Inicijativa

Šarović: Deklaracija ''Mali Šengen'' nudi brojne mogućnosti

Inicijativa između ostalog predviđa mogućnost prelaska granica sa osobnom kartom, priznavanje diploma i jednaku mogućnost rada sa stečenim kvalifikacijama, u svim zemljama regije.
Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 10. 2019. u 15:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović uputio je u srijedu Vijeću ministara BiH inicijativu za prihvaćanje tzv. "Malog Šengena", zajedničke deklaracije za unapređenje regionalnog ekonomskog prostora, kojom se omogućava potpuno i slobodno kretanje ljudi, robe, kapitala i usluga u cijeloj regiji, stoji u prioćenju.

Riječ je o deklaraciji koju su nedavno pokrenule tri zemlje (Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija), pozivajući i ostale zemlje regije da im se pridruže, a čiji je cilj uklanjanje graničnih kontrola i drugih prepreka slobodnom kretanju unutar zone slobodne trgovine - CEFTA za sve zemlje Zapadnog Balkana, najdalje do 2021.godine.

Inicijativa između ostalog predviđa mogućnost prelaska granica sa osobnom kartom, priznavanje diploma i jednaku mogućnost rada sa stečenim kvalifikacijama, u svim zemljama regije. Također, omogućit će se neometan protok roba, bez zadržavanja na granicama, što je posebno značajno ako se ima u vidu da prema podacima Svjetske banke, kamioni na graničnim prijelazima unutar zapadnog Balkana godišnje provode oko 26 milijuna sati.

Stav ministra Šarovića je da Vijeće ministara BiH treba da podrži ovu inicijativu u najkraćem mogućem roku, uz procjenu da će njeno stupanje na snagu snažno utjecati na ekonomski rast svih zemalja regije.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close