Klizna situacija

Otvoreno pismo HR-u: Antistres anex

Epska historijska šteta počinjena ovoj zemlji nije smetnja da lokalni izbori u Zenici, Ljubuškom ili Trebinju liče na lokalne izbore u Karlsruheu, Darmstadtu ili Leipzigu, ali…
Kolumna / Kolumne | 10. 05. 2024. u 09:05 Emir IMAMOVIĆ PIRKE

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poštovani gospodine Schmidt,

kako piše na portalu Radija Slobodna Evropa, nedavno ste, nema više od dan – dva, kazali: „Građani Bosne i Hercegovine šestog oktobra imat će priliku da glasaju na slobodnim i fer izborima, budući da je integritet izbornog procesa poboljšan u skladu sa međunarodnim demokratskim standardima. Nedvojbena obaveza svih organa vlasti u BiH je da poštuju zakonski okvir i osiguraju održavanje izbora u slobodnom i fer okruženju, sa punim poštivanjem postojećeg zakonskog okvira, međunarodnih demokratskih standarda i nadležnih institucija čiji je zadatak neometana provedba izbornog procesa“.

Život u septičkoj jami

Na istom mjestu i u isto vrijeme, dakle u nastavku teksta se još kaže: „Izmjenama Izbornog zakona uvedena je stroža, biometrijska identifikacija birača, 'kako bi na izborima glasali samo oni koji na to imaju pravo, te kako bi mogli glasati samo jednom'. Predviđeno je i skeniranje svih glasačkih listića kako bi se spriječila njihova naknadna izmjena ili krađa. Kandidati će se prvi put prijavljivati elektronskim putem, te će prvi put kandidatura biti zabranjena osobama osuđenim za ratne zločine pred stranim i domaćim sudovima. Proširene su nadležnosti Centralne izborne komisije i pooštrene kazne za preuranjenu kampanju, korištenje govora mržnje, širenje lažnih vijesti, i zloupotrebu djece u izbornoj kampanji“.

Poštovani gospodine Schmidt, ovo uopće ne zvuči loše. Istina, moglo bi to i bolje – o čemu nešto više uskoro – ali kada čovjek živi u septičkoj jami, onda ga veseli i blaži pad vodostaja.

Lijepo je, ali stvarno, što će „građani Bosne i Hercegovine šestog oktobra imati priliku da glasaju na slobodnim i fer izborima, budući da je integritet izbornog procesa poboljšan u skladu sa međunarodnim demokratskim standardima“. Još je bolje to što je „uvedena stroža, biometrijska identifikacija birača, 'kako bi na izborima glasali samo oni koji na to imaju pravo, te kako bi mogli glasati samo jednom'“ i što će „prvi put kandidatura biti zabranjena osobama osuđenim za ratne zločine pred stranim i domaćim sudovima“. Važno je to gotovo koliko i „pooštrene kazne za preuranjenu kampanju, korištenje govora mržnje, širenje lažnih vijesti, i zloupotrebu djece u izbornoj kampanji“.

Naopaki

Poštovani gospodine Schmidt, Vama je, naravno, poznato kako izgledaju lokalni, dakle komunalni izbori u Njemačkoj: koje su teme bitne biračima, kako im se obraćaju kandidati i kandidatkinje, o čemu se vode debate, šta se obećava, a šta kritikuje i zašto.

Cijenjeni Visoki predstavniče, već ste dovoljno dugo u Bosni i Hercegovini da ste mogli primijetiti kako smo mi, ne može se to drugačije reći, naopaki. Ukoliko nije jasno na šta se misli, možete pitati neke od svojih prethodnika, saradnika i saradnica sa dužim stažom u Sarajevu, a možete, iako to nije najsretnije rješenje, pratiti, ma dovoljno je sedam-osam radnih dana, kampanju koja nas i Vas čeka.

U želji da Vama olakšamo posao, a sebi život – i pri tome sačuvamo ovo malo živaca što nam je ostalo, misli se, je li, na oba – upozoravamo Vas na činjenicu da lokalni izbori u BiH ne podrazumijevaju i iste takve teme. Ma niti blizu!

Istina, postoje neke, nazovimo ih, neuralgične tačke na kojima je zaista neizbježno govoriti o onome što blage veze nema sa krpljenjem trotoara, obnovom fasada, parkovima i javnim prijevozom, ali takvih je, realno, malo. Nekadašnja tigrova koža – tom metaforom smo opisivali Bosnu i Hercegovinu dok koža nije poderana gusjenicama tenkova – više ne postoji. Muškarci i žene iz tri odvojena društva žive u tri etnički čista – ili u boljem slučaju – gotovo čista područja. Gradovi i općine su, mahom, monoetnički, pripadnici i pripadnice malobrojnijih naroda se u njima baš puno ne pitaju, a ako i učestvuju u političkom životu, uloga im je najčešće takva da bi ih u slučaju iznenadne bolesti mogli zamijeniti toster ili fen.

Poštovani High Representative, pretpostavljamo kako Vam je malo jasnije da ni epska historijska šteta počinjena ovoj zemlji nije, tačnije ne bi trebala biti, smetnja da lokalni izbori u Zenici, Ljubuškom ili Trebinju, uslovno rečeno naravno, liče na lokalne izbore u Karlsruheu, Darmstadtu ili Leipzigu.

Usluga mentalnom zdravlju

No, to što nas, da malo ubrzamo i još više skratimo, na jesen čekaju lokalni izbori ne znači kako se od valjda sada, pa sve do prve minute predizborne šutnje, neće govoriti globalno. Znate, pretpostavljamo, na šta se misli: NATO ili ne, EU možda nekada ili nikada, Dejtonski sporazum, Washingtonski sporazuma, karakter rata, secesija Republike Srpske, prelazak sa etničke na građansku reprezentaciju, Izborni zakon, Komšić, Čović, Dodik, Izetbegović, Konaković, Trivić i tako dalje i tako redom.

Poštovani gospodine Schmidt, ako bi Vi mogli – a možete, jer možete šta kod hoćete, tako je Vama pao grah i nama Dayton – donijeti neku odluku kojom se jednostavno zabranjuje da se prije lokalnih izbora govori o bilo čemu što sa komunalnim problemima veze nema, učinili bi veliku uslugu mentalnom zdravlju konstitutivnih naroda i drugih narodnosti. Ono, istina, nije kakvo, ali je, složit ćemo se, bolje od nikakvog.

U najkraćem, pišemo Vam sa molbom da svima, ali svima, koji u kampanji za lokalne izbore ne budu govorili o odvozu otpada i sanaciji deponija, o krpljenju ulica i zamjeni šahtova, o kanalizaciji, vrtićima, ljuljama, parkovima, vodovodnim cijevima, cijenama parkinga, uređenju šetnica i javnih igrališta, gradskim galerijama i bibliotekama, oplemenjenim trgovima i načinima povoljnijeg stanovanja u carstvu pomahnitalih cijena kvadrata i kirija, ma o svemu čime se lokalne, komunalne vlasti bave, lijepo i brzo zabranite svako dalje političko djelovanje, a liste njihovih stranaka - poništite.    

U nadi da ćete našu molbu uvažiti i u skladu s njom brzo djelovati, srdačno Vas pozdravljamo i još jednom podsjećamo da sa ovlastima koje imate i platom koju mi, stoka sitnog zuba, ne znamo precizno niti napisati, možete malo misliti i o tome kako da nam malo, mrvicu, umanjite stres kojem nas domaća politička elita izlaže od non do stop. 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close