Od 9 do 5

Jeste li ikada koristili gradski javni wc?

Usluge gradskog WC-a besplatne su. Spada pod nadzor JP Parkova, a financira ga Grad Mostar.
Gospodarstvo / Ulaganja | 08. 07. 2021. u 11:47 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javni WC na Španjolskom trg u Mostaru u funkciji je i izgleda sasvim solidno, upotrebljivo i čisto. Zamjerki na to nema.

Za njegovo održavanje brine se jedna uposlenica koju smo, prilikom posjete, i zatekli u poslu. Vrijedna gospođa brine se i za unutarnje prostorije ali i za održavanje vanjskog platoa.

Usluge gradskog WC-a besplatne su. Spada pod nadzor JP Parkova, a financira ga Grad Mostar.
Ono što upada u oči, a na što su nam pažnju usmjerili i građani, jeste radno vrijeme. Naime, iako je stavljen u funkciju davne 2013. godine, njegove usluge građani, još nisu upoznali.

Radnim danom WC je otvoren od 9 do 5 sati, subotom do 3, nedjeljom ne radi.

Uzevši u obzir i ljetne vrućine, a i inače frekventnost ljudi na ulicama grada, naročito blizinu gradskog parka, logično je da bi usluge WC-a bile mnogo potrebnije u popodnevnim i večernjim satima.

Foto: Bljesak.info / Subotom do 3, nedjeljom ne radi...

''S djecom u parku sam prisiljena ili koristiti usluge kafića u blizini, ili jednostavno stati iza prvog grma, što ne volim ali ovaj naš Grad ti ne daje nikakav izbor. Na kraju te natjera, htio ne htio, da i ti budeš neciviliziran i nekulturan'', govori nam jedna mama koju smo s dvoje mališana zatekli u gradskom parku.

Usluge javnog WC-a nije koristila, par puta je pokušala, bilo je zatvoreno i pretpostavila je da uopće ni ne radi.

''Ma u tom periodu vani nema ni psa na ulici, bolje bi bilo ako već ne mogu cijeli dan, da krenu od 5 do 9, tad bi ljudima zaista bili na usluzi. Ovako ne vidim smisla, naročito ljeti'', govori jedan od studenata kojeg smo zatekli na Španjolskom trgu.

Usluge gradskog WC uz građane, namijenjene su i posjetiteljima i turistima kojih bi u ovom ljetnom razdoblju trebalo biti sve više, no posjećenost nije velika, niti jednih niti drugih. Ovo je jedini gradski WC, te je zanimljivo i da recimo u Starom gradu, koji bi trebao spremno dočekati dugo željene goste, u slučaju da vam se i javi potreba za 'olakšanjem' morate postati pravi mali istraživači.

Po našim saznanjima, postoji jedan 'privatni javni WC' u Starom gradu čije usluge stoje 1 euro. Uz turiste, koriste ga i uposlenici obližnjih suvenirnica i radnji, obzirom da većina objekata u starom Gradu nema toalet.

Foto: Bljesak.info / Na održavanje zamjerki nema...

S produljivanjem i/ili promjenom radnog vremena slažu se i u poduzeću Parkovi, no navode kako bi to iziskivalo potrebu za dodatnim uposlenicima, te da s takvim zahtjevom do sada prema Gradu nisu išli.

Za nadat je se da će komunalna služba Grada prepoznati ovu dobronamjernu kritiku, pa i po cijenu naplaćivanja usluga, kako je to i praksa u zapadnim gradovima, olakšati nam potrebu za malom i onom malo većom nuždom.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close