Žuti prijevoz

Kako su autobusi iz Splita došli u Mostar

Drugačiji ugovor otvorio je opciju da se te autobuse ne uništiti nego da ih se izveze izvan teritorija Europske unije.
Gospodarstvo / Ulaganja | 01. 09. 2022. u 15:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na projektu donacije autobusa iz Splita za Mostar radilo se cijelu godinu, rekao je za RTL predsjednik uprave splitskog javnog prijevoznika Promet d.o.o Mladen Delić.

Naime, nakon što je splitsko poduzeće obnovilo vozni park sredstvima Europske unije, stari autobusi nisu smjeli voziti cestama po Republici Hrvatskoj, odnosno uopće u Europskoj uniji.

"To je projekt na kojem smo radili cijelu godinu. Mi smo protekle tri godine napravili jedan ogroman posao preko povlačenja sredstava iz EU-a, na taj način smo praktično obnovili cijeli vozni park. Stotinjak autobusa smo novih u zadnje tri godine nabavili preko EU fondova kroz različite projekte, desetak različitih nabavki autobusa", kazao je Delić za RTL.hr.

"Prema ugovoru koji smo imali, isti broj autobusa koji nabavite preko EU sredstava, treba se staviti izvan upotrebe isti broj dosadašnjih koje smo koristili", objasnio je.

"Prije tri i pol godine imali smo prosječnu starost od 14 godina, a sada ćemo imati nakon svih ovih projekata, prosječnu starost vozila od samo četiri i pol godine. Pri nabavci ovih zadnjih 47 autobusa imali smo drugačiji ugovor kako da isti broj autobusa stavimo izvan upotrebe u Republici Hrvatskoj, da oni više ne mogu prometovati unutar EU-a. Tada smo došli u kontakt s kolegama iz Mostara koji su nam se požalili na vozni park koji je starosti preko 20 godina", kazao je.

Drugačiji ugovor otvorio je opciju da se te autobuse ne uništiti nego da ih se izveze izvan teritorija Europske unije.

"Dogovorili smo se donirati im određeni broj autobusa koji su u vrlo dobrom stanju, svi ti autobusi su niskopodni, za razliku od onih visokopodnih koje oni imaju, koji su stariji. Ovi su prilagođeni osobama s invaliditetom kao niskopodni, klimatizirani su, imaju zaštitu antivandalske kabine za slučaj napada na vozača'', rekao je i dodao kako je nekoliko mjeseci trajala procedura u savjetovanju s nadležnim ministarstvima kako bi ostvarili prekograničnu suradnju, od odjave autobusa u Hrvatskoj do njihovog prijevoza u Bosnu i Hercegovinu i registracije.

Iz Splita u Mostar prevezeno je prvih sedam autobusa.

"Oni su izuzetno zadovoljno tim donacijom. Preostalih 12 ili 13 bit će realizirani za 15-ak dana, oni su u još boljem stanju", rekao je. 

Kopirati
Drag cursor here to close