Država će bankrotirati?

Slom Bitcoina košta Salvador 40 milijuna dolara

Gospodarstvo / Ulaganja | 18. 05. 2022. u 08:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bitcoin i ostale kriptovalute još se nisu oporavili od nedavnog kraha, a čini se da bi zbog toga mogla bankrotirati jedina država na svijetu koja je potpuno legalizirala kriptovalute kao sredstvo plaćanja - Salvador.

Prošlog rujna salvadorski predsjednik Nayib Bukele najavio je da će ta zemlja biti prva koja će prihvatiti bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, uz američki dolar, prenosi Index.hr.

Salvador od 2001. nema nacionalnu valutu i umjesto nje je koristio dolar. Prelaskom na bitcoin, to je postala neslužbena nacionalna valuta iako stanovnici u svakodnevnom životu i dalje preferiraju američki dolar.

Procjenjuje se da država posjeduje 2301 bitcoin, što je po trenutnim cijenama oko 70 milijuna dolara. No po cijenama od prošlog mjeseca to bi bilo oko 92 milijuna dolara, po cijenama iz prosinca 2021. oko 115 milijuna dolara, a po cijenama iz studenoga prošle godine, kad je bitcoin vrijedio najviše u povijesti, i do 156 milijuna dolara.

Problem je očit - cijena previše varira, a njezin oštar pad ozbiljno narušava financijsku stabilnost Salvadora. Predsjednik Bukele ipak ne odustaje pa je nedavno objavio na Twitteru da je Salvador kupio 500 bitcoina po cijeni od 30.744 dolara.

Od tada je cijena pala još više (u trenutku pisanja ovog teksta je oko 28.800 dolara) pa je i po toj transakciji Salvador u minusu, za sada. Ukupno je za tu transakciju potrošeno 15.37 milijuna dolara, a ti bitcoini sada vrijede oko 14.40 milijuna dolara.

Salvador, jedina država koja je prihvatila bitcoin

Salvador je jedina država koja je prihvatila bitcoin kao službenu valutu, ravnopravnu s dolarom, i oko nje počela graditi nacionalnu financijsku infrastrukturu. Uveden je na prilično svojevoljan način, bez parlamentarne rasprave, konzultacija sa sindikatima ili poslovnim krugovima. Praktički diktatorski, ali predsjednik Salvadora Nayib Bukele ionako se voli nazivati "najcool diktatorom na svijetu".

Potrošeno je oko 180 milijuna dolara, što je priličan iznos za malu siromašnu državu Srednje Amerike, da se po državi rasporede bankomati koji prihvaćaju bitcoin te je uveden tzv. e-wallet, digitalni novčanik u kojem se drže bitcoin i ostale kriptovalute nazvan Chivo. Svaki digitalni novčanik sadržavao je 30 dolara vrijednosti bitcoina i mogao ga je dobiti svaki građanin Salvadora.

Većina stanovnika je odmah zamijenila bitcoine za dolare, a svakodnevna trgovina uglavnom se i dalje ipak odvija u dolarima. Počinjene su razne prevare preko e-walleta, a širu upotrebu sprječavaju i brojni tehnički problemi.

Gradi se grad bitcoina, napajat će se pomoću vulkana

U ožujku ove godine objavljeno je da će Salvador izdati tzv. vulkan obveznicu kako bi prikupio milijardu dolara za izgradnju Bitcoin Cityja. To bi trebao biti grad u kojem će se "rudariti" bitcoin te bi se trebao održavati prihodima od te aktivnosti. Ideja je da se grad, i rudarenje bitcoina u njemu, napaja strujom koja će se dobiti upotrebom geotermalne energije iz jednog od dvadesetak vulkana u Salvadoru.

Sam grad trebao bi biti izgrađen tako da iz ptičje perspektive izgleda kao simbol bitcoina, a u samom središtu grada će biti golem logo bitcoina, napisao je Bukele na Twitteru. Ideja je i da se za brojne druge funkcije u gradu koristi blockchain tehnologija, na kojoj je baziran bitcoin, primjerice za transparentnu gradsku vlast i participaciju građana u odlučivanju.

Iako Salvador tvrdi da je potražnja za obveznicom velika, prema pisanjima svjetskih medija, to nije točno. Također su globalne financijske institucije, poput Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), upozorile da bi takva obveznica predstavljala veliki financijski rizik.

Naime, obveznica bi trebala isplaćivati 6.5 posto od svoje ukupne vrijednosti (milijarda dolara) u godišnjim kuponskim isplatama, a nakon 5 godina vlasnici obveznice imali bi pravo na dividendu. Dospijeće bi bilo deset godina, što znači da bi nakon tog perioda Salvador trebao odjednom platiti milijardu dolara vlasnicima.

Prikupljenim novcem od obveznice bi se kupilo pola milijarde dolara kriptovaluta poput bitcoina, a s drugih pola milijarde dolara trebala bi biti izgrađena infrastruktura za Bitcoin City.

Izdavanjem te obveznice praktički cijela financijska budućnost Salvadora i njegovih stanovnika vezala bi se za sudbinu bitcoina. Ako bi rasla više od 6.5 posto godišnje, koliko treba izdvajati za plaćanje kuponskih isplata investitorima, Salvador bi zarađivao.

Ali ako bi cijena bitcoina rasla manje od 6.5 posto ili padala, Salvador bi se našao u velikim problemima, a samim time i svi njegovi stanovnici. Ukupni dug bi na kraju iznosio 1.65 milijardi dolara (vrijednost obveznice s deset godina kuponskih isplata) i Salvador bi ga morao vratiti u dolarima, a ne u bitcoinima.

Situacija je zapravo još gora jer bi samo s pola iznosa od milijardu dolara kupili bitcoin i ostale kriptovalute, a pola bi uložili u gradnju Bitcoin Cityja. Dakle, čak i ako cijena bude rasla, samo pola duga će moći pokriti od toga (ovisno o tome koliko bi rasla), a drugih pola milijarde mora se pokriti iz prihoda od samog Bitcoin Cityja.

A prema najavama, on će imati samo porez na dodanu vrijednost (PDV). Javne troškove će se financirati od rasta cijene bitcoina i PDV-a, a dobar dio prihoda će odlaziti na samu otplatu obveznice koju je Salvador izdao kako bi financirao izgradnju infrastrukture grada.

Ukratko, Bukele planira sudbinu cijele države i njenih 6.5 milijuna stanovnika potpuno vezati uz sudbinu bitcoina. Ako mu cijena u narednih deset godina bude rasla, sve će biti dobro. Ako bude padala, Salvador će bankrotirati.

Ako bitcoinu bude padala cijena, država će bankrotirati

Početkom ovog mjeseca kreditna agencija Moody's srušila je rejting Salvadora za dvije razine, na Caa3 s negativnih prognozama. To je duboko u statusu "smeća" i predstavlja visok kreditni rizik, tj. visok rizik od bankrota.

U veljači je to već napravila kreditna agencija Fitch, tvrdeći da će udio javnog duga u BDP-u u 2022. iznositi 86.9 posto i izražavajući zabrinutost oko održivosti duga u srednjem roku. "Slabljenje institucija i koncentracija moći predsjednika povećali su nepredvidivost politike, a usvajanje bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja dodalo je nesigurnost oko potencijala za program MMF-a, koji bi omogućio financiranje za 2022./2023.", navodi se u obrazloženju odluke Fitcha.

Procjenjuje se da je dosad Salvador već izgubio ukupno oko 40 milijuna dolara zbog pada vrijednosti bitcoina, što je još uvijek održivo. Ali ako država nastavi dosadašnju strategiju vezivanja uz bitcoin, a njegova cijena nastavi padati, predstoje ozbiljni financijski problemi i vrlo je moguć bankrot. Posebno se to odnosi na cijelu ideju tzv. vulkan obveznice i Bitcoin Cityja.

U siječnju 2023. Salvadoru dospijeva na naplatu obveznica od 800 milijuna dolara, što znači da će država tada morati platiti taj iznos investitorima. Ako to ne učini, počinje period od 30 dana počeka u kojem još uvijek može platiti dug, a nakon toga slijedi bankrot.

Kopirati
Drag cursor here to close