I Tužiteljstvo istražuje

Gdje 'nestaje' medicinski otpad u Mostaru?

Naime, otpad iz medicinskih institucija u Mostaru pod povećalom je javnosti nakon posljednjih događanja s blokadama i (ne)odvozom smeća u JP Deponiju, koja ne posjeduje uvjete za primanje ove vrste otpada.
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 07. 2019. u 12:06 K.M / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kamion s otpadom iz Sveučilišne Kliničke bolnice Mostar, kako doznaje Bljesak.info, vraćen je u četvrtak, 4. srpnja, s gradske deponije u Mostaru, jer je sadržavao nedozvoljeni medicinski otpad.

Otpad iz medicinskih institucija u Mostaru pod povećalom je javnosti nakon posljednjih događanja s blokadama i (ne)odvozom smeća u JP Deponiju, koja ne posjeduje uvjete za primanje ove vrste otpada.

Naime, aktivisti su u prošlom tjednu, prijavili da je medicinski otpad, koji je danima bio odlagan u krugu Sveučilišne Kliničke bolnice Mostar, odložen u južnom dijelu Mostara. O svemu je obaviještena inspekcija te je i udruženje 'Eko akcija' podnijelo kaznenu prijavu protiv mostarske bolnice i odgovornih osoba, kao i protiv nepoznatih osoba koje su prevezle i deponirale otpad te pokrila zemljom na javnom dobru.

U prijavi je navedeno da su navedeni suprotno propisima o odlaganju medicinskog, infektivnog i drugih vrsta otpada pod posebnim režimom upravljanja 25.6.2019.godine, kao i u dane koji su prethodili, na otvorenom prostoru parkinga pored bolničke zgrade, nezaštićenom od životinja i ljudi, kao i od utjecaja visokih temperatura, protuzakonito odlagali, skladištili i sakupljali medicinski i infektivni, zajedno sa komunalnim otpadom.

Time su kako navode, ugrozili zdravlje ljudi i životinja te ugrozili kvalitetu zraka, ali i doveli do potencijalnog širenja zaraznih oboljenja izlaganjem otpada pticama, i svim drugim životinjama. Kao dokaz poslali su video snimku koja je dostupna na društvenoj mreži Facebook, a koja dokazuje njihove navode.

Županijsko tužiteljstvo pokrenulo istragu

Potvrdu od strane inspekcije nismo mogli dobiti, no iz Županijskog tužiteljstva nam je rečeno kako je i u slučaju odlaganja medicinskog otpada pokrenuta istraga.

Iz Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša su za Bljesak.info potvrdili kako je, u skladu s pravilnikom, odobrilo SKB Mostar Plan upravljanja medicinskim otpadom ali da oni ne provode nadzor nad provođenjem tog Pravilnika.

''Postupajući po zahtjevu Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, a nakon što je utvrđeno da je urađen u skladu s predmetnim Pravilnikom, Ministarstvo je odobrilo Plan upravljanja medicinskim otpadom u SKB Mostar krajem studenoga 2018. Nadzor na provođenjem odredaba Pravilnika o upravljanju medicinskim otpadom, a samim tim i planova
upravljanja medicinskim otpadom, provodi nadležna inspekcija zdravlja'', rečeno je za Bljesak.info iz ovog ministarstva te su nas uputili na Odbor za upravljanje otpadom SKB Mostar, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ i sam Grad Mostar.

Nema inspektora

U Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ su nam rekli kako budući da nemaju inspektora zdravstva, sve zahtjeve za inspekcijski nadzor koje zaprime, a vezane za tu problematiku prosljeđuju Federalnim inspektorima zdravstva na postupanje.

''Pravilnikom o upravljanju medicinskim otpadom uređuju se opći principi za upravljanje otpadom, planiranje upravljanja medicinskim otpadom i dr. Sukladno članku 15. navedenog Pravilnika nadzor nad provedbom odredaba istoga vrši nadležni inspektor zdravstva. Bitno je napomenuti da je prilikom registriranja svaka zdravstvena ustanova dužna, uz ostalu potrebnu dokumentaciju, dostaviti Ugovor o zbrinjavanju medicinskog otpada sklopljen sa firmom koja ima odobrenje za isto. Budući da ovo Ministarstvo trenutno nema uposlenog inspektora zdravstva, sve zahtjeve za inspekcijski nadzor koje zaprimimo, a vezane za tu problematiku prosljeđujemo Federalnim inspektorima zdravstva na nadležno postupanje'', rečeno je za Bljesak.info iz ovog ministarstva.

Odgovore u Gradu, kao ni ranije, nismo uspjeli dobiti, dok su nam iz Civilne zaštite Mostara demantirali navode da je smeće iz kruga mostarske bolnice odveženo po njihovom nalogu.

U Civilnoj zaštiti Mostara su nas, također, uputili na Grad Mostar. 

Iz SKB Mostar, na pismeni upit i telefonske pozive nismo dobili odgovor, s toga zasad još uvijek ostaje nepoznanica, gdje i na koji način 'nestaje' medicinski otpad u Mostaru.

U SKB Mostaru su 27. lipnja donijeli interni naputak o načinu odlaganja medicinskog otpada, koji donosimo u nastavku.

Foto: Bljesak.info / Naputak o odlaganju medicinskog otpada u SKB Mostar
Kopirati
Drag cursor here to close