Kolektori

Sad nije šala: Grci tuže Mostar

Tužitelj nije mogao precizirati je li riječ o dijelu novca za koji nisu isplaćeni ili traže neki dodatni novac preko onoga dogovorenog.
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 04. 2021. u 14:17 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vodi se međunarodna arbitraža gdje je grčka firma Aktor koja je izvodila radove tužila Mostar za jedan dio novca'', potvrdio je postupajući tužitelj Tužiteljstva HNŽ-a Kemal Maksumić za portal Buka.

Maksumić nije mogao precizirati je li riječ o dijelu novca za koji nisu isplaćeni ili traže neki dodatni novac preko onoga dogovorenog.

''To ne mogu sa sigurnošću tvrditi jer nisam dobio svu neophodnu dokumentaciju'', rekao je tužitelj Maksumić.

Naime, objekt pročistača je izgrađen, ali nije izvršen tehnički prijem jer nadzorni organ nije dao pozitivno mišljenje zbog propusta u izgradnji.

Vještačenje postrojenja je, kako smo ranije pisali, pokazalo određene propuste zbog kojih dolazi do stvaranja plinova opasnih po zdravlje uposlenika ali i koji su potencijalna prijetnja za eksploziju.

Podsjećamo, u sklopu istrage na osnovu prijava aktivista mreže “Naše društvo” vodi se opsežna istraga o pročistaču i opasnom mulju a, kako smo objavili ranije, ispitani su i čelni ljudi Grada.

Istraga je pokrenuta protiv više osoba iz JP Vodovod - direktora, zamjenika direktora i inženjera nadležnog za posao oko pročišćivača otpadnih voda, te dugogodišnjeg gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića, zbog sumnje da su počinili krivična djela zloupotreba položaja i ovlaštenja u vezi s izgradnjom i upravljanjem postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u Mostaru i krivičnog djela oštećenje zaštitnih naprava na radu.

Problem je i mulj za kojeg je Grad prvotno tvrdio da nije opasan, pa da s ene skladišti na Uborku, što je onda od tamo demantirano.

Tužitelj Maksumić kaže da je sporna činjenica da nigdje nije predviđen gdje će se isti skladištiti, ali da je to jedna druga vrsta odgovornosti.

''Imamo dvije deponije, novu i staru Uborak u stečaju koja je, nakon što je završeno njeno poslovanje, trebala biti sanirana i ona jeste sanirana, ali ne na adekvatan način. Tko smo prilikom vještačenja uzoraka iz te stare deponije utvrdili da se u potok Sušica, koji se ulijeva u Neretvu, idu neke materije koje su nisu posebno štetne, ali jesu zabranjene. Tako da je i to obuhvaćeno u istrazi'', ističe Maksumić.

Naime, u projekat pročišćivača u koji je, prema dostupnim informacijama, uloženo 25 milijuna maraka, a koji je zajedno kolektorskom mrežom premašio iznos 130 milijuna maraka, Vlada Švedske, je uložila 4 milijuna eura i sredinom prošle godine obustavila sva dalja ulaganja u ovaj grad.

Podsjetit ćemo kako je nekadašnji mostarski gradonačelnik rekao kako su se sredstva za kolektore koristila i u neke druge svrhe. A iako smo za prvi travnja objavili vijest kako Šveđani tuže Mostar zbog novca, sada nije šala da Grad tuže Grci.

Kopirati
Drag cursor here to close