BLJESAK PODCAST | SPORT CENTAR # 39

SPORT CENTAR PODCAST: Marinko Ferenc: Za vrhunske rezultate moramo imati 50-metarski bazen u Mostaru

"Ja se sjećam da sam recimo tamo negdje 1976. godine u Mostaru dominirao na republičkom prvenstvu, ja sam znao u toj godini preplivati 860 kilometara, čak sam plivao maraton na Hvaru", prisjetio se Ferenc.
Sport / Ostali sportovi | 02. 07. 2023. u 17:10 Bljesak.info
SPORT CENTAR EP.39 // MARINKO FERENC

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čitav život je posvetio plivanju. I kako kaže u šali njegovim venama teče voda. S plivanjem se počeo družiti sedamdesetih. Kao i mnogi krenulo je od škole plivanja u tadašnjem PK Velež.

Iako su i tada uvjeti bili skromni, slično kao i danas, na zimskom državnom prvenstvu Marinko Ferenc je na 100m prsno ispunio normu za mediteranske igre koje su se održavale 1979. godine u Splitu. Naravno uz poziv za reprezentaciju, došao je i onaj od PK Partizan iz Beograda što je Marinko prihvatio.

"U horoskopu sam riba pa su se valjda stvari poklopile. Od 1970. godine sam do 1983. stalno bio u plivanju. Kasnije sam uz određene prekide radio kao trener, prvo u Veležu, sada sam APK Zrinjski, tamo negdje od 2012. godine ponovo se bavim trenerskim poslom. Moram priznati da su u moje vrijeme uvjeti bili još lošiji nego danas, sad imamo taj 25 metarski bazen kojeg koristimo koliko možemo, radimo školu plivanja, obuku neplivača uz ovaj sportski pogon. Uvijek smo imali kvalitetne plivače, reprezentativce, ali sada bih izdvojio ove mlađe, podmladak, godišta 2011, 2012, 2013, strašno su dobri. Leona Dodik, Marija Ćorić, Laura Ćorić, Noa Šarić, Ivan Ivanković je nešto stariji, on je mlađi junior, samo da nastavi raditi, sigurno će biti dobar", kaže u razgovoru Marinko Ferenc.

Kao mali koji grad u BiH, Mostar se može pohvaliti sjajnim rezultatima u plivanju posljednjih nekoliko godina. Lana Pudar je osvajala medalje na europskim prvenstvima, mediteranskim igrama, obarali su se rekordi, tri kluba, veliki broj plivača i plivačica. Možemo reći da je plivanje u ekspanziji.

"Po nekim pravilima, jedan trener treba raditi s maksimalno pet plivača. Da bi mogao posvetiti pažnju tehnici, ali i svim ostalim stvarima. Mi nemamo uvjete da bismo mogli tako raditi. Stjecajem okolnosti, ja imam sedam plivača i plivačica, dok pojedini treneri imaju po tridesetak i jako teško je u takvim okolnostima posvetiti se svakom plivaču, plivačici. Međutim, vidi se napredak.

U razgovoru se Marinko prisjetio nekih svojih nastupa, prvih važnijih na Korčuli, Tuzli.

"Na Korčuli sam plivao kraul, kao i u Tuzli i onda kada smo se vratili ja sam trenericu upitao da li bih mogao probati prsno. Ja se sjećam da sam recimo tamo negdje 1976. godine u Mostaru dominirao na republičkom prvenstvu, ja sam znao u toj godini znao preplivati 860 kilometara, čak sam plivao maraton na Hvaru", prisjetio se Ferenc.

O plivanju nekada, treninzima, najboljim plivačima, plivačicama osamdesetih, dopingu, bazenu koji bi se trebao graditi u Mostaru, govorio je trener APK Zrinjski, Marinko Ferenc kao gost 39. izdanja Podcasta Sport Centar portala Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close