Opskrba električnom energijom

Elektroprivreda BiH očekuje da dobije suglasnost za nastavak rada blokova 4 i 5

''U svijetlu ove krize koja je kulminirala ratom u Ukrajini i cijena energenata raste iz dana u dan mi smo predložili da Vlada i Parlament FBiH donesu odluku kojom će se produžiti rad blokova 4 u TE Tuzli i 5 u TE Kakanj''
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 03. 2022. u 19:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas bi na izvanrednoj sjednici trebali razmatrati Informaciju o analizi efekta primjene Odluke Vlade FBiH o ograničavanju cijena opskrbom električnom energijom. Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija izjavio je da su financijski efekti primjene Odluke Vlade FBiH po Elektroprivredi BiH negativni, te da bi kompanija u 2022. godini poslovala negativno.

Iz tog razloga a u cilju ublažavanja negativnih učinaka predloženo je da se omogući nastavak rada blokova 4 u TE Tuzla i 5 u TE Kakanj.

''Parlament FBiH je na zasjedanju 30 prosinca donio izmjenu Zakona o električnoj energiji u kojoj je ograničio cijenu električne energije na 20 posto u odnosu na prethodnu godinu. U svijetlu ove krize koja je kulminirala ratom u Ukrajini i cijena energenata raste iz dana u dan mi smo predložili da Vlada i Parlament FBiH donesu odluku kojom će se produžiti rad blokova 4 u TE Tuzli i 5 u TE Kakanj čime ćemo na neki način omogućiti da domaći kupci imaju sigurno snabdijevanje u vrijeme ove krize'' - rekao je Andelija.

Video: Elektroprivreda BiH očekuje da dobije suglasnost za nastavak rada blokova 4 i 5

Kaže da će se također ovim mjerama omogućiti da se eventualno izostanak plinom u BiH može nadomjestiti povećanom proizvodnjom električne energije.

''To su ključni razlozi zbog čega predlažemo ovakvu vrstu odluke. Postoje tu i drugi razlozi to je takozvani ekonomski-finansijski efekat jer primjenom izmjene Zakona o električnoj energiji, ograničavanjem cijena električne energije na 20 posto poslovanje Elektroprivrede u ovom bilansu je, kakav je bio predviđen za 2022. godinu, dovedeno u pitanje. Mi smo kako bismo spasili poslovanje i spasili kompaniju morali da poduzmemo određene mjere tako da smo u ponuđenim ugovorima prema kupcima predvidjeli da se tkz. kupovina na berzi odnosno tržištu izvan BiH ne može biti ograničena cijena. Znači mi smo našim kupcima naveli da je cijena ograničena samo za energiju koja se proizvodi u BiH. Ne može se ograničiti energija koja se uvozi. Izlaz iz ove situacije je davanje suglasnosti Parlamenta za produžetak rada ova dva bloka'' - konstatirao je Andelija.

Kopirati
Drag cursor here to close