Bihać

Avantura Film Festival: Najbolji turistički film je ''Fort-Net'', redatelja Zdravka Terkeša

Žiri u kategoriji kratkog, turističkog i self-made filma činili su Đurđa Vukašinović, Elmir Krivalić i Magdalena Živaljić Tadić.
Kultura / Film TV | 25. 08. 2022. u 11:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu večer svečano su dodjeljene nagrade četvrtog Bihać Avantura Film Festivala ''Avant&Una''. Nagrade u kategorijama najbolji dugomatražni dokumentarni film, najbolji dugometražni igrani film i Grand Prix ''Unska sirena'' dodjeljuje žiri u sastavu: Nedžad Ibrahimović, Anita Juka i Branka Bešević Gajić i donijeli su sljedeće odluke:

Nagrada za najbolje filmsko ostvarenje u kategoriji dugometražni igrani film Grand Prix-unska sirena dobio je film ''Praznik praznine'' Jasmina Durakovića, redatelja i scenariste. On svojim snažnim redateljskim slikama u filmu promišljeno posvećuje dramski krimić situiran u današnje Sarajevo. Redatelj smjelo vodi ansambl i autorski tim kroz čovjeka koji preko knjiga koje je posudio drugima i koje pokušava vratiti, bezuspješno traži i svoj vlastiti identitet. Film je kompleksan i jasan redateljsko-dramaturški koncept koji kroz preplitanje karaktera naizgled običnog čovjeka i umjetnika, na trenutak otvara utopijski prostor dobrote ujedno, ali i najmračnije stanje duše pa sve do bezuvjetne ljubavi, unatoč svemu i poslije svega, jasno i beskompromisno biraju ljudskost nasuprot ideologijama gdje od glavne uloge do sporednih, pa sve do minijatura, redatelj vješto vodi kompletan ansambl i u svakom segmentu ostavlja snažan emotivni dojam na stručni žiri ali i na sve gledatelje.

''Nekoć smo bili dobri''

Nagradu za najbolji dugometražni film žiri jednoglasno daje filmu ''Nekoć smo bili dobri'' Gorana Vojnovića. Vizualno i montažno precizan film na vješt način prikazuje kontrast prelijepih predjela Slovenije, ali i opstanak generacija koje su došle iz raznih životnih okolnosti. Vučko je prikazan kao izbjeglica za vrijeme rata u Bosni, a Leo je Italijan koji i unatoč rastavi od svoje supruge ostaje u Sloveniji i na sve načine pokušava se izboriti za egzistenciju kako bi ponovo bili skupa. Hrabra tema koja u srž postavlja pitanje egzistencije i borbe za opstanak porodice kada čovjek bude spreman na sve. Upečatljiva redateljeska obrada priče koja ne ostavlja nikoga ravnodušnog.

Kada je u pitanju kategorija dokumentarnih filmova, festival ove godine dodjeljuje nagradu za najbolji kratki dokumentarni film i to Goranu Dujakoviću za film ''Sestre’''.

Film koji ostavlja izuzetan doprinos dokumentarnom žanru, gdje su akteri dovedeni u realnu životnu situaciju gdje se bave svakidašnjim uobičajenim obavezama u kojima međusobno (odnosno sa svojom okolinom) komuniciraju. Ozbiljan autorski pristup ostavlja na gledaoca snažan umjetnički dojam gdje se poistovećujemo sa glavnim junacima i ustrajnosti glavnih likova. Redatelj stoga u početku prati aktere u raznim svakidašnjim obavezama, sve dok ne prestanu postati svjesni prisutnosti kamere gdje se počinju emotivno otvarati na pravi način.

U kategoriji dokumentarni dugometražni film, jednoglasnom odlukom stručni žiri dodjeljuje ravnopravnu nagradu filmovima ''Skroz Sarajevo'' Nenada Đurića i ''Svjetlo Sarajeva'' Srđana Pekića

Glazbeni filmovi koji ostavljaju izuzetan doprinos dokumentarnom žanru gdje se brišu granice između dokumentarnog i igranog pristupa jer ne sadrži samo proces intervjua i kadrove u kojima glumci razgovaraju okrenuti prema kameri, odgovarajući na pitanja, već su akteri dovedeni u realnu životnu situaciju gdje međusobno komuniciraju i time ostavljaju snažnu emociju na publiku.

Žiri u kategoriji kratkog, turističkog i self-made filma činili su Đurđa Vukašinović, Elmir Krivalić i Magdalena Živaljić Tadić, a donijeli su sljedeće odluke:

Nagrada za najbolji kratki igrani film odlazi u ruke Dinki Draganoviću za film ''Djeca na Mjesecu''. Film je svevremen i sveprostoran, aktuelan i na univerzalan način govori o tome kako, naizgled, bezazlena igra postaje najveća noćna mora. Igra gasi mlad život, a drugi će osuditi na privremeni, ali dugogodišnji zatvor i doživotni prijekor društva. Glumačka igra je tačna, precizna i odmjerena, fotografija odlična i savršeno s uklapa u bezizlaznu situaciju u kojoj su se našle tri tinejdžerice. Unutrašnja dramaturška struktura prožeta je trilerskim situacijama koje drže pažnju gledaoca, do sjajno kreiranog klimaxa, s kojim se film završava.

Turistički film

U kategoriji najbolji turistički film, nagradu je dobio ''Fort-Net'', redatelja Zdravka Terkeša. Prema mišljenju žirija, film na vrlo suptilan, prezentan i dinamičan način prikazuje izuzetne turističke destinacije i budi socijalnu potrebu biti dio bogatog historijskog naslijeđa, ali i postati dio netaknute ljepote jednog prostora. Pored dokumentarističkog, film ima artistički pristup pezentaciji neospornog turističkig potencijala, koji prikazuje prostor bez ikakvih granica.

Bihać Avantura film festival ''Avant&Una’'' ove godine dodjeljuje specijalno priznanje za izvanredni doprinos filmskoj umjetnosti u Bosni i Hercegovini i to velikanima – filmskom reditelju i publicisti Vesku Kadiću i glumcu Senadu Bašiću. Obojica su ostavili i ostavljaju neobrisiv trag u filmskom svijetu, stoga im im je u ime festivala uručeno specijalno priznanje.

Specijalno priznanje direkcije festivala za ulogu u filmu ''Švedsko srce moje majke'' dobila je glumica Faketa Salibhbegović-Avdagić, dok je posebno priznanje publike dobio film ''Leto kad sam naučila da letim'', emotivna, vedra i duhovita priča sa sunčanog Jadrana u režiji Radivoja Andrića.

Nakon dodjela nagrada na Open Airu Kulturnog centra održana je projekcija novog filma Pjera Žalice ''Praznik rada'', crnohumorna drama o potrazi za istinom koja oslobađa, ali često i boli. ''Praznikom rada'' svečano je završeno ovogodišnje izdanje našeg festivala.

Kopirati
Drag cursor here to close