20 mil Eura

EBRD i EU podržavaju male biznise u Bosni i Hercegovini

Paket financijske i tehničke pomoći, koji je predstavljen u Sarajevu, pomoći će malim lokalnim kompanijama u Bosni i Hercegovini da poboljšaju svoje proizvodne kapacitete i poslovanje.
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 06. 2019. u 07:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mala i srednja poduzeća (MSP) u Bosni i Hercegovini će ostvariti pogodnosti programa EBRD i EU, koje omogućuju pristup kreditima, poticajnim sredstvima i tehničkoj pomoći kako bi poboljšala svoje mogućnosti na međunarodnom tržištu.

Paket financijske i tehničke pomoći, koji je predstavljen u Sarajevu, pomoći će malim lokalnim kompanijama u Bosni i Hercegovini da poboljšaju svoje proizvodne kapacitete i poslovanje.

Također će podići kvalitetu njihovih proizvoda i usluga uvođenjem EU normi u područjima poput zaštite okoliša i standarda sigurnosti i kvaliteta.

EBRD osigurava 20 milijuna eura za četiri partnerske komercijalne banke: UniCredit banka Banja Luka, UniCredit banka Mostar, Sparkasse banka i Intesa Sanpaolo banka, za dalje kreditiranje domaćih malih i srednjih poduzeća.

Kompanije sudionice će također moći ostvariti pogodnosti tehničke pomoći kako bi pripremile projekte, kao i poticajnih grantova u iznosu od 15 posto troškova investicije, koje financira EU.

''Uvjereni smo da će ovaj novi program poboljšati pristup malih biznisa prijeko potrebnom financiranju. Pametna kombinacija kreditnih sredstava, podsticaja i tehničke podrške pomoći će im da poboljšaju svoj učinak i rezultate čak i na zahtjevnijim tržištima'', rekao je Ian Brown, šef ured EBRD-a u Bosni i Hercegovini.

''EU podržava novi program u okviru platforme regionalnog ulaganja, čiji je cilj poboljšanje pristupa financiranju za mala i srednja poduzeća sa inovativnim potencijalom i potencijalom za rast na zapadnom Balkanu. Novi program je nastavak EU-EBRD-ovog ''Programa za povećanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u BiH, koji je EU podržala u iznosu od 4 milijuna eura. Nadamo se da će mala i srednja poduzeća u BiH imati jednaku korist od ovog novog programa i poboljšati kvalitetu svojih proizvoda u skladu sa standardima EU'', rekao je Nicolas Bizel, šef Sekcije Operacija za pravosuđe i unutarnje poslove i reformu javne uprave pri Izaslanstvu Europske unije u BiH.

Kao dugogodišnji partner Bosne i Hercegovine, EBRD podržava održiv rast zemlje kombinirajući investicije i pomoć u reformiranju politika.

Od trenutka kada je započela sa poslovanjem u zemlji 1996. godine, EBRD je investirala 2,5 milijarde eura u oko 161 projekat.

Samo u protekloj godini, ova banka je investirala oko 200 milijuna eura u 15 novih projekata.

Kopirati
Drag cursor here to close