Izvještaj

Revizija - Kako Ravno troši novac?

Izvještaji ne prikazuju istinito i fer, u svim materijalnim aspektima, financijski položaj Općine...
Gospodarstvo / Ulaganja | 03. 10. 2023. u 12:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema mišljenju revizora, financijski izvještaji Općine Ravno, koji obuhvaćaju bilans stanja na 31. prosinca 2022. godine ne prikazuju istinito i fer, u svim materijalnim aspektima, financijski položaj Općine, novčane tokove i izvršenje proračuna za godinu koja se završava na taj dan, u skladu s prihvaćenim okvirom financijskog izvještavanja.

U svom objašnjenju ističu revizori nisu donesene vlastite računovodstvene politike, a nisu primijenjene ni Računovodstvene politike za federalne proračunske korisnike i trezor.

''Knjigovodstvo se ne vodi u skladu sa analitičkim kontnim planom za proračunske korisnike, a nisu uspostavljene ni obavezne pomoćne knjige. Navedeno nije u skladu sa Zakonom o proračunima u FBiH i Zakonom o financijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru u FBiH'', stoji u izvještaju.

Istaknuto je kako su kapitalni transferi u iznosu od najmanje 106.287 KM iskazani na poziciji tekućih transfera, a naknade za prevoz na posao i s posla u iznosu od 40.209 KM u okviru izdataka za materijal i usluge. Navedeno nije u skladu sa odredbama Zakona o budžetima u FBiH i Pravilnika o knjigovodstvu budžeta u FBiH.

''Rashodi i izdaci u iznosu od najmanje 489.013 KM, kao i plaće i naknade troškova zaposlenih, nisu evidentirani niti priznati na osnovu nastanka poslovnog događaja, već u momentu plaćanja. Kratkoročne tekuće obaveze prema dobavljačima u iznosu od najmanje 346.972 KM nisu knjigovodstveno evidentirane. Navedeno nije u skladu sa računovodstvenim principom modificiranog nastanka događaja i odredbama Zakona o budžetima u FBiH, Zakona o računovodstvu i reviziji u FBiH i Uredbe o računovodstvu budžeta u FBiH. Bilans stanja ne daje pregled stanja kratkoročnih potraživanja i razgraničenja jer se knjigovodstveno ne evidentiraju u Glavnu knjigu, nisu prezentirane vjerodostojne knjigovodstvene isprave, niti su uspostavljene njihove pomoćne evidencije. Navedeno nije u skladu s odredbama Uredbe o računovodstvu budžeta u FBiH i Pravilnika o knjigovodstvu budžeta u FBiH'', navode revizori.

Također, ističu kako ne mogu potvrditi strukturu stalnih sredstava u iznosu od 8.868.571 KM jer se ne vode pomoćne knjige, knjigovodstveno evidentiranje se ne vrši na odgovarajućim kontima, amortizacija je obračunata na cjelokupan iznos sredstava, a ne na pojedinačna sredstva.

''Stalna sredstva u pripremi u iznosu od 447.615 KM, koja se odnose na projekte vodoopskrbe i rekonstrukcije lokalnih cesta, nisu evidentirana u Glavnoj knjizi. Revalorizacija stalnih sredstava nije izvršena, iako je inflacija na godišnjem nivou iznosila preko 10%. Navedeno nije u skladu sa Uredbom o računovodstvu budžeta u FBiH i Pravilnikom o knjigovodstvu budžeta u FBiH. Izvore stalnih sredstava koji su iskazani u iznosu od 8.261.347 KM ne možemo potvrditi jer se stalna sredstva ne evidentiraju na propisani način, a dugoročne obaveze po osnovu kredita nisu knjigovodstveno evidentirane na poziciji izvora novčanih sredstava. Neraspoređeni višak rashoda nad prihodima nismo potvrdili jer se rashodi i izdaci ne priznaju u izvještajnom periodu na koji se odnose nezavisno o plaćanju. Navedeno nije u skladu sa odredbama Zakona o budžetima u FBiH i Uredbe o računovodstvu budžeta u FBiH'', stoji.

Detaljan izvještaj pogledajte ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close