Pravedna podjela

Kad ministar dijeli: U HNŽ-u kineskoj robi poticaji, domaćim rukama ništa

Ministarstvo gospodarstva Hercegovačko-neretvanske županije nedavno je objavilo popis dobitnika bespovratnih sredstava privatnim poduzećima i poduzetnicima. Ove godine za tu stavku izdvojeno je 1, 7 milijuna KM.
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 01. 2023. u 13:00 M.Grabovac | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok jedni prosvjeduju i ukazuju na nebrigu Ministarstva gospodarstva Hercegovačko-neretvanske županije prema tradicionalnim zanatima u Starom gradu u Mostaru, drugi od ovoga ministarstva godinama dobivaju desetke tisuća KM bespovratnih sredstava u vidu poticaja poduzetnicima.  

Prema navodima Žalbe, koju su ovih dana pojedini vlasnici obrta u mostarskoj staroj jezgri grada uputili Ministarstvu gospodarstva Hercegovačko-neretvanske županije, stoji kako je obitelj iz Mostara, koja u vlasništvu ima šest obrta u Starom gradu, u zadnje tri godine dobila 26 000 KM bespovratnih sredstava, dok je bračnom paru iz Mostara, koji u starom djelu grada posjeduje više radnji, isplaćeno 17 000 KM.

U Žalbi koja je upućena Ministarstvu stoji kako se vlasnici ovih obrta bave većinski ili 100 posto preprodajom uvezene, strojno proizvedene robe.

Sredstva su od Ministarstva ovi vlasnici dobili u okviru LOT 3 – Javnog poziva za odabir korisnika sredstava Ministarstva privrede s pozicije "Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima (po odluci Vlade)''.

Popis dobitnika poticaja za 2022. godinu možete vidjeti na linku.

Popis dobitnika poticaja za 2021. godinu možete vidjeti na linku.

Popis dobitnika poticaja za 2020. godinu možete vidjeti na linku.

1, 7 milijuna KM za poticaje

Ministarstvo gospodarstva Hercegovačko-neretvanske županije nedavno je objavilo spisak dobitnika bespovratnih sredstava privatnim poduzećima i poduzetnicima. Ove godine za tu stavku izdvojeno je 1, 7 milijuna KM. 250 tisuća KM podijeljeno je poduzetnicima početnicima s područja ove županije, dok je za tehnološki razvoj i digitalizaciju Ministarstvo dalo milijun KM. 450 tisuća KM podijeljeno je obrtima, starim i tradicionalnim djelatnostima.

Zbog sumnje u transparentnost oko podjele sredstava za poticaje prošle godine pobunili su se i zanatlije iz Staroga grada u Mostaru. Zbog svega su podnijeli zahtjev da ih, u cilju zaštite tradicionalnih zanata, Ministarstvo odvoji u poseban LOT od ostalih obrta.

''Mišljenja smo da ne postoji stvarna potreba za istim s obzirom da stari i tradicionalni zanati ne egzistiraju samo u Starom gradu, već i na drugim područjima HNŽ'', objasnio je ranije za Bljesak.info razloge odbijanja ovog zahtjeva resorni ministar Željko Laketić.

Inače, nitko od zanatlija koji su se potpisali na Zahtjev o odvajanju tradicionalnih zaštićenih zanata nije dobio poticaje za 2022. godinu.

Nije do novca, boli nepravda

''Nepravdu nam rade, ovo je kriminal. Nije mi do novaca koliko me boli ta nepravda koju oni rade. Novac koji bi trebao pripasti svima nama koji nešto radimo rukama dijele se onima koji nemaju nikakve veze s tim, nego uvoze tone robe iz Turske i preprodaju, a vode se kao obrtnici. Pa oni ništa u životu nisu proizveli. U tome je stvar'', kazao je za Bljesak.info Adnan Vejzović, vlasnik obiteljskog obrta proizvodnje bakra i asortimana od bakra u Starom gradu u Mostaru.

Ove godine, od 137 dobitnika poticaja za kategoriju LOT 3 – poticaji obrtima, starim i tradicionalnim djelatnostima, poticaje je dobilo ukupno 40 starih zanata, od toga 30 frizera i kozmetičkih salona. Od starih tradicionalnih zanatlija iz Staroga grada dobio je samo jedan kujundžija, koji inače poticaje redovno dobiva zadnje tri godine.

''Nigdje u svijetu ovi naši poslovi ne mogu opstati ako ih država ne podrži. Mi smo baš zanatlije, evo upravo sada sam u odjelu s rukavicama restauriram vrata stara 120 godina. Ovo je obiteljski zanat, ja sam druga generacija. Moj otac se bavio ovime sada evo i moja kći, i njezin muž radi sa mnom. Ja joj govorim da ode vani, ali ona ne želi. Želi ostati i nastaviti raditi ovo'', govori za Bljesak.info Esad Brkić koji u Starom gradu u Mostaru ima svoju radnju Brkić Wood Art i prodaje samo svoje, ručno rađene proizvode.

''Voli bih da nikad nisam ni predavao'', ističe.

Podjelom poticaja ogorčen je i Denis Drljević, vlasnik obrta AbrakaBakra koji se bavi kovanjem bakra i izrađivanjem suvenira od bakra. Svoj zanat ''ispekao'' je u kod poznatih starih mostarskih zanatlija.

''Nije pravedno da moj obrt drugu godinu zaredom bude izostavljen s liste korisnika sredstava i pored ispunjenih formalno-pravnih uvjeta, a zbog 'nedostatka sredstava'. Tim više, što se iz godine u godinu ista imena provlače na listi odabranih, od kojih neki čak imaju po dva ili više obrta u osobnom ili obiteljskom vlasništvu te često dobivaju poticaje za više njih, a bave se većinski ili 100 posto preprodajom uvezene strojno proizvedene robe'', kazao je za Bljesak.info Drljević.

Kada ministar boduje

Iz Ministarstva gospodarstva HNŽ ranije su za Bljesak.info negirali sve tvrdnje o netransparetnosti procesa bodovanja prijavljenih aplikanata za dodjelu Subvencija privatnim poduzećima i poduzetnicima.

Istaknuli su kako se radilo u potpunosti u skladu s Pravilnikom o radu komisije, Pravilnikom o postupcima u provođenju programa razvoja male privrede, uvjetima iz Javnog poziva i Zakonom o poticajima male privrede.

''Bodovanje svakog aplikanta izvršeno je potpuno transparentno i ostvaren je uvid u dostavljenu dokumentaciju, te je o istom sačinjen zapisnik, u kojem su navedeni i razlozi, ukoliko je neki od aplikanata dostavio nepotpunu dokumentaciju, u skladu s Javnim pozivom'' naveli su.

Prilikom sačinjavanja konačnog popisa, istaknuli su, ministar je sukladno Pravilniku i Zakonu, ''mogao dati prednost aplikantima čiji program ocijeni kako kvalitetan, kao i onima koji nisu dobijali sredstva u ranijem razdoblju''.

Posljednje tri godine

Inače, prema Javnom pozivu za dodjelu poticaja koje je se nalazi na stranicama Ministarstva gospodarstva HNŽ stoji da ''ministar vrši dodatno ocjenjivanje uspješnih prijava (s do maksimalno 10 bodova), samo na temelju kriterija - kvaliteta projekta te na osnovu ukupnog broja bodova, dodijeljenih svakoj pojedinoj uspješnoj prijavi, od strane Komisije i od strane ministra, utvrđuje prijedlog Odluke o odabiru korisnika poticajnih sredstava Ministarstva, kojeg dostavlja Vladi na usvajanje''.

Nadalje stoji kako prilikom utvrđivanja prijedloga Odluke o odabiru korisnika sredstava ''ministar može uzeti u obzir ukupan iznos sredstava koja je aplikant (podnositelj prijave) prethodno dobio od Ministarstva, u posljednje tri (3) godine, računajući u odnosu na godinu u kojoj je raspisan Javni poziv, pri čemu prednost mogu imati oni aplikanti, s liste uspješnih prijava, koji nisu prethodno dobili sredstva poticaja od Ministarstva, zatim kvaliteta pojedinog projekta u smislu njegove usklađenosti sa strateškim dokumentima HNŽ, kao i druge poznate činjenice''.

''Trudimo se da napravimo nešto autohtono i nudimo turistima nešto što predstavlja naše krajeve, našu povijest i kulturu a tako se prema nama odnose'', zaključuje zanatlija Adnan Vejzović.

Kopirati
Drag cursor here to close