Čemu žurba?

Ni ove godine ništa od mosta

Tamara Pajić, glasnogovornica Hrvatskih cesta, rekla je za Nezavisne da se još ne zna kada bi mogao biti izabran izvođač radova za most.
Gospodarstvo / Ulaganja | 08. 06. 2019. u 09:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je s velikom pompom krajem prošle godine najavljeno da će polovinom ove godine, a najkasnije do svibnja, početi izgradnja mosta na Savi kod Gradiške, po svemu sudeći, ove godine od toga neće biti ništa, objavile su Nezavisne novine.

Njima je iz Hrvatskih cesta stigao odgovor iz kojeg je, kako navode banjalučke novine ''jasno da se Hrvatskoj u vezi s ovim projektom naročito ne žuri''.

Tamara Pajić, glasnogovornica Hrvatskih cesta, rekla je za Nezavisne da se još ne zna kada bi mogao biti izabran izvođač radova za most.

''Postupak pregleda i ocjene ponuda je u tijeku, što znači da je postupak u fazi u kojoj se ne mogu davati preciznije informacije. Nakon što bude donesena odluka o odabiru, postoji mogućnost ulaganja žalbi od ponuditelja koji ne budu odabrani pa nije moguće predvidjeti kada će postupak nabave radova izgradnje mosta biti završen, navela je Pajić.

Naime, tender za izvođača radova zatvoren je prije pola godine, a od tada Hrvatske ceste nisu odabrale izvođača radova. Prema informacijama koje su Nezavisne novine dobile sredinom ožujka, najpovoljniju ponudu je dostavio konzorcij Integral - Đuro Đaković montaža - Zagreb montaža, s ponudom od 23.498.800,19 eura, dok je drugoplasirana ponuda kompanija Hering - Mostogradnja 41.538.317,67 eura i trećeplasirana ponuda je iznosila 46.208.403,01 euro talijanske kompanija ICM - Maeg konstrucioni.

U Ministarstvu prometa i veza BiH, iako su proteklih mjeseci bili optimistični u najavama da bi radovi mogli početi do svibnja, sada ističu da nemaju novih informacija. Kažu da će u putovati u Zagreb, te da će se na licu mjesta informirati o tijeku postupka.

U Autoputevima RS su prije dva tjedna novinarima rekli da uskoro očekuju nove informacije, međutim do danas nisu mogli dati ništa.

''Vjerovali ili ne'', pišu Nezavisne novine, ''prvi koraci ka izgradnji mosta poduzeti su još u travnju 2004. godine, kada su Ministarstvo prometa i veza BiH i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske potpisali memorandum o suglasnosti za pripremu i izgradnju autoputa između Banja Luke i Gradiške. U memorandumu je kao ključni zajednički objekt predviđen novi granični most preko Save s priključnim dionicama do postojećih cesta na obje strane''.

Protokol o suradnji u vezi s ovim projektom potpisan je u svibnju 2007., a ugovor za izradu projektne dokumentacije Hrvatske ceste sklopile su sa Građevinskim fakultetom iz Zagreba u travnju 2010. godine. Sporazum o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške potpisan je između Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH u studenom 2011, a na sjednici Vlade Hrvatske u ožujku 2012. donesena je uredba o objavi sporazuma o izgradnji mosta.

Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH, kaže da je gradnja mosta na Savi kod Gradiške trebala početi sredinom 2013. godine, zbog čega je UNO, kako je objasnio, te godine počela s pripremama radova na novom gradničnom prelazu kod budućeg mosta.

''Mi smo taj posao u potpunosti uradili. UNO je dobila upotrebnu dozvolu za novi carinski terminal. Narednih dana pravimo plan za preseljenje postojeće carinske ispostave u Gradišci na novu lokaciju'', rekao je Kovačević.

Podsjećanja radi, nakon što se Hrvatska obvezala da će početi graditi most, prvo su obavijestili Vijeće ministara BiH da nemaju novca u proračunu, te da čekaju da im Europska komisija odobri novac za taj projekt.

Nakon što je Europska komisija to odobrila, lokaciju mosta je te 2013. godine obišao i Peter Sorensen, tadašnji šef Delegacije EU u BiH, i najavio da će Europska komisija dati i grant od 6,3 milijuna eura za izgradnju mosta.

''EU je svoju obvezu ispunila i novac uplatila, RS osigurala polovinu od oko 20 milijuna eura za izgradnju mosta, a Hrvatska do danas nije uradila svoj dio posla'', pišu Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close