Zadaci

Lasić obišao gradilišta Južne obilaznice Mostara i dionice Neum - Stolac

''Ovo je bio jedan od mojih najvažnijih zadataka da, zajedno sa Upravom JP Ceste Federacije, krenemo ka izgradnji Južne obilaznice Mostara'', izjavio je ministar Lasić.
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 04. 2021. u 17:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar prometa i komunikacija, Denis Lasić, posjetio je lokalitete Južne obilaznice Mostara i dionice Neum – Stolac, na magistralnoj cesti M-17.3.

U pratnji Uprave JP Ceste FBiH, te predstavnika nadzora i izvođača radova, ova posjeta je imala za cilj praćenje dinamike izvođenja radova na ovim važnim infrastrukturnim projektima te sagledavanje eventualnih posljedica pandemije COVID-19 na niskogradnju u FBiH, priopćeno je iz Ministarstva prometa i komunikacija.

''Višedecenijski problem odvijanja tranzitnog prometa kroz jezgro grada Mostara na magistralnoj cesti M-17, je u fazi visokog prioriteta i realizacije. Zbog ranijeg nedostatka sluha za ovaj problem, prilikom preuzimanja pozicije federalnog ministra, ovo je bio jedan od mojih najvažnijih zadataka da, zajedno sa Upravom JP Ceste Federacije, krenemo ka izgradnji Južne obilaznice Mostara'', izjavio je ministar Lasić te istaknuo kako će ''za dvije godine, po završetku izgradnje, Južna obilaznica doprinijeti jačanju organizacije prometa u Mostaru a i samoj Hercegovini, kao i rasterećenju gradskog središta opterećenog prometnim zagušenjima''.

Foto: PR / Ministar Lasić u obilasku gradilišta Južne obilaznice Mostara i dionice Neum - Stolac

Izgradnja magistralne ceste Neum – Stolac od izuzetnog značaja jer će se njenom izgradnjom riješiti problem prometne povezanosti obale Jadranskog mora i područja Neuma sa ostatkom HNŽ, skratiti vrijeme putovanja te unaprijediti sigurnost svih sudionika u prometu.

''Ovaj nedostatak prometne povezanosti Neuma sa ostatkom zemlje se najviše osjetio zbog uvođenja protupandemijskih mjera susjednih država, kada je naš jedini grad na moru imao značajan rast turizma. Trenutno je u svim etapama izvođenje radova u završnoj fazi, osim na posljednjoj dionici Hutovo – Stolovi gdje možemo vidjeti strojeve koji rade u punom pogonu, koji nisu zaustavljeni čak ni zbog epidemiološke situacije izazvane korona virusom. Završetkom ove dionice će se kompletirati izgradnja magistralne ceste Neum – Stolac, ukupne dužine od 36 km, a sa tim dokazujemo da timskim radom možemo postići puno više za razvoj gospodarstva i bolje uvjete za građane cijele Bosne i Hercegovine čak i u ovo pandemijsko vrijeme'', istaknuo je Lasić.

Vezano za izgradnju magistralne ceste Neum – Stolac, implementator JP Ceste FBiH u dužini od 36km izvršeni su sljedeći poslovi:

  • Dionica Stari Neum- Oštrovac u duljini 7km ceste i tunel Oštrovac L=190m je završena - Dionica završena, radovi izvedeni efikasno i u planiranom roku.
  • Dionica Oštrovac- Broćanac u dužini od 5km ceste i 2 podvožnjaka- Dionica završena, radovi izvedeni efikasno i u planiranom roku.
  • Izgradnja tunela Žaba u duljini 975m - Dionica završena i tunel je otvoren za promet vozila
  • Dionica Broćanac- Papratnica u duljini od 3km ceste - Dionica je u fazi izvođenja završnih radova koji se planiraju okončati do predviđenog roka 1.6.2021.
  • Dionica Stolovi- Drenovac u duljini od 9km - Dionica je u fazi izvođenja završnih radova koji se planiraju okončati do predviđenog roka 30.04.2021.
  • Zadnja dionica na ovoj cesti Hutovo- Stolovi ukupno dužine 10km - Radovi su počeli u osmom mjesecu 2020.g. Rok za završetak ove dionice je 14 mjeseci znači do kraja 2021.
Kopirati
Drag cursor here to close