Odluka pred vijećnicima

Investitor traži više stanova - Upitna isplativost obnove Razvitka?

Investitor postavlja pitanje opravdanosti cjelokupnog projekta, obzirom na broj kvadrata koji se zapravo može upotrebljavati kao korisna površina.
Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 10. 2023. u 10:48 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obnova nekadašnje zgrade Razvitka u Mostaru projekt je od interesa za društvenu sredinu, no kako bi investicija u konačnici bila isplativa, Investitor Gradu Mostaru predlaže da se stambeni dio korisne površine poveća za oko 3100 m2, stoji u pismu upućenom gradskim vlastima koje na sljedećoj sjednici trebaju raspravljati o sudbini ovog projekta.

Isplativost projekta?

Naime, u prijedlozima i sugestijama na Nacrt izmjena i dopuna Regulacijskog plana 'Razvitak', a koji će se naći pred gradskim vijećnicima na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća u Mostaru, Investitor postavlja pitanje opravdanosti cjelokupnog projekta, obzirom na broj kvadrata koji se zapravo može upotrebljavati kao korisna površina.

''Kako bi se ovaj projekat realizirao u međusobnoj suradnji sa Gradskom administracijom, kao i kako bi isti bio opravdan za investiciju koju ulaže Investitor, dostavljaju prijedlog da se stambeni dio korisne površine poveća za cca 3100 m2, odnosno da se markica koja je utvrđena predmetnim nacrtom poveća u horizontalnom i vertikalnom gabaritu na način da se korisna površina objekta poveća za cca 3100m2'', naveli su predstavnici investitora Monet Groupe i dodali kako ovim uvažavaju pravila struke, odnosno urbanističko okruženje ali i interese građana i građanki Mostara koji su nositelji stanarskog prava od ranije.

Analizirajući problematiku nekadašnje robne kuće Razvitak, u suradnji s Gradskom administracijom investitor je utvrdio da su se na predmetnom lokalitetu nalazile 63 stambene jedinice u ukupnoj površini od oko 4000 m2, te su, kako navode, uspostavili i neposrednu komunikaciju s pojedinim nositeljima stanarskog prava, kako bi mogli pripremiti plan ovog projekta, te u konačnici po izgradnji stambeno-poslovnog objekta sve nositelje i obeštetiti na način da im u novoizgrađenom objektu dodjele stambenu jedinicu odgovarajuće površine iii osiguraju adekvatnu novčanu naknadu umjesto stambene jedinice.

Planirano je sljedeće…

Usvojenim nacrtom izmjena i dopuna Regulacijskog plana 'Razvitak', kako navodi Investitor, predviđeno je sljedeće:

''Garaža ukupne površine od cca 14,227 m2 koje su većinskim dijelom (2/3) namijenjene rješavanju gorućeg problema nedostatka parkirnih mjesta u tom dijelu grada, odnosno generalno rješavanju problema prometa u mirovanju, iako je riječ o iznimno skupoj i zahtjevnoj investiciji uvažavamo neophodnost društvene odgovomosti, te težnje da zajedno s Gradskom administracijom sudjelujemo u rješavanju pojedinih problema građana."

Dodaju kako će se igraditi trg koji će služiti kao mjesto okupljanja i dati dodatnu vrijednost za grad te da će tržni i poslovni centar ukupne površine cca 11,818 m2 predstavljati nužnu površinu za ovu vrstu objekta, kao i neophodnost da se ovaj dio grada oplemeni u pogledu sadržaja za sve građane i građanke.

Stambeni dio ukupne površine od cca 11,790 m2 namijenjen povećanju stambenih kapaciteta. Od naprijed navedene ukupne površine 34%, cca 4,000 m2, odnosno 63 stana, u skladu s naprijed navedenim, prema planu ovog projekta planiramo u suradnji s Gradskom administracijom ustupiti za rješavanje naprijed obrazloženog problema stanarskih prava i povrata stanova za nositelje istog, a što godinama unazad nije riješeno. Neophodno je napomenuti da ova činjenica veoma poskupljuje cjelokupnu investiciju, te dovodi u pitanje isplativost cjelokupnog projekta, a što, u konačnici je uvjetovalo da do danas problem stanarskih prava, ali obnova robne kuće Razvitak nije riješena'', navode iz Monet Groupe.

Obrazloženje Grada

U obrazloženju koncepcije plana iz Grada Mostara navode kako se izmjenama i dopunama regulacijskog plana a koji čine prijedlog koncepcije ovog plana, razlikuju od prethodnog plana Centralne zone – rekonstrukcija, u segmentu stupnja arhitektonskih intervencija (Regulacijski plan iz 1996. godine) u slijedećem:

Robna kuća „Razvitak“ kao i kolektivni stambeni objekt (koji je već demoliran – uklonjen) ovim planom je predviđen potpuno novi koncept, predviđa se izgradnja potpuno novog stambeno poslovnog objekta, brutto površine cca 40.700,00 m2, te spratnosti -3G+Su+P, pa do maksimalne -3G+Su+P+12 (u podzemnim garažama -3G planirano je cca 600 parking mjesta).

Također ovim izmjenama plana predviđena je mogućnost izgradnje novog kolektivnog stambeno poslovnog objekta (preko puta pošte) uz ulično platno Fejićeve ulice, brutto površine cca 1.950,00 m2 i spratnosti –G+P+3.

Kopirati
Drag cursor here to close