"Znak povjerenja"

77. Filmski festival u Veneciji u znaku talijanskog filma i covida-19

"Mostra će se održati predviđenih datuma, uz nekoliko odricanja, ali srce festivala je sigurno", dodao je Barbera. U službenoj konkurenciji je 18 filmova, među kojima četiri talijanska.
Kultura / Film TV | 28. 07. 2020. u 17:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnji 77. Filmski festival u Veneciji odvijat će se u znaku talijanskog filma s četiri naslova u službenoj konkurenciji, i pandemije covida-19 zbog koje je smanjen program i poduzete su sanitarne mjere. Direktor festivala Alberto Barbera je u priopćenju spomenuo "tjeskobno proljeće i nesigurno ljeto", pa je odluka o održavanju 77. Mostre doživljena kao "znak povjerenja".

"Mostra će se održati predviđenih datuma, uz nekoliko odricanja, ali srce festivala je sigurno", dodao je Barbera. U službenoj konkurenciji je 18 filmova, među kojima četiri talijanska.

Dok je nekoliko filmskih festivala otkazano, među kojima i onaj u Cannesu, Venecija se odlučila održati Mostru pod cijenu određenih mjera, posebice smanjenog broja prikazanih filmova.

Uz to će termičke kamere biti raspoređene na svim ulazima i svakoj osobi s temperaturom višom od 37,5 stupnjeva bit će zabranjen ulaz. Bit će smanjen broj mjesta u dvoranama kako bi se zadržao razmak između gledatelja, a maske će biti obvezne kada neće biti moguće održavati sigurnosni razmak.

Talijanski film "Lacci" Daniela Luchettija, priča o nevjeri u bračnog para iz Napulja, koji je izvan konkurencije, otvorit će festival koji će se odvijati od 2. do 12. rujna.

Ukupno će 60 dugometražnih filmova biti prikazano u pet različitih kategorija, te 15 kratkometražnih, kao i jedna tv-serija, precizirali su organizatori, a redatelji su iz Meksika, Izraela, Rusija, Irana, Japana i Indije.

Žirijem Mostre koji će dodijeliti Zlatnog lava predsjedat će australska glumica Cate Blanchett, uz koju će biti francuska glumica Ludivine Sagnier, njemački i rumunjski filmaši Christian Petzold i Cristi Puiu, talijanski pisac Nicola Lagioia i britanska i austrijska redateljice Joanna Hogg i Veronika Franz, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close