Quo Vadis, Aida?

Žbanić: Da se Srebrenica dogodila danas ishod bi bio isti

Žbanić kaže da film nije usmjeren protiv institucija i ideja koje zastupa UN, već nas upozorava da moramo poboljšati i podržati naše institucije.
Kultura / Film TV | 02. 12. 2020. u 16:40 Bljesak.info / H

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jasmila Žbanić, redateljica filma "Quo Vadis, Aida?", koji od srijede, 3. prosinca započinje online distribuciju u Hrvatskoj i regiji, rekla je kako bi, da se Srebrenica dogodila danas, u 2020. godini, ishod bio isti, što smatra užasavajućim.

Film, koji kroz priču o nekadašnjoj profesorici i njezinoj obitelji progovara o genocidu u Srebrenici, bit će dostupan isključivo online na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba, gdje stiže nakon predstavljanja na nizu svjetskih filmskih festivala i kino distribucije u Bosni i Hercegovini.

"Osjećala sam ogromnu odgovornost pri odabiru načina da ispričam ove događaje. Ponekad mi se činilo kao da hodam po minskom polju", rekla je Jasmila Žbanić o procesu rada na filmu, u čijem su fokusu drama i osjećaji naslovne junakinje.

Autorica i kod publike nastoji potaknuti osjećaje i pitanja. "Da su nizozemski vojnici pokazali više empatije, bi li ova tragedija imala tako strašan ishod? Čak i kad nas institucije i vlade iznevjere, još uvijek imamo slobodu osjećati druge i pomagati drugima, no mi smo stalno vođeni osjećajima sebičnosti – jer kapitalizmu je potrebna sebičnost da preživi, što to vodi Zemlju i sve nas prema katastrofi", ustvrdila je.

Žbanić kaže da film nije usmjeren protiv institucija i ideja koje zastupa UN, već nas upozorava da moramo poboljšati i podržati naše institucije. 

"UN su politički blokirali pojedini svjetski političari. Okretanje leđa Srebrenici bila je isključivo politička odluka. Sve što je moguće je učinjeno da se zavežu ruke UN-u. No to također ne oslobađa Nizozemce krivnje. Oni su imali puno predrasuda prema bosanskim muslimanima, kao i vrlo kolonijalan pogled na ljude uopće", napomenula je.

Po njezinim riječima, da se Srebrenica dogodila danas, u 2020., ishod bi bio identičan, a EU ne bi pomaknula prstom. "I to je ono što me užasava", istaknula je Žbanić, koja potpisuje i scenarij filma.  

Glume Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh i drugi.

Film je svjetsku je premijeru imao na 77. venecijanskoj Mostri uz izvanredan prijam kod publike i kritike, a potom se predstavio na relevantnim filmskim festivalima, međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, festivalima u Hamburgu (Njemačka) i Antaliji (Turska), egipatskom El Gouna festivalu, u Busanu u Južnoj Koreji, na Viennaleu u Austriji, festivalu New Horizons u Poljskoj, Festivalu europskog filma u španjolskoj Sevilli, meksičkom Los Cabos International Film Festivalu te na francuskom Arras Film festivalu.

Dosad je osvojio niz priznanja, od čega na venecijanskom festivalu čak tri: nagradu UNIMED koja se dodjeljuje za najbolji film koji se bavi kulturnim razlikama i slobodom umjetničkog izražavanja, nagradu Brian Saveza racionalističkih ateista i agnostika te nagradu SIGNIS Svjetske katoličke organizacije za komunikacije.

Na festivalu u Antaliji ovjenčan je nagradom za najbolji strani film, dok je na festivalu El Gouna osvojio Zlatnu zvijezdu za najbolji film, a Jasna Đuričić priznanje za najbolju žensku ulogu. Na Arras Film festivalu osvojio je nagradu Zlatni atlas za najbolji film. Također, Quo Vadis, Aida? ovogodišnji je bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar.  

Kopirati
Drag cursor here to close