Gorući problem

Čapljina traži zamjenu za Uborak

''U ovoj ćemo godini početi sa saniranjem neaktivnog dijela našeg deponija'', ističe čapljinski gradonačelnik.
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 02. 2021. u 13:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog konstantnih problema s regionalnom deponijom Uborak u Mostaru, lokalne vlasti u Čapljini ozbiljno razmišljaju o gradnji novog moderno opremljenog odlagališta otpada na vlastitom prostoru.

Ovaj je grad prije nekoliko godina počeo s projektom sanacije gradskog deponija Ada koji se nalazi u samom središtu Čapljine, piše Večernji list.

Realizacija projekta već je trebala biti završena, no upravo zbog nesigurnosti mogućeg odlaganja otpada na alternativnoj lokaciji, odnosno regionalnom deponiju Uborak, radi se na sanaciji samo jednog dijela te lokacije.

”U ovoj ćemo godini početi sa saniranjem neaktivnog dijela našeg deponija. To je od Mosta dr. Franje Tuđmana nizvodno nekih 400-500 metara. Ali još uvijek aktivni dio deponija ove godine nećemo dirati jer nemamo alternativno rješenje gdje ćemo sa smećem”, ističe za Večernji list gradonačelnik Čapljine dr. Smiljan Vidić.

Dodaje kako bi za ovaj grad bila katastrofa kada se desetak dana smeće ne bi imalo kamo voziti.

”Jednostavno se nismo usudili početi s ozbiljnom samnacijom našeg gradskog deponija jer nikad ne znate kada će biti neki prosvjed i kada će Uborak biti zatvoren. I što onda u tom slučaju? Stanovnici našeg grada nisu naviknuli na neodvoženje smeća”, kaže Vidić.

Ističe kako situaciju s Uborkom prati konstantno, jer je u samom početku realizacije projekta sanacije čapljinskog deponija Ada ideja bila da se otpad iz ovog grada vozi u Mostar na regionalni.

Inače, za deponij Uborak, gdje su problemi s oglačanjem česti, novac je došao iz EU.

Vidić ističe i kako se ozbiljno razmišlja o alternativi.

”U posljednje vrijeme prevladava mišljenje da je veoma moguće da u ovoj godini pokrenemo javnu raspravu kako bismo na području Grada Čapljine pokušali naći lokaciju gdje ćemo po svim propisima EU-a napraviti gradski deponij. Zna se na koji se način sad grade deponiji i koje uvjete trebaju ispunjavati”, objašnjava Vidić za Večernji list eventualno rješenje trenutačne situacije u kojoj je gradski deponij svega stotinjak metara od stambenih zgrada te se naslanja na Neretvu.

Osim toga, da u projekt izgradnje novog deponija uđu sami, moguća je i koordinacija s načelnicima i gradonačelnicima okolih i lokalnih zajednica.

”Može se ići i u smjeru da se nekoliko općina i gradova udruži i napravi zajednički projekt deponija na lokaciji za koju se procijeni da je najpogodnija. Priča odlaganja i sanacije otpada ozbiljna je i svi mi govorimo da taj problem treba riješiti. Veliki broj nas će pokraj potoka baciti vreću smeća, a kad čujemo da će nekoliko kilometara od našeg sela ili grada biti deponij, svi se protivimo”, kaže Vidić te podsjeća kako Grad Čapljina ima novca za sanaciju gradskog deponija Ada.

Sve dozvole i projekt završeni su, no dok se ne prođe alternativno rješenje, nažalost, smeće s periferije još uvijek će biti odlagano u središte grada, nekoliko metara od zelene ljepotice.

Kopirati
Drag cursor here to close