Majski cvijet

Zna li ministar da se ne smije dirati u ono što je zaštićeno?

''Što pomisliti kada netko neće da sasluša vašu stranu priče, a želja nam je bila reći mu da se Prostorni plan grada Mostara mora što prije mijenjati te da se iz njega izbace mHE Buna 1 i Buna 2. ''
Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 07. 2021. u 10:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pozivamo sve  nadležne gradske i županijske organe da konačno počnu raditi u interesu građana, a ne pojedinaca i da trajno zabrane izgradnju mHE Buna 1 i 2'', poručeno je to na današnjoj konferenciji za medije na kojoj su u Mostaru predstavnici ekološka udruge 'Majski cvijet' informirali o aktualnostima vezanim za ovu temu.

Podsjetili su da je prošle godine presudom Kantonalnog suda u Sarajevu poništena Okolinska dozvola, a nakon toga presudom Kantonalnog suda u Mostaru poništena i Vodna suglasnost, te je po drugi put Odjel za urbanizam donio rješenje o neizdavanju urbanističke suglasnosti.

Vraćanje na početak

Međutim, investitor se žalio na to rješenje a Ministarstvo graditeljstva je po drugi put postupak vratio na početak. Građani su se od veljače obraćali novoizabranom gradonačelniku Mostara za zajednički sastanak, međutim do današnjeg dana, kako navode, nisu dobili termin.

''Što pomisliti kada netko neće da sasluša vašu stranu priče, a želja nam je bila reći mu da se Prostorni plan grada Mostara mora što prije mijenjati te da se iz njega izbace mHE Buna 1 i Buna 2. Htjeli smo mu reći da će čekanje novog Prostornog plana koji su planirali za kraj godine, ako se do tada ništa ne poduzme, zakomplicirati situaciju i da će investitor u međuvremenu ishodovati potrebne dokumente. Tražili smo i sastanke sa predsjednikom Skupštine HNŽ Šerifom Špagom kako bi ga upoznali sa cjelokupnom situacijom te mu objasnili zašto je vrlo važno da se Zaključak koji je Skupština usvojila a koji se odnosi na reviziju koncesijskog ugovora za mHE Buna 1 i Buna 2 realizira što prije. 1 tako, doživjeli smo da ni nakon konzultacija smije li predsjednik Skupštine održati sastanak sa Ekološkom udrugom Majski cvijet, nismo dobili nikakav odgovor na zahtjev te ga više ni ne očekujemo'', rekao je Oliver Arapović, ispred udruge Majski cvijet.

Navode kako se nisu tu zaustavili,te da su i tražili sastanak sa Ministrom graditeljstva i nakon više mjeseci i više zahtjeva, dobili su dopis Ministarstva kojim potvrđuje da su Bunski kanali zaštićeni dio prirode, ali samo 7 dana nakon toga ministar donosi Rješenje da priznaje žalbu investitora i ponovno vraća postupak na početak.

Zna li ministar?

''Pitamo se zna li ministar da se ne smije dirati u ono što je zaštićeno?", ističe Oliver Aarapović, ispred ekološke udruge Majski cvijet koja se bori protiv izgradnje mHE na Bunskim kanalima.

''U međuvremenu, dok vlast koja treba da predstavlja građane ne želi da čuje glas istih, investitor je ishodovao novu vodnu suglasnost, te angažirao novu firmu koja je u izradi nove Studije utjecaja na okoliš. Tijekom procesa izrade nove Studije utjecaja na okoliš — kontaktiraju MZ i udruženja građana sa lokaliteta Buna, Blagaj, Bačevići kako bi im pojedinačno prezentirali novu studiju i čuli njihovo mišljenje. Osnovano sumnjamo kako će im te pojedinačne prezentacije poslužiti kako bi vršili pritisak na građane da daju podršku izgradnji mHE. Jer što očekivati od onoga tko u telefonskom pozivu kaže da odustanemo jer ionako nemamo se za koga boriti jer svi odoše iz BiH?'', navode.

Investitor je u međuvremenu i ponovno podnio zahtjev za izdavanje urbanističke suglasnosti koji je odbijen a Odjel za gospodarske, komunalne i inspekcijske poslove je zatražio od Odjela za urbanizam brisanje lokaliteta Buna 1 i Buna 2 iz prostornog plana kao područja izgradnje ovih mHE.

Zahtjev je poslan Tajništvu Gradonačenika i Služba bi trebala postupiti po istom.

''Mi čekamo javnu raspravu za koju se nadamo da neće biti zakazana i da će Zahtjev za brisanje lokaliteta iz novog Prostornog plana značiti kraj namjerama investitora. Ako do nje i dođe mi ćemo ponoviti naše stajalište. Udružili smo se i ima nas dovoljno da Bunske kanale branimo i pred međunarodnim sudovima pa i svojim tijelima ako zatreba. Tijekom ove višegodišnje borbe, pokazali smo mjerodavnim institucijama i javnosti kako je naša borba opravdana i da zakonski nije dozvoljena gradnja mHE na ovom lokalitetu. Mi odustati nećemo sve dok se ne zabrani izgradnja mHE na Bunskim kanalima'', zaključeno je na današnjoj konferenciji u Mostaru.

 

Kopirati
Drag cursor here to close