Suđenje

Zukić i ostali: Stranačke urgencije za zapošljavanje u “Elektroprivredi”

Branitelj Sanjin Bandović je rekao da Obrana dokazuje da Alihodžić nije mogao kontaktirati, kao ni sastati se sa Karavdićem u restoranu u određeno vrijeme, kako je naveo u svom svjedočenju.
Vijesti / Flash | 28. 02. 2022. u 13:51 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja za zlouporabe pri zapošljavanju u javnim poduzećima tijekom 2016. godine, pročitan je iskaz koji je optuženi Esed Džananović dao u istrazi a u kojem je govorio o stranačkim urgencijama s ciljem prijema određenih osoba u radni odnos u JP ''Elektroprivreda''.

Županijska tužiteljica Ena Bahtijarević-Alagić je kao dodatni dokaz uložila iskaz iz istrage koji je Džananović dao u kolovozu 2016. godine. Džananović, koji je bio izvršni direktor u ''Elektroprivredi'' i dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA), naveo je da je bio na godišnjem kada ga je kontaktirao optuženi Amir Zukić, tadašnji glavni tajnik stranke. Poziv je uslijedio radi zapošljavanja Ismeta Keserovića, člana SDA koji je bio ''slabog imovnog stanja'', rekao je Džananović.

''Je li završeno? Jeste.''

Džananović je naveo da je kontaktirao direktora kako bi mu kazao da ima kandidata za poziciju u Travniku.

''Po povratku s godišnjeg sreo sam se sa Zukićem. Pita: 'Je li završeno?' 'Jeste''', rekao je Džananović u istrazi.

On je kazao da negira druge slučajeve zapošljavanja. Govorio je o kontaktima sa Zukićem, optuženim Asimom Sarajlićem, te Omerom Škaljom, radi zapošljavanja Škaljinog sina Amela. Prema njegovim riječima, problem je bio da se osoba s područja Zenice zaposli u Tuzli zbog straha da se ''izgube glasači''.

Džananović je govorio o zapošljavanju osobe za koju je rečeno da je ''puno dao za državu''. Kako je dodao, nije bilo riječi o zapošljavanju za novac, nego ''ljudski''.

U iskazu je spomenuo i prijem 50 radnika u Tuzli, kao i neslaganja SDA i Saveza za bolju budućnost (SBB) na lokalnom nivou u vezi s tim.

Džananović je u istrazi kazao da nije dobijao nikakvu nagradu ili novac, nego da je htio pomoći. Naveo je kako je bio svjestan da moraju da se provedu odluke vrha stranke, odnosno Zukića i Sarajlića. U suprotnom, kako je dodao, ne bi bio na poziciji na kojoj je bio.

Obrana Džananovića je kao dokaz duplike uložila dio iskaza koji je optuženi dao u veljači 2017. a u kojem je istaknuo da ostaje kod ranijeg iskaza osim u dijelu koji se odnosi na provođenje odluka vrha stranke. Dodao je da je on izabran kroz kadrovsku komisiju i da ga je imenovala Vlada.

Sastanak u restoranu

Zukiću, Sarajliću i Džananoviću se sudi sa Safetom Bibićem te Senadom i Nedžadom Trakom za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju, zlouporabu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Obrana Karavdića uložila je u spis set materijalnih dokaza koji se tiču dežurstava i rada svjedoka Ismeta Alihodžića u ''Elektroprivredi''. Branitelj Sanjin Bandović je rekao da Obrana dokazuje da Alihodžić nije mogao kontaktirati, kao ni sastati se sa Karavdićem u restoranu u određeno vrijeme, kako je naveo u svom svjedočenju.

Obrana je zatražila pomoć Suda u pribavljanju slične dokumentacije za svjedoka Seada Keserovića.

Nastavak suđenja pred Općinskim sudom u Sarajevu će biti određen nakon što budu pribavljeni ti dokazi, piše Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close