Ima jedna duga cesta

Gdje su 4 milijarde?!

Nezavisne novine navode da, unatoč pokušajima tijekom istraživanja ove priče nisu uspjeli utvrditi u koje je točno svrhe utrošeno ovih četiri milijarde maraka.
Gospodarstvo / Ulaganja | 17. 05. 2019. u 10:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz naknada za puteve i autoputove od 2006. do danas prikupljene su četiri milijarde maraka, potvrđeno je Nezavisnim novinama u Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

Prema njihovim podacima, od 2006. za puteve je prikupljeno 2,5 milijardi maraka, a za autoputove 1,5 milijardi KM. Samo iz trošarina se, prema ovoj računici, moglo izgraditi 150 kilometara autoputova, ne računajući kreditna sredstva, ostale trošarine na gorivo i druga davanja.

Milijuni od goriva

Pri tom, kako su istaknuli Nezavisnim novinama, u prošloj godini, kada su stupile na snagu izmjene i dopune Zakona o trošarinama po kojima su naknade za autoputove povećane za 15 pfeninga, prikupljeno je ukupno oko 621 milijun maraka od trošarina na gorivo, što je gotovo dvostruko više nego bilo koje druge godine ranije. Od ove sume samo od naknade za autoputove u prošloj godini je ukupno prikupljeno 385 milijuna maraka.

Ratko Kovačević, glasnogovornik UNO BiH, kaže da se novac od trošarina dijeli tako da FBiH dobije 59 posto, RS 39 posto, a Brčko distrikt dva posto.

Nezavisne novine navode da, unatoč pokušajima tijekom istraživanja ove priče nisu uspjeli utvrditi u koje je točno svrhe utrošeno ovih četiri milijarde maraka.


''Iako je sasvim sigurno da je većina upotrijebljena za izgradnju i održavanje puteva i autoputova, postoji opravdana sumnja da je barem dio ovog novca otišao u potrošnju. Međutim, zbog netransparentnosti, sporosti administracije, neodgovaranja na naše upite i raštrkanosti podataka, nismo mogli utvrditi u kojoj mjeri je ova konstatacija točna'', pišu Nezavisne novine.

Obećanje nije ispunjeno

Banjalučka tiskovina navodi primjer: kada su povećavane trošarine na gorivo za izgradnju autoputova, javnosti je bilo rečeno da će novac biti izravno uplaćen na račune za ovu namjenu. Međutim, ispostavilo se da to obećanje nije ispunjeno, jer je novac iz UNO proslijeđen entitetskim ministarstvima financija.

''Iako nismo mogli utvrditi gdje je upotrijebljeno spomenutih četiri milijarde, kao ni 621 milijun prikupljen prošle godine, uspjeli smo utvrditi da je barem većina, ako ne i sav novac namijenjen isključivo za autoputove, otišao u poduzeća za izgradnju autoputova, ali dio i u Puteve RS'', navode novine.

U Autoputevima RS su Nezavisnim novinama rekli da su od Ministarstva financija RS dobili 110 milijuna maraka, te da je od tog iznosa 55,1 milijun utrošeno za otplatu kredita uzetih za izgradnju autoputova u RS, dok je na troškove zimskog i redovnog održavanja autoputova, kao i režijske troškove poslovanja poduzeća utrošen 6,1 milijun maraka.

Federacija bez odgovora

''Ostatak novca potpuno je u funkciji izgradnje mreže autoputova i brzih puteva, odnosno za financiranje eksproprijacije, izrade projektne i studijske dokumentacije, pripreme novih projekata i realizacije istih'', naglasili su.

U Ministarstvu financija RS kažu da je po osnovu putarine za izgradnju autoputova u 2018. godini prikupljeno 135 milijuna maraka, a da je Autoputevima uplaćeno 110 milijuna. Ostatak novca od ovih namjena je, tvrde, otišao u Puteve RS. Iz tog poduzeća nezavisne novine nisu dobile podatak koliko su utrošili prošle godine, jer im nisu poslali odgovor.

''Kada smo ih pitali je li dostupan izvještaj o poslovanju u prošloj godini, rekli su nam da će biti dostupan tek kada bude proslijeđen Narodnoj skupštini, a da su izvještaji iz prethodnih godina skinuti s njihove internet stranice. Odgovore nam nisu poslali iz federalnog poduzeća za izgradnju autoputova, kao ni iz federalnog Ministarstva financija'', navode Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close