Dubrovački gradonačelnik Mato Franković

Dubrovčani od BiH traže zaustavljanje izgradnje aerodroma u Trebinju

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković zatražio je od Vijeća ministara BiH da zaustavi izgradnju zračne luke u Trebinju
Gospodarstvo / Ulaganja | 02. 04. 2022. u 08:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković zatražio je od Vijeća ministara BiH da zaustavi izgradnju zračne luke u Trebinju dok se ne ispita utjecaj na okoliš preko državnih granica i utvrdi nepostojanje utjecaja na izvorište rijeke Omble, piše hrvatska agencija HINA.

Franković je dopis Vijeću ministara BiH i Kabinetu Predsjedavajućeg Vijeća Zoranu Tegeltiji uputio povodom donesenog Memoranduma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije kojim se 'utvrđuju osnovni pravci buduće suradnje, s ciljem realizacije projekta Izgradnja aerodroma Trebinje''.

Gradonačelnik Dubrovnika podsjetio je da su, osim Republike Hrvatske, Bosna i Hercegovina i Srbija potpisnice Konvencije o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica, tzv. ESPOO Konvencije, kao i Protokola o strateškoj procjeni okoliša, uz Konvenciju o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica (SEA protokol).

Foto: Ilustracija / Budući položar aerodroma u Trebinju

"Ekološki značajno pitanje"

''Izgradnja zračnih luka spada u popis aktivnosti odnosno zahvata na koje se primjenjuju načela i odredbe ESPOO konvencije i SEA protokola te stoga izražavamo nezadovoljstvo dosadašnjim tijekom aktivnosti i nepostojanjem inicijative za dijalog s nadležnim tijelima zainteresirane države po ovom, ekološki, značajnom pitanju“, istaknuo je Franković.

''Ne ulazeći ekonomske i ostale aspekte izgradnje zračne luke na teritoriju druge države, apeliramo te, pozivajući se na odredbe navedene međunarodne legislative, zahtijevamo od nositelja projekta da bez odlaganja obustavi planirane buduće aktivnosti po ovom projektu, sve dok se ne ispune uvjeti ESPOO konvencije i SEA protokola, odnosno dok se ne provedu sva potrebna ispitivanja utjecaja na okoliš preko državnih granica i dok se činjenično utvrdi nepostojanje utjecaja koji bi izgradnja zračne luke imala na izvorište rijeke Omble“, naveo je gradonačelnik Franković.

Iz dubrovačke gradske uprave ističu kako bi, prema dostupnim informacijama, buduća zračna luka trebala biti smještena u krškom i izrazito vodopropusnom terenu kod naselja Taleža u Republici Srpskoj, udaljenog oko 8,5 kilometara od izvora Omble.

Kopirati
Drag cursor here to close