Treba još helikoptera

Odličan posao Helikopterskog servisa Republike Srpske

Helikopterski servis Republike Srpske je za potrebe izviđanja i gašenja zahtjevnog požara na području Parka prirode Blidinje izvršio 72 leta i izbacio 57 tona vode
Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 07. 2022. u 12:28 RTRS

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Helikopterski servis Republike Srpske je za potrebe izviđanja i gašenja zahtjevnog požara na području Parka prirode Blidinje izvršio 72 leta i izbacio 57 tona vode'', izjavio je direktor ovog servisa Boban Kusturić, gostujući u Јutarnjem programu RTRS televizije.

Kusturić je naglasio da je ovo period kada ima jako puno posla, što je pokazao i jučerašnji dan.

''Od nekih ranih jutarnjih sati smo gasili požar na području Blidinja i to dio prema stambenim objektima kako bismo bi spriječili ugrožavanje civilnog stanovništva. Radili smo i sa kanaderom koji je došao iz Hrvatske. U tom trenutku stiže poziv za medicinsku evakuaciju pacijenta iz Foče ka UKC Srpske. Vratili smo se pred noć i nastavili gašenje požara na Blidinju'', rekao je Kusturić.

Kusturić je rekao da prioritet imaju situacije u kojima su ugroženi ljudski životi i medicinske evakuacije.

On je napomenuo da pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske uspijevaju da, uz izuzetna naprezanja i sa malim brojem helikoptera, izvršavaju veoma kompleksne zadatke.

''Broj helikoptera kojima raspolaže Helikopterski servis Srpske je trenutno nedovoljan da pružimo pomoć u gašenju požara na više lokaliteta istovremeno, iako smo svjesni da je neophodno odgovoriti svim zahtjevima zbog materijalnih i ekoloških šteta koje ovakvi požari mogu nanijeti'', ukazao je Kusturić.

Kusturić je napomenuo da su u prethodnom periodu u razgovoru sa Vladom Srpske tražili da im se, čim to mogućnosti dozvole, nabavi još jedan helikopter s kojim bi mogli raditi.

''Napravili bismo daleko veći učinak sa barem još jednim helikopterom'', rekao je Kusturić. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close