Pregled tjedna

Bezvoljno brojanje volje bezvoljnih birača

Kad se neprimjereno blebeće s govornica kako kome paše i kad nadobudni političari, naučeni da fejsuju i tvitaju, krenu sipati salve mržnje na protivnike i cijele narode, to nitko ne kažnjava.
Kolumna / Pregled tjedna | 17. 10. 2022. u 09:16 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

10.10. – Ponedjeljak

Država još nije prebrojala glasačke listiće i volju bezvoljnih birača.

Zato je naredila ponovno brojanje glasova za utrku u kojoj su i pravi i zadnji proglasili pobjedu.

Milorad Dodik, kojem ne daju proglasiti pobjedu, najavljuje da će proglasiti neovisnost. Po tko zna koji put, slušamo isto.

Dok stranke kukaju kako je svatko svakoga pokrao, i dok se svaka ispričava biračima koji će se zaboraviti čim se službeno sjedne, čita se potiho kako nitko u državi ne zna kako se stranke financiraju i koliko.

Osim službenih novaca namijenjenim financiraju stranaka, nitko ne zna koliko stranke zarađuju od ljubavi nekih simpatizera ili od reketa koji se provode nad poslovnim ljudima i javnim poduzećima.

To su isti oni koji nam se ispričavaju jer nisu mogli spriječiti da nam glas netko ukrade. Za novac se nitko ne ispričava. Pa ni kad mu platite.

11.10. – Utorak

Država još nije prebrojala glasove, a već sve više (ne)zaokruženih traži da se ponovno broji.

Zato se broje suze u Središnjem izbornom povjerenstvu koji se gledaju kao vrhunac sapunice nakon koje će sve biti isto kao u svakoj sapunici.

Svi svima prijete izbacivanjem iz vlasti, svi svima šalju poruke da bi možda mogli i zajedno sjediti za kormilom države koja je davno prestala biti brod koji tone a postala olupina koja se utapa u dnu najvećeg dna.

Izvještaj Europske komisije kaže da se nismo mrdnuli s mjesta. Napretka nema ni u čemu. ''U većini dokumenta o Bosni i Hercegovini se u više navrata spominje da nema nikakvog progresa u važnim poljima'', stoji u tekstu koji se skriva iza naših sapuničarenja.

A najnoviji je balon novi udar na glasovima udarenu obitelj. Naime, zet obitelji koja nije pomela glasovima, optužen je zbog mućki oko upošljavanja studenata. Valja nagurati 100.000 radnih mjesta.

Valja nagurati i do 2.852,37 KM koliko se zdebljala potrošačka korpa.

12.10. – Srijeda

Država još nije izbrojala tko će zasjesti na neprebrojane funkcije. Čak se na pojedinim mjestima niti ne zna gdje su uopće listići kao što se u pojedinim situacijama ne zna gdje je država.

Ali, unatoč svemu tome, unatoč nedokazanom napretku i dokazanom srljanju u beskrajno dno, Bosna i Hercegovina, država neprebrojanih građana i neprebrojanje izborne volje onih koji nemaju izbora, dobila je preporuku za ubrzani kandidatski status.

Naravno, naglašeno je kako BiH nije uradila ništa i da 14 famoznih zadataka, koje nije nitko spomenuo u izbornoj kampanju, ostaje prioritet i da Zapadni Balkan, kao da postoji južni, mora u europsku obitelj.

Naravno, svima je jasno, Bosna i Hercegovina, ovakva kakva jeste, teško da bi se trebala u ozbiljnim razgovorima zvati državom. Jasno je i svima da su likovi, koji se sada gegaju političkim scenama kukajući kako su pokradeni ili likujući nad voljom birača iako znaju da su sami sebi trpali volju i pretrpali, nisu dorasli za bilo kakav put osim službenog puta službenim automobilima koje završava preplaćenom večerom.

Jasno je svima da je jedini napredak postignut prema nazad i da na Unija želi samo kako bi se ojačao zid kojeg treba ojačati prema onima koji na globalnoj razini pomiješali lončiće. Mi smo uvijek dobrodošli kad treba miješati ono u vječno podgrijanim loncima.

Fadil Novalić, čovjek s crne liste koji još uvijek upravlja dijelom crne zemlje, još je na suđenju. Senad Pehlivan, čovjek koji dogovara prodaju diplome u zemlji u kojoj se diplome kriju, oslobođen je optužbi.

To je ta europska praksa.

13.10. – Četvrtak

Četvrtak trinaesti, kod nas je kao i petak. Država još uvijek nije prebrojala glasove.

Galami se o napretku zemlje jer je predsjednica jedne stranke u BiH novčano kažnjena jer je neprimjereno komentirala plakat druge stranke. No, kad se neprimjereno blebeće s govornica kako kome paše i kad nadobudni političari, naučeni da fejsuju i tvitaju, krenu sipati salve mržnje na protivnike i cijele narode, to nitko ne kažnjava. Važno je, naime, zamazati oči. O ušima nitko ne brine.

Uhićen je jedan kantonalni ministar. Netko je čuo, netko nije. Nama se uvijek čini da ih puno sjedni, a malo leži.

14.10. – Petak

Petak četrnaesti jednak je u BiH kao trinaesti. Država još nije prebrojala glasove koje svi žele ponovno brojati i koje svi žele priznati u isto vrijeme.

Izborni akteri se međusobno tužakaju. Jedni protiv drugih, drugi protiv države, država protiv prvih. Svi protiv neprebrojanih ljudi od kojih veliki broj broji posljednje dane.

15.10. – Subota

Država još uvijek broji.

Svijet prosvjeduje zbog sve težeg života. Kod nas policija razdvaja golobrade huligane koji se bore za plitke ideale i obraz svojih roditelja.

16.10. – Nedjelja

Država još uvijek broji. Tko se nije skrio, magarac je bio.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close