Problemi

Mostar: Zgrada ih poklopila a Grad ih ne vidi

Grad Mostar odbio je da ih se kao žitelje naselja uključi u postupak, odnosno da se obnovi postupak izdavanja dozvola investitorima zgrade na Bijelom Brijegu.
Gospodarstvo / Ulaganja | 11. 11. 2020. u 09:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zgrada nas poklopila, a kažu da joj nismo susjed'', kažu u pismu javnosti stanari mostarskog naselja Bijeli Brijeg koji mjesecima vode pravnu bitku zbog, kako navode, nelegalne izgradnje zgrade u ovom naselju.

U pismu javnosti se navode kako su mjesec dana nakon što su Tužiteljstvu HNŽ-a kaznenu protiv mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića, Zdravka Čuljka iz mostarskog Urbanizma i urbanističko-građevinskog inspektora Grada Mostara Nebojše Šarića zbog bespravne gradnje na Bijelom Brijegu dobili odbijenicu.

Naime, Grad Mostar odbio je da ih se kao žitelje naselja uključi u postupak, odnosno da se obnovi postupak izdavanja dozvola investitorima zgrade na Bijelom Brijegu.

''Unatoč tome što su izdali ilegalne dozvole i suglasnosti bez našeg uključenja u postupak, i dalje isto odbijaju, kao razlog navodeći da zahtjev nije podnijet od strane ovlaštenih osoba, 'jer zgrada u kojoj žive podnositelji prijedloga za obnovu postupka, nije u neposrednom susjedstvu predmetne nekretnine'. Nakon što su nam ograničili živote, oduzeli nam sunce, oduzeli nam mir i život pretvorili u pakao, iz Gradske uprave Mostara, koja je pod istragom i Federalne uprave policije, sada se služe igrama, te će na koncu konstatirati da uopće ne živimo na području Mostara, premda smo smješteni u podnožju velebnog objekta nadzidanog na obiteljsku kućicu'', navodi se u pismu.

Dodaje sa kako je gradonačelnik Ljubo Bešlić potpisnik dozvola i suglasnosti - bez regulacijskog plana i suglasnosti stanara.

''Protupropisne dozvole mu je pripremio šef trenutačno takozvane Službe za građevinske propise Zdravko Čuljak, a sve je u konačnici na terenu dopustio inspektor Nebojša Šarić, koji osim ilegalnosti jednog kata, nije utvrdio koliko je i u kojim smjerovima zgrada izašla iz gabarita, negdje i više metara prema prometnici'', stoji u pismu javnosti u kojem se dodaje kako su navedene osobe izdale nezakonite dozvole, ''pogodujući isključivo investitoru Joks d.o.o zastupanog po direktoru Robert Ivanković kod izgradnje stambenog poslovnog objekta kršeći zakone i regulacijski plan na štetu vlastitih građana, koje su izostavili iz procesa izdavanja dozvola''.

''Nadalje, postupajući urbanističko-građevinski inspektor, iako je zakonski morao, nije stavio van prometa nezakonitu urbanističku suglasnost. Urbanističko-građevinski inspektor nije niti utvrdio da se investitor nije držao urbanističko tehničkih uvjeta, kao i linije prizemlja kod izgradnje stambenog poslovnog objekta. Ovom prigodom pozivamo Tužiteljstvo HNŽ-a, Federalnu upravu policije, te ostale uključene u predmet da ne podlegnu političkim pritiscima, i utvrde kaznenu odgovornost nadležnih u ovom predmetu'', zaključuje se u pismu građana.

Kopirati
Drag cursor here to close