Rok žalbe u tijeku

Jedan izvođač se prijavio za izgradnju olimpijskog bazena u Mostaru

Samo jedan izvođač, odnosno tvrtka Hering prijavila se za izgradnju olimpijskog bazena u Mostaru, a konkretni radovi očekuju se početkom idućeg mjeseca.
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 08. 2023. u 14:07 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samo jedan izvođač prijavio se za izgradnju olimpijskog bazena u Mostaru, saznaje Bljesak.info.

Na natječaj se prijavila tvrtka Hering, a rok žalbe je do kraja mjeseca, tako da se uvođenje izvođača u posao može očekivati početkom rujna.

''Sve što je Grad Mostar uradio po pitanju bazena je veliko - osigurao novac, promijenio regulacijski plan, izmještanje objekta Sunca, do trafostanice... To su sve radnje koje smo dužni izvršiti. Najvažnije je da je 9 milijuna osigurano, mi smo ih osigurali, ni plivački klub, ni nitko drugi, to su potrebe građana, svih građana grada Mostara'' , rekao je Salem Marić na konferenciji za medije tijekom 34. sjednice Gradskog vijeća Grada Mostara izložen brojnim upitima medija ali i javnostri zašto se izgradnja bazena, nakon predizbornih naslikavanja, ne miče s mjesta.

Rekao je kako ni on ni gradonačelnik ne određuju rokove, te ih ne mogu probijati, ali cilj im je jasan da radovi kada krenu, ne staju.

Grad ''sve uradio''

''Sve zavisi od toga hoće li biti žalbi, ali odgovorno tvrdim da mi kao Gradska uprava i gradonačelnik sve radimo, sve što smo mogli uraditi smo uradili i potrudit ćemo se da vršimo pritisak da se bazen završi što prije'', rekao je Marić.

Gradonačelnik Mostara, Mario Kordić, tom prilikom je rekao kako su dinamiku izgradnje bazena najavili prije par mjeseci, te da je taj posao u tijeku.

''31.7. se zatvara natječaj, to je bio natječaj s obzirom na iznos sredstava, to je natječaj koji ima najduže rokove u raspisivanju. Od 31.7. komisija zaprima dokumentaciju, ima komisija koja radi evaluaciju ponuda, nakon toga slijede rokovi žalbe i mi smo u dinamici koju smo najavili u lipnju'', rekao je Kordić i dodao kako ''sve ide svojim tijekom''.

''Ja mogu samo reći da smo u procedurama i ništa se konkretno nije promijenilo, niti bazen stoji. Na terenu ćete ga vidjeti kada prođemo sve administrativne procedure, realno je očekivati da ćemo sredinom kolovoza početi s radovima'', naveo je Kordić.

Tender mogao ranije

To je u lipnju za Bljesak.info rekao i arhitekt na projektu izgradnje bazena Edin Duraković, za dodajući kako su oni ispoštovali sve rokove, no smatrao je da se natječaj mogao raspisati i ranije.

''Mi smo ispoštovali sve rokove. Projekt je predan u dvije faze prva je bila 1.4. druga je bila 1.6. i tender je zvanično raspisan prošli tjedan. U interesu smanjivanja troškova, boljeg tehničkog rješenja oni su potrošili dva mjeseca vremena umjesto da su odmah raspisali tender i trebalo je 1.4. kad su primili prvu fazu projekta. Trebali su u roku 15 dana raspisati, onda je došlo do redukcija da smanjimo količinu čelika itd. sve u interesu projekta. To je završeno i tender je raspisan'', kazao je Duraković, navodeći kako je sada ide rok da se prijave ponuđači, ide rok žalbe i nakon toga nema više stajanja.

Na pitanje kada će se nešto konkretno moći vidjeti na terenu, Duraković je kazao da očekuje to tek za dva mjeseca.

''Na terenu konkretno će se vidjeti možda za dva mjeseca. Ako je tender raspisan 1. lipnja, mjesec dana je rok za prijavu to je 1. srpnja, onda ide procedura odabira najpovoljnijeg izvođača, rok žalbe, potpis ugovora i kreću radovi'', kazao je.

Prva faza - 14.957.264,96 KM  bez PDV-a

Edin Prašo, direktor Direkcije za izgradnju kulturno-sportskog centra u Mostaru u čijoj nadležnosti je i projekt izgradnje bazena rekao je ranije za medije kako je raspisan tender za izvođenje radova na prvoj fazi olimpijskog bazena u vrijednosti od 14.957.264,96 KM bez PDV-a. U okviru prve faze radova trebao bi biti izgrađen glavni objekt bazena. Također, ova faza se sastoji i od izgradnje dijela radova hotela koji su funkcionalno dio bazena, kao i izgradnje samih konstrukcija bazena unutar zgrade glavnog objekta, pokrivanje objekta i zatvaranje objekta fasadom. Maksimalni rok izvođenja radova je 24 mjeseca, a minimalni 18 mjeseci.

Kordić je tijekom konferencije rekao kako je ''procjena da je trend da se gradovi poput Mostara ne mogu pohvaliti olimpijskim bazenom''.

''Često pričam s gradonačelnicima iz Europe i regije, upozoravaju nas da je olimpijski bazen skupa infrastrukturna stvar i da gradovi ne mogu svladati operativne troškove takvih bazena. Tako smo razgovarali da se ide u složeniji objekt, da iz njega imate i ugostiteljski objekt, pa hotel, objekte za pripreme sportaša, odnosno da imamo i aqua-park, prirodni dio gdje bi po uzoru na Tuzlu nešto uradili. Taj lokalitet mora imati primanja da pokrije troškove da Grad dotira što manje, da bazen imamo na duge staze, kad bude gotov'', rekao je Kordić.

Kaže kako se kreće graditi olimpijski bazen, bez hotela i aneksa na bazen.

''Samo bazen, a 70 posto tog bazena do upotrebe je 15 milijuna KM. Falit će nam 30-ak posto sredstava da možemo završiti. Mislim da ćemo lako doći do tih novaca, a već imamo ideja kako da to isfinanciramo. Imamo zatvorenu konstrukciju bazena i neće se dogoditi scenarij mostarske dvorane, da se krene pa stane'', rekao je.

Projekt montažnog bazena

Mostar se nađe na meti kritika svaki put nakon što se mostarska plivačica okiti novim medaljama i rekordima jer se izgradnja bazena ne vidi.

Federalni i gradski dužnosnici pred izbore su se fotografirali na mjestu gradnje bazena s bagerima ali se na terenu ništa ne radi. Zanimljivo je i da je sam izgled bazena predstavljen puno ranije nego što je raspisan natječaj za njegov izgled. Marić tvrdi kako se ne radi o ovom projektu.

''To je bio projekt montažnog bazena, odnosno Zavoda za urbanističko planiranje, ali ta ideja nije prošla'', rekao je Marić.

Naime, Grad Mostar je 2021. godine imao ponudu za bazen olimpijskih standarda puno povoljnije, kada je Grad bio u pregovorima s predstavnicima multinacionalne kompanije 'Myrtha pools', vodećom svjetskom kompanijom za izgradnju sportskih bazena.

Bazen, koji se koristi na svim europskim i svjetskim natjecanjima, bazen koji bi se izgradio prema najmodernijim standardima i pravilima svjetske plivačke federacije, bazen napravljen uz garanciju od 25 godina.

Foto: Privatna arhiva / Fotografije projekta s prezentacije održane u Mostaru 

Što se dogodilo?

Zašto je Grad odbio tu ponudu i krenuo u realizaciju nečeg mnogo većeg, na čiju štetu ili korist, zasad nije poznato. U jeku korone, predstavnicima Grada, plivačkih klubova Mostara, Plivačkog saveza BiH održana je online prezentacija na kojoj se stekao dojam da su se početni koraci i smjer kretanja već dogovorili. Nakon ovog, u planu je bila posjeta domaćeg izaslanstva Italiji, kako bi se uvjerili u kvalitetu bazena, te se trebalo krenuti u realizaciju.

''Dogovoreno je kako bi se trebala realizirati ta ponuda, čak je na tom mjestu rečeno da bi se moglo ići po principu 'ključ u ruke'. Da se dobije kompletan bazen, a za prateće objekte bi koristili neku drugu firmu. Mislim da su tad u pitanju bili Norvežani ili neki drugi Skandinavci. Složili smo se da to ne treba biti neka megalomanija, da se ne gubi mnogo energije za zagrijavanja, posebno u zimskom razdoblju, nepotrebno zagrijavanje zraka i trošenje energije. Išlo se na principu da to bude prihvaljivo i za održavanje i za Grad i za Županiju. Okvirna cijena je bila 3 milijuna eura, a što se kasnije dogodilo ne znam'', rekao je ranije za Bljesak.info Azur Kuduzović, tajnik Plivačkog saveza BiH i jedan od sudionika spomenutog sastanka.

Kopirati
Drag cursor here to close