia Kazan. Bio je polaznik Actors’ Studija i već nakon prve glavne uloge u filmu (Istočno od raja) postaje zvijezdom.
Kultura / Film TV | 08. 02. 2021. u 09:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: globalnews.ca / James Byron Dean (Fairmont, 8. veljače 1931. - Salinas, 30. rujna 1955.)

James Byron Dean, ili kraće James Dean, simbol buntovne mladosti iz pedesetih godina 20. stoljeća, rođen je na današnji dan prije 90 godina.

Iako mu je prerana smrt prekinula karijeru na samom početku, stekao je kultni status na filmskom platnu, ali i kao utjelovljenje pobune mladih protiv društvenog licemjerstva.

Rođen je u Fairmontu, 8. veljače 1931. godine, a poginuo u mjestu Salinas, 30. rujna 1955.

Glumiti počinje 1950. na televiziji, na filmu od 1953. godine. Nakon više manjih uloga zapaža ga Elia Kazan. Bio je polaznik Actors’ Studija i već nakon prve glavne uloge u filmu (Istočno od raja) postaje zvijezdom.

Sličan lik zatvorena i dubinski gnjevna mladića, koji s naporom uspostavlja kontakt s okolinom te u ljubavi prema djevojci traži emocionalnu prisnost, tumači i u Buntovniku bez razloga, a prema naslovu toga filma nazvan je tip likova, glumaca, ali i životni stil adolescenata koji su ga oponašali.

Foto: Internet / James Dean snimio je samo tri filma i ušao u legendu

U filmu Div (George Stevens, 1956.) sa stanovitim uspjehom širi glumački raspon ulogom koja obuhvaća dulji odsječak života, uspješno dočaravši i scene gnjeva sredovječna razočaranog muškarca sklona alkoholu.

Potkraj snimanja 1955. pogiba u automobilskoj nesreći, a rana smrt učvršćuje njegov status jedne od kultnih ikona filma i popularne kulture dvadesetog stoljeća.
O njemu je snimljeno više dokumentarnih i igranih filmova i televizijskih serija.

Iako je snimio samo 3 filma, ostavio je neizbrisiv trag u filmskoj povijesti.

Postao je prvi glumac kojeg je Akademija posthumno nominirala za Oskara, za ulogu u filmu Istočno od raja. 1956. godine bio je posthumno nominiran i za film Div.

Video: James Dean (Best of)
Kopirati
Drag cursor here to close