PREGLED TJEDNA

Bolje da se Mostar ne budi

Bosna i Hercegovina uspjela je napraviti tim za borbu protiv korupcije. Jedan tim je malo, jer je puno timova koji se bore za korupciju.
Kolumna / Kolumne | 20. 11. 2023. u 09:16 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

13.11. – Ponedjeljak

Ako se netko brinuo o budućnosti Milorada Dodika, prvi i najglasniji čovjek Republike Srpske ga je utješio. Ostat će, potvrdio je Dodik, u politici barem još sedam godina i poželio je sebi da 2030. godine bude predsjednik samostalne Republike Srpske. Znači li to da se rezultati izbora znaju toliko dugo unaprijed?

Zaboravljeni asovi SDA, Asim Sarajlić i Amir Zukić, protiv kojih se vodio proces zbog namještanja poslova, još nisu krivi jer će sud sve morati ispočetka. Pravosuđe se kod nas vrti u krug do zaborava.

Ponovno je dogovorena dinamika pregovaranja oko izmjena Izbornog zakona. Barem tako tvrdi HNS kroz usta HDZ-a BiH. O optimizmu se nije pričalo.

Zato se ponovno pokreće priča o spavačima u pospanoj BiH koje država još uvijek nije shvatila. Sudeći po onome što pišu oni koji su budni na društvenim mrežama, svakakvi snovi se sanjaju.
Mostarski derbi pokazao je opet kako lopta nije okrugla.

14.11. – Utorak

Iako je bila u planovima programa rada mostarskog Gradskog vijeća najvažnija stvar jednog grada opet se pretvorila u politička nadmudrivanja bez mudrosti. Priča da je Mostar grad za primjer drugima koju su strani dužnosnici prosipali kad su dvojica vječito posvađanih čelnika potpisala mostarski sporazum pala je u vodu. Ustvari, nije ni izronila iz vode.

Mostarski statut se mora izglasati samo se ne zna tko će, kako i što usvojiti jer partneri u gradskoj vlasti sve više liče na svoje šefove s vrhova i sve više zatežu stvari u nezategnutom gradu.

A za vrijeme natezanja, Bosna i Hercegovina uspjela je napraviti tim za borbu protiv korupcije. Jedan tim je malo, jer je puno timova koji se bore za korupciju.

15.11. – Srijeda

Zemlja se zasipa pismima. U jednima se upozorava kako je za BiH prijetnja radikalizam, u drugima da je prijetnja Milorad Dodik koji je predstavljen ruskim igračem. Tinta se prolijeva na sve osim na zakone koje bi ovu zemlju učinile boljim mjesto za život.

A bolji život sačekat će da se glumci u vlasti po tko zna koji put poigraju sa strategijom o demografiji i lakšem življenju mladih ljudi u BiH. Čini se da je Vlada Federacije BiH, koja je odlučila izraditi demografsku strategiju zakasnila nekoliko života. Pitanje je kome može biti bolje u ispražnjenoj zemlji?

Dakle, potrošit će se vrijeme na pravljenje grupe, pa na pisanje plana a koliko je to bitna strategija govori i detalj iz vladinog priopćenja koja malo tko čita. ''Financijska sredstva za izradu Demografske strategije osiguravaju se iz donatorskih sredstava'', kaže Vlada. Bolji život ovisit će o nečijoj dobroj volji.

Vatrogasac u Mostaru umjesto da gasi, zapalio je vatru. Valjda kazna bude hladan tuš za sve one koji navijaju a ne bi trebali.

16.11. – Četvrtak

Došlo je i to vrijeme. Čovjek koji nema savjeta za sebe i koji glumi sultana, počeo je savjetovati turskog predsjednika. Bakir Izetbegović dijeli savjete Erdoganu što bi trebao raditi sa svojom politikom a Erdogan njemu čestitao što radi sa svojom.

Dok se trubi o kaznama, kažnjeni se smiju, Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović smiješno je to što ih kažnjavaju. Da nije smiješno, bilo bi žalosno. Ne obrnuto.

Bosanskohercegovačka lopta još je jednom ispuhala. Nogometna reprezentacija BiH, za koju sad ne navijaju ni oni koji skaču iz ljubavi na tribinama i za koju se najviše navija da izgubi, ponovno se izblamirala. Lopta ne može biti okrugla dok su glave kockaste.

17.11. – Petak

Oglasila se SDA o presuđenim zločincima koji skrovište od rešetaka traže u BiH. Nije se časna stranka sjetila bjegunca iz svojih redova niti su se kumovi sjetili raspitati gdje se to skrio Sakib Mahmuljin, presuđen i nedostupan. Toliko koliko i jedna i druga strana poštuju državu ostavljenu u amanet.

I dok jedan dio Vlade Federacije BiH ganja planove za demografsku strategiju i pomoć mladima, drugi dio radi na tome da se otvore vrata za još veći broj stranih radnika. Možda da se oni u vrste i u rad na demografiji?

Milorad Dodik očitao je lekciju novinarki. Novinari nikako da očitaju lekciju Dodiku. Važnije je što nam donosi horoskop nego što nam se događa u stvarnosti. Dodiku su se ionako zvijezde poklopile.

18.11. – Subota

Polemika u BiH oko islamističkih ćelija i spavača začinjena je uhićenjem ratnika iz Sirije na sarajevskom aerodromu. Bio je budan.

Bezstatutni grad koji se trudi ne biti slučaj obavijen je dimom koji potvrđuje sve njegov a slučajnosti. Naime, Mostar truju zapaljene odbačene automobilske gume čije gašenje ne dozvoljava vlasnik deponije.

Otkrit će se kako deponija nema nikakvu dozvolu i da jedan čovjek može trovati grad i biti veći od svih života u zatrovanoj dolini.

Gradonačelnik kaže da se Mostar budi. Bolje mu je da nije.

19.11. – Nedjelja

Nogometna reprezentacija, kažu oni koji prate, nikad gora.
Javnost, na koju je nekad teško računati, bavi se računicama o plaćama. Objavljena su primanja direktora javnih poduzeća. Razina ljubomore raste…

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close