Izvještaj

Revizija – Kako uopće radi Dom zdravlja u Konjicu?

Revizori ističu kako Dom zdravlja tekućim sredstvima nije u mogućnosti blagovremeno izmirivati dospjele obveze.
Gospodarstvo / Posao | 29. 09. 2023. u 14:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prilikom sastavljanja godišnjih financijskih izvještaja Dom zdravlja nije izvršio procjenu niti objavio značajnu neizvjesnost u vezi stalnosti poslovanja. Na dan 31. prosinca 2022. godine gubitak iznad visine kapitala iznosio je 10.523.020 KM, ukupne obaveze 14.266.119 KM, koje se u cijelosti odnose na kratkoročne obveze, dok je tekuća imovina iznosila 685.714 KM.

Kašnjenje plaća

Stoji to u Izvještaj o financijskoj reviziji Javne ustanove Dom zdravlja Konjic za 2022. godinu koji je dobio negativno revizorsko mišljenje jer ''financijski izvještaji ne prikazuju istinito i fer, u svim materijalnim aspektima, financijski položaj Doma zdravlja''.

Revizori ističu kako Dom zdravlja tekućim sredstvima nije u mogućnosti blagovremeno izmirivati dospjele obveze.

''Ove okolnosti stvaraju sumnju u sposobnost Doma zdravlja da nastavi s vremenski neograničenim poslovanjem, što nije objavljeno u financijskim izvještajima'', naveli su revizori

U izvještaju, između ostalog, stoji kako nije izvršena redovna isplata neto plaća zaposlenicima za razdoblje listopad-prosinac 2022. godine i u skladu s tim nisu uplaćene obveze za pripadajuće poreze i doprinose u iznosu od 484.999 KM, što s obvezama iz prethodnog perioda ukupno iznosi 11.169.620 KM neuplaćenih javnih prihoda.

Razrješenje direktorice

Na datum bilansa podcijenjene su obveze za iznos obračunatih kamata po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa iz prethodnog perioda za 10.654.645 KM, s obzirom na to da nisu knjigovodstveno evidentirane. To, navode revizori, nije u skladu s Konceptualnim okvirom za financijsko izvještavanje i Zakonom o računovodstvu i reviziji u FBiH, a ima utjecaja i na akumulirani financijski rezultat.

Pored toga, Upravni odbor nije razriješio dužnosti direktoricu Doma zdravlja u roku od 30 dana od podnošenja njezinog zahtjeva za razrješenje s mjesta direktora (15. srpnja 2022. godine), što nije u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Statutom.

Također, nadležni ministar zdravstva nije donio rješenje o razrješenju direktora u skladu s članom 69. Zakona o zdravstvenoj zaštiti pa je odlukom Upravnog odbora od 3. veljače 2023. godine direktorica razriješena dužnosti.

Radno vrijeme i vrijednost nekretnina

Uočeno je i kako se vođenje evidencija o radnom vremenu vrši na način da je kod većine radnika iskazan identičan početak i kraj radnog vremena, bez informacija o prekidu rada i korištenju pauze, zbog čega revizori izražavaju sumnju u njihovu vjerodostojnost.

Dom zdravlja i osnivač – Grad Konjic nisu zaključili ugovor kojim bi se regulirala međusobna prava i obveze koje nisu regulirane Odlukom o preuzimanju osnivačkih prava, što nije u skladu s članom 13. Odluke o preuzimanju osnivačkih prava.

Revizori su naveli i kako ne mogu potvrditi vrijednost zemljišta i građevinskih objekata iskazanih u iznosu od 2.922.731 KM neto knjigovodstvene vrijednosti, s obzirom na to da je izvršeno evidentiranje zemljišta i dijela građevinskih objekata u korist revalorizacijskih rezervi, iako internim aktom nije definiran model mjerenja stalnih sredstava.

''Efekte na financijske izvještaje nismo u mogućnosti procijeniti'', pišu revizori i dodaju kako Dom zdravlja ne posjeduje vjerodostojnu dokumentaciju o vlasništvu ili pravu korištenja poslovnih prostora i zemljišta iskazanih u poslovnim knjigama na 31. 12. 2022. godine u iznosu od 2.922.731 KM neto knjigovodstvene vrijednosti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close