Vijeće

Staro i novo u mostarskom parkiranju

Usvojen je zaključak da se s MUP-om HNŽ-a iznađe rješenje mirujućeg prometa u gradskom području Luka.
Gospodarstvo / Ulaganja | 10. 07. 2023. u 15:36 K.M. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski vijećnici usvojili su danas Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o načinu organiziranja, upravljanja i korištenja javnih parkirališta na području Grada .

''Sjeli smo s upravom poduzeća Mostar - parking i sa strukom te definirali probleme koje smo imali, tražili najbolja moguća rješenja za probleme na koje su nas građani upozoravali. Nadam se da nakon ovog više neće biti upitnika'', rekao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić i dodao kako se parking trenutno naplaćuje se uz veće i manje poteškoće.

Direktor poduzeća Mostar – parkinga, Ivan Barbarić istaknuo je kako je sve što su definirali bilo testirano na terenu pa bi u narednom periodu regulacija parkinga bila što usklađenija s potrebom građana ali i turista i svih onih koji dolaze u Mostar.

''Pojeftinjuju mjesečna i godišnja karta za poduzetnike, uvodi se popust od 10 – 20 posto za karte za poduzetnike koji imaju više vozila te pojeftinjuje i komercijalna karta koju većinom kupuju turisti ili naši građani koji žele imati mogućnost parkiranja svuda u gradu'', rekao je Barbarić i dodao kako se zbog primjetne potrebe uvodi se tjedna komercijalna karta.

Mostar – parking i obilježavanje mjesta

Naveo je kako se odluka mijenja na način da obilježavanje parking mjesta koje je bilo dosad bilo u nadležnosti komunalnog da pređe u Mo parking.

''Imali smo dosta pritužbi i predložili smo da bi Mostar - parking rado preuzeo obilježavanje parking mjesta, preuzeli smo i mehanizaciju, u tijeku je i obuka ljudi te ćemo u sljedećih nekoliko dana krenuti u označavanje parking  mjesta. Poseban naglasak na označavanje invalidskih parking mjesta jer znamo da njih nemamo dovoljno'', rekao je Barbarić i istaknuo kako su imali i problema vezanih za krivotvorenje dokumenata, printanje raznih invalidskih oznaka i slično tomu.

Kako ranijom odlukom nije predviđeno davanje besplatnih parking karata, bilo kojoj skupini, iz iskustva na terenu, navodi kako su tu obitelji s djecom invalidima koji su teško pokretni, koji moraju doći do objekta u kojima se odvijaju određene terapije.

''Smatramo da bi bilo dobro da im možemo izaći u susret, kao i nekim humanitarnim udruženjima koji se primjerice bave dostavom hranom. Bilo je i upita od strane građana koji žive u tkz. sokacima, to se posebno odnosilo na građane u Titovoj ulici koji ne mogu prići automobilima do svoje kuće. Bez obzira na to područje pokušali smo jednom definicijom obuhvatiti sva ta područja'', istaknuo je direktor Mostar - parkinga.

Naplata nedjeljom

Naveo je kako su, obzirom da je Mostar turistički grad, odlučili definirati naplatu parkinga nedjeljom, tako da bi pokušali regulirati te gužve koje nastaju u tom periodu.

Ispred HDZ-a je predložen i amandman da parking bude besplatan darivateljima krvi koji su više od 30 puta davali krv te da se uradi izrada prečišćenog teksta. Što je usvojeno.

Odlučeno je i da se roditeljima i supružnicima poginulih branitelja osigura povlašteni parking dok će se za djecu pripremiti dodatna analiza. Parking nedjeljom će biti besplatan od 1. lipnja do kraja rujna.

Ispred HRS-a je istaknuto kako je nejasno kako Mostar – parking, obzirom da ih nema u komunalnoj djelatnosti, mogu raditi komunalne djelatnosti, poput označavanja parking mjesta, te su dodali dva amandamana s naglaskom na parkiranje za invalide.

Diskriminacija invalida

Vijećnik Silvio Bubalo istaknuo je također kako je pohvalno da su poduzetnicima snižene karte te da  u ovom klubu čekaju kad će krenuti popusti za građane. Također, navedeno je da će se predloženim izmjenama diskriminirati invalidi, dok je Barbarić istaknuo sljedeće.

''Nitko od invalida neće biti diskriminiran. Zakon je definirao da je minimum 5 posto od broja parking mjesta. Da ne bi imali ograničavajući faktor od 10 posto, stavljen je minimun, a onda će se određivati dalje po potrebi na određenim prostorima'', naveo je i dodao kako će prednost dati iscrtavanju invalidskih mjesta.

Bubalo je apelirao na vijećnike, jer kako navodi 'ne može na direktora', da imaju razuma pri glasanju te da ostave raniji zakon, odnosno da se odredi jasan postotak za broj invalidskih mjesta.

Također, naglasak je bio i na parkingu za građane Luke, te na problemu parking aparata koji trenutno ne vraćaju razliku novca.

''Tehnički je to jako teško, u zatvorenom parkingu je to moguće poput parkinga u Mepasu, u gradu ne'', objasnio je direktor. 

Usvojen je zaključak da se s MUP-om HNŽ-a iznađe rješenje mirujućeg prometa u gradskom području Luka.

 

Kopirati
Drag cursor here to close