Sedmogodišnje financiranje

EU šalje 14,2 milijardi eura za reforme, dio ide u BiH

Osigurana je pomoć državama-korisnicama: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj.
Gospodarstvo / Ulaganja | 02. 06. 2021. u 19:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postignut je politički dogovor o sedmogodišnjem financiranju zemalja pristupnica Europskoj uniji (EU) prema kojem je 14,2 milijarde eura namijenjeno za zapadni Balkan i Tursku za reforme vezane za ulazak u EU.

Suzakonodavci su dogovorili prioritete, ciljeve i način upravljanja moderniziranim instrumentom financiranja za pretpristupnu pomoć (IPA III) u vrijednosti od 14,2 milijarde eura, kojim će se osigurati pomoć državama-korisnicama: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj u provođenju reformi potrebnih za ulazak u Europsku uniju.

Brojne reforme

Radi se o političkim, institucionalnim, pravnim, administrativnim te socijalno-ekonomskim reformama, kao i o usklađivanju država proširenja s vrijednostima, pravilima, standardima, politikama i praksama EU-a, čime će izravno doprinijeti međusobnoj stabilnosti, sigurnosti, miru i prosperitetu, priopćio je Ured zastupnice u Europskom parlamentu Željane Zovko.

"Nadograđenim pretpristupnim instrumentom pojačani su uvjeti koji se odnose na demokraciju, ljudska prava i vladavinu prava, a predviđeno je i obustavljanje pomoći u slučaju nazadovanja u ovim područjima", stoji u priopćenju.

IPA III pojačat će stratešku komunikaciju i borbu protiv dezinformacija te će pridonijeti horizontalnim ciljevima zaštite klime i okoliša, ljudskih prava i ravnopravnosti spolova.

Predviđena je poboljšana koordinacija donatora i pojačane konzultacije s organizacijama civilnog društva i lokalnim i regionalnim vlastima.

Parlament je u pregovorima osigurao poboljšano upravljanje instrumentom proširenom upotrebom postupka delegiranih akata i pojačanim geopolitičkim dijalogom s Europskom komisijom, čime je Parlamentu omogućeno definiranje glavne strateške orijentacije i kontroliranje odluka donesenih na temelju instrumenta.

Postignut politički sporazum 

Predsjednik Odbora za vanjske poslove David McAllister ocijenio je kako je za korisnike instrumenta IPA III i Uniju izvrsna vijest da je postignut dugo očekivani politički sporazum.

"Ovaj sporazum, naime, otvara put poboljšanom upravljanju, koherentnosti i transparentnosti vanjskog financiranja u razdoblju koje je od presudnog značaja za politiku proširenja Europske unije, suočene s oporavkom nakon pandemije", dodao je.

Suizvjestiteljica Željana Zovko kazala je kako se sporazumom osigurava nastavak financiranja najuspješnijeg vanjskopolitičkog alata EU-a - politike proširenja, utemeljene na pomirenju, regionalnoj suradnji i dobrosusjedskim odnosima.

"Modernizirani instrument IPA ima alate kojima zemljama proširenja može pomoći u provođenju temeljitih reformi i tako ih približiti Europskoj uniji, uključujući ambiciozni Ekonomski i investicijski plan i Zeleni program za zapadni Balkan", kazala je Zovko.

Transformacija država 

Izvjestitelj Tonino Picula smatra kako će nova generacija IPA-e ojačati demokratsku, normativnu i socijalno-ekonomsku transformaciju država koje se žele priključiti EU-u.

Omogućuje pametniju, bolje ciljanu, vidljiviju i održivu potporu zemljama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama na njihovom putu prema EU, dodao je Picula.

Na temelju političkog sporazuma bit će sačinjen konačni pravni tekst uredbe, i dostavljen Europskom parlamentu i Vijeću na formalno usvajanje. Očekuje se da će instrument IPA III biti službeno odobren i potpisan početkom jeseni.

Podsjeća se kako je prva generacija instrumenta za pretpristupnu pomoć odobrena 2007. godine, a IPA II 2014. godine. Države proširenja imaju mogućnost financiranje i iz instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju (NDICI / Globalna Europa).

Dodatna javna i privatna ulaganja u regiju bit će mobilizirana putem jamstava EU-a u okviru Jamstvenog instrumenta za zapadni Balkan iz Okvira za ulaganje u zapadni Balkan (WBIF), navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close