Urbani mobilijar

Pergola se vraća na Španjolski trg

Pergola će biti izgrađena od impregriranog drveta
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 01. 2023. u 11:58 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prijedlogu proračuna za 2023. godinu Grad Mostar je planirao za nabavku urbanog mobilijara izdvojiti 50.000 KM.

Taj novac planira se utrošiti na svjetleću dekoracija ulica i mostova, nabavku jarbola, pojedinačnih elemenata za dječije igraone i djecu sa posebnim potrebama, pergolu na Španjolskom trgu od impregriranog drveta i na park Alekse Šantića.

Podsjetimo, ranije postavljene pergole ''pojelo je vrijeme'' te su postale opasne za prolaznike, što je bio razlog njihovog uklanjanja. 

Podsjetimo, izgradnjom takozvanog ''turbo rotora'' na Španjolskom trgu morao se ukloniti i dio Španjolskog trga, za kojeg su pojedini poznavatelji arhitekture govorili da i nije imao odlike pravoga trga. Trg je, očito za projekt rotora, kakvog kako su kazali ranije iz grada nema nitko u BiH, postao prevelik.

Uklonio se dobar dio kamene površine, a gdje je završio sav kamen još uvijek se ne zna. Kamen možda čeka ukrašavanje neke javne površine. Iako ne bi iznenadilo i da je već završio i pred nečijim domom. 

Foto: Bljesak.info / Kameni blokovi sa Španjolskog trga

Inače, u projekt rekonstrukcije Španjolskog trga uloženo je oko 960.000 KM. Od tog iznosa Grad Mostar osigurao je 250.000 KM, a ostatak su financirali UNDP s 523.345,68 KM i UNESCO s 102.292,82 KM u okviru MDG-F programa Kultura za razvoj koji je financiran sredstvima Vlade Kraljevine Španjolske. Trg je otvorio španjolski kralj Juan Carlos I. 29. ožujka 2012. godine zajedno s mostarskim gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, a poseban je izaslanik bio i tadašnji član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

No, izgradnju trga pratili su problemi pa je 2009. godine, zbog neizbora gradonačelnika Mostara i nepostojanja gradskog proračuna čak 400.000 eura koje je doniralo Ministarstvo obrane Kraljevine Španjolske mirovalo na računu.

Na trgu je je postavljeno spomen obilježje za 21 španjolskog vojnika poginulog u mirovnoj misiji u BiH, a Španjolski trg sa šetnicom često predstavljan je kao jedan od najljepših u BiH. Tadašnji mostarski gradonačelnik kazao je kako je ''rekonstrukcija Španjolskog trga više je od nekog sličnog projekta u nekom drugom gradu u našoj zemlji''.

Foto: Bljesak.info / Španjolski kralj 29.3.2012. godine u Mostaru otvorio je Španjolski trg
Kopirati
Drag cursor here to close