Rekonstrukcija

Sijeku se i pilaju stabla te sade nova u Ulici nadbiskupa Čule

U obuhvatu rekonstrukcije izvršit će se sječa i zamjenska sadnja pet do šest stabala javorolisnog platana/Platanus acerifolia.
Gospodarstvo / Ulaganja | 06. 05. 2022. u 18:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Platan

U tijeku su radovi na rekonstrukciji pješačke zone u Ulici Nadbiskupa Čule u Mostaru.

U obuhvatu rekonstrukcije izvršit će se sječa i zamjenska sadnja pet do šest stabala javorolisnog platana/Platanus acerifolia.

''Terenskim pregledom zdravstvenog stanja stabala, nakon uklanjanja asfaltnog sloja i popločavanja te starih kvertira oko stabala platana u drvoredu, konstatirano je da jedno od stabala uslijed nepravilnog rasta krošnje izlazi u zonu ceste, odnosno zonu kojom prometuju vozila te je na istom stablu došlo do oštećenje uslijed sudara sa teretnim vozilima.

Navedeno stablo ima i oštećenja u zoni račvišta krošnje, gdje su vidljive velike rupture sa nekrozom tkiva i mikrobiološkom razgradnjom kambijalnog sloja i zone centralnog cilindra (u budućnosti je moguć prijelom krošnje (vjetrolom) jer ovu infekciju nije moguće sanirati. Ovo stablo ima dosta plitak korijen te je u budućnosti podložno vjetru (slabo je ukorijenjeno) kao takvo isto je potrebno ukloniti i izvršiti zamjensku sadnju'', navode iz Grada Mostara.

''Dva starija stabla platana ispred zgrade Spajalica, imaju problem isplivavanja glavnice korijena visoko iznad planirane zone pješačke staze, te na njima nije moguće izvršiti sanacijske zahvate jer je riječ o sidrenom korijenu koje nije moguće skratiti i slično. Razlog pojave daskastog površinskog korijena, ogleda se najčešće u loše odrađenoj sadnji i pripremi sadnih rupa (kada su ista stabla posađena), na način da nepropusni sloj nije dobro razbijen pri strojnom iskopu sadne rupe (ako je uopće rađen strojni iskop). To dovodi do problema da je biljka (platan) koja po svojoj prirodi ima tzv. prelazni srcasti oblik korijena prinuđena isti formirati površinski u koliko toliko rastresitijem sloju zemljišta. Ova dva stabla biće predmetom sječe i zamjenske sadnje, kojom bi se ovaj put nova stabla posadila na propisan način, u sadne rupe propisnih dimenzija sa zamjenom zemljišnog supstrata i pratećim radovima inicijalne prihrane'', dodaje se.

Jedno stablo koje se nalazi u drvoredu na izlazu sa pumpe Lamina, raste na staroj betonskoj ploči i ukorijenjeno je samo sa jednom sidrenom žilom te kao takvo predstavlja potencijalnu opasnost za učesnike u prometu Kod ovoga stabla problem ukorjenjivanja nastao je uslijed loše odrađen sadnje.

''I na kraju jedno stablo platana koje se nalazi ispred restorana pumpe Lamina, uklonit će se iz razloga jer nije moguće sanirati problem sa daskastim sidrenim korijenjem, na ovom stablu su detektirana dva kraka sa sidrenim korijenjem koja su jako plitka slabo ukorijenjena te su jednim svojim dijelom ušla u kanalizacijski odvod, ako bi se ista uklonila to bi značajno ugrozilo statiku stabla tebi isto sasvim sigurno palo pri imalo jačim udarima vjetra. Stoga i ovo stablo bit će predmetom uklnjanja i zamjenske sadnje u narednom periodu.

Zamjenska sadnja nakon sječe prethodno opisanih stabala, će se izvršiti sa kontejniranim školovanim sadnicama javorolisnog platana, visine preko 30 metra, prsnoga obujma 12-14 cm. Prilikom sadnje izvršit će se propisan strojni iskop sadnih rupa većih dimenzija te zamjena zemljišnog supstrata i prateća inicijalna prehrana peletiranim i mineralnim gnojivom, te postavka minimalno dva potporna kolaca sa uvezivanjem i učvršćivanjem sadnica'', navodi se.

Kopirati
Drag cursor here to close