Gradsko vijeće

Informacija o Uborku: Iluzije da će Grad moći zatvoriti deponiju su neshvatljive

Mostarski vijećnici usvojili su na jučerašnjoj sjednici Informaciju o stanju na Deponiji Uborak- Buđevac čiji je izlagač bio Grad Mostar.
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 02. 2023. u 12:27 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''To na deponiji izgleda loše, s njom se nažalost loše upravlja, sumnjam da se može bolje upravljati jer smo potrošili sva deponijska polja pa je trenutno to improvizacija u odlaganju otpada koje je vrlo rizično i problematično, i potencijalno nam prijeti neka ekološka kriza. Pozivam sve građane Mostara, posebno Inicijativu 'Jer nas se tiče' da budu partneri u rješavanju procesa na deponiji Uborak, a ne kamen spoticaja'', kazao je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća mostarski gradonačelnik tijekom izlaganja izvještaja o stanju na deponiji Uborak – Buđevći.

Mostarski vijećnici usvojili su na jučerašnjoj sjednici Informaciju o stanju na Deponiji Uborak- Buđevac čiji je izlagač bio Grad Mostar.

Inicijativa radi na štetu svih nas

Gradonačelnik Mario Kordić tom prilikom posebno se osvrnu na problem oko tužbe Inicijative 'Jer nas se tiče' naglasivši kako on osobno ne znam što napraviti, ''kako objasniti da ovo što trenutno Inicijativa radi je na štetu svih nas. Na štetu njih i svakoga građanina grada Mostara''.

''Da smo prije godinu dana u ovo vrijeme počeli aktivnosti koje su bile planirane na tom lokalitetu danas bi ovo, sve skupa, drugačije izgledalo. Već bi u dobra doba imali sanirano staro deponijsko polje, vrlo vjerojatno bi završili otplinjavanje, pročistač bi, ne vjerojatno, nego sigurno bio završen, a sortirnica bi bila modernizirana. To gore bi izgledalo kao jedna pristojna sanitarna deponija po svim svjetskim standardima i od onih pet godina, koje su predviđene za zatvaranje tog lokaliteta, već bi jednu godinu imali iza sebe. Ostale bi još četiri da završimo to sve skupa'', naglasio bi.

Da je ovo, nakon neusvajanja Statuta Grada, najveći problem u Mostaru složio se i predsjedavajući  Gradskog vijeća Salem Marić optuživši ''one što se bune i dižu protiv deponije da su oni sami došli do nje, a ne ona njima''. Tu su se, istaknuo je, sami naselili.

''Ovo je problem s kojim se teško nosimo, a dajemo sve od sebe da ga riješimo. Poznavajući sredinu gdje se ovo nalazi, i politička događanja u Gradu Mostaru, svima nam je poznato što je nastalo iz Inicijative 'Jer nas se tiče', dobrim dijelom su pokazali da su na kraju to'', kazao je Marić iskazujući zabrinjavanje odnosa ''pojedinih organizacija iz međunarodne zajednice koji sve ovo prate i financiraju umjesto da budu podrška Gradu Mostaru u ovom dijelu''.

Gradonačelnik Kordić kazavši kako je Grad posljednjih godinu dana bio jako proaktivna po ovom pitanju negirao je tvrdnje Inicijative 'Jer nas se tiče' da Grad ništa ne poduzima u smislu iznalaženja nove lokacije.

''To nije točno. Masu sastanaka smo imali, a jedan od zadnjih bitnih sastanaka je bio prije nekih nepunih mjesec dana s predstavnicima Svjetske banke koji su se, razumijevajući problem čitave BiH s naglaskom na Federaciju, uključili oko deponiranja smeća. Oni su sa svojim ekspertima pokrenuli jedan proces, sveobuhvatnu strategiju upravljanja otpada na Federalnoj, županijskoj razini, da bi mi na lokalnoj razini znali u kojem smjeru daljnje usmjeriti aktivnosti Grada'', objasnio je.

Kazao je kako je još uvijek nejasno hoće li to biti nova deponija na nekom lokalitetu, hoće li to biti Mostar, ili će to biti potencijalno neka regionalna spalionica ili bilo kakav drugi vid zbrinjavanja komunalnog otpada.

''Proces je u jednoj fazi i nadam se vrlo brzo da će oni doći s jednom ekspertizom i reći u Federaciji će se će se otpad zbrinjavati na taj i taj način, adekvatno tome će Grad Mostar, jer je jako zainteresiran za zbrinjavanje svojih 25 tisuća tona otpada godišnje, poduzeti sve mjere da ispratimo tu strategiju'' naglasio je.

Sve što je trebao i mogao, poduzo je

Ono što Grad trenutno ima, i što zna je lokalitet Uborak- Buđevci i petogodišnji plan prilagodbe koj je, istaknuo Kordić, realan za izvesti.

''Sve što je Grad trebao i mogao poduzeti je učinjeno i dovedeno do kraja. Jedini razlog zašto godinu dana nemamo ozbiljne aktivnosti na tom lokalitetu su opstrukcija od strane Inicijative 'Jer nas se tiče''', kazao je.

Inače, tijekom izlaganja Kordić je kazao kako je trenutno otvoren natječaj za iznalaženje privatnog partnera koji bi trebao zajedno s Gradom na adekvatan način riješiti trenutni lokalitet deponije.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Marić na kraju je kazao da svu snagu treba usmjeriti na poboljšanje uvjeta na deponiji Uborak i Bučevac te pozvao predstavnike Inicijative da ''svoju snagu usmjere u način ekološkog zbrinjavanja otpada na deponiji''.

''Tu ću uvijek biti uz Inicijativu 'Jer nas se tiče', i uz sve mještane, ali iluzije da će Grad moći zatvoriti deponiju dok ne nađemo novi lokalitet ili drugačiji način zbrinjavanja otpada, po meni je neshvatljiva'', kazao je Marić.

Kopirati
Drag cursor here to close