Pregled tjedna

Ogledalo u našim životima

Poslana je poruka da ova država ne smije biti država jednakih i da onih kojih je više moraju imati više, a da oni kojih je manje mogu slobodno ići.
Kolumna / Kolumne | 31. 10. 2022. u 09:22 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

24.10. – Ponedjeljak

''Svim silama, na svaki način…'', poručeno je sa prosvjeda građana ispred OHR-a koji su pokazali da nas samo mržnja pokreće.

Dok nitko ničim nije mrdnuo zbog silnih poskupljenja, pljački javnog novca, korupcije, nepotizma i svega užasnog u ovoj državi, mržnja protiv drugog, pobijanja jednakosti u koju se kunemo i zbog koje postojimo, istjerala je ljude na ulice.

Poslana je poruka da ova država ne smije biti država jednakih i da oni kojih je više moraju imati više, a da oni kojih je manje mogu slobodno ići.

Za to vrijeme, pravedna država koju neki po svojoj pravdi žele samo za sebe, kaznila je s 2.000 KM nekoga tko joj je ukrao preko 600.000 KM. Jasno je, dakle, što se više isplati.

Na prosvjede poziva i Milorad Dodik. Ovdje se samo mora prosvjedovati za tuđe dupe. Iz vlastitog dupeta ne dolazi do glave.

25.10. – Utorak

Država, da ne zaboravimo, još uvijek broji. Izbori su, kažu, pošteni iako se pojavljuju krivotvoreni glasački listići. Volja naroda ionako je bezvoljna.

Milorad Dodik potegao je mikrofon i zapjevao prijeteći da će odvesti dio zemlje za sobom.  

Mostar najavljuje da će pokušati skinuti i Tita iz svojeg adresara a grad je toliko mlohav da još nije postavio nove table umjesto sklonjenog ustaškog prosipanja po pročeljima. Sve je, kažu, procedura. Samo rad nije.

Dan je umirovljenika. Kod nas građani koji su rodili bezvoljnike šute. Oni koji ne šute, kupili su stan u Turskoj.

26.10. – Srijeda

Naređeno je ponovno brojanje listića. Za to vrijeme, puštaju se probni baloni po medijima i računice o toke tko će s kim i kako.

Nitko, ama baš nitko, ne spominje predizborni program i ne postavlja uvjete o koalicijama prema ciljevima. Jer, cilja u Bosni i Hercegovini nema. Niti će ga ikada biti.

Kakvo je to dobro naše srce koje razvaljujemo u samohvalama, jer eto mi smo dobri samo ništa oko nas ne valja, govori i optužnica protiv para koji je na ime liječenja skupio milijun KM.

Hrana u BiH je, u odnosu na prošlu godinu, skuplja za 27 posto. Tu nema krivotvorenih listića. To brojanje nikoga ne zanima.

27.10. – Četvrtak

Eto, pobijedio je Milorad Dodik. Sad možemo uzdahnuti pa odahnuti.

Zoran Čegar, načelnik Sektora uniformirane policije Federalne uprave policije, prijetio je novinarima ispred suda u drugoj državi gdje mu se sudi za prevaru jer su razotkrili mućke s nekretninama.

On je pak, prijeteći čupanjem grkljana, zavapio jer nisu napisali da je heroj. Jer, eto, u ovako nasađenoj državi, heroji imaju pravo varati i čupati grkljane. Dakle, trebalo je napisati da je još jedan heroj uhvaćen s prstima tamo gdje nije trebalo.

28.10. – Petak

Oni koji su nadgledali izbore, traže da se izbori ponište. Oni koji su, bez ikakvog programa, natrpali kutije glasovima za sebe, traže pregovore. Navodno će ovaj put biti brzo, barem brže od ovoga sada kada nam tehnički optuženik kreira strateške planove.

BiH korača prema Europi, kaže Europska unija, ali mora shvatiti koja je svrha njezina postojanja. A kakvi smo mi i kakav nam je put prema EU govori i to da se novi tunel, koji je otvoren kao nekakav simbol mogućeg kandidatskog statusa, odmah počeo ponovno šminkati.

29.10. – Subota

Mladić, koji je sniman i ismijan na razgovoru za posao, izvršio je samoubojstvo.

Eto kakvi smo.

30.10. – Nedjelja

Građani su pozvani na nove prosvjede. Ne zbog dna na koje smo došli i koje prihvaćamo normalnih, nego zbog fotelja.

Građani, koje nitko nije prebrojao i čije glasove nitko ne broji, troše milijune maraka na polovnu robu. To se broji. Ali se i skriva. Želimo biti bogatiji no jesmo, normalniji no jesmo i zažmiriti na one koje tjeramo u smrt liječeći svoje nedostatke.

Nismo još, unatoč nebrojenim prilikama, a i nećemo, naučili što je život i koliko je važno ogledalo u njemu.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close