Poticaji za mala i srednja poduzeća

Do novih strojeva, zapošljavanja ljudi i širenja proizvodnje uz pomoć Vlade FBiH

''Mi smo društvo koje ima dozvolu za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Podržani smo i od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom'', izjavio je Terović nakon potpisivanja ugovora o dodjeli poticajnih sredstava.
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 09. 2022. u 14:48 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nama je ovo važno zbog toga što nas je potaklo da kupimo novi stroj koji smo mislili kupiti tek iduće godine iz svojih sredstava, jer ove godine nismo imali mogućnost. Sada uz ova sredstva kupit ćemo stroj ove godine'', rekao je Vedran Markota iz firme CM Com Ljubuški, ujedno korisnik bespovratnih poticajnih sredstava Vlade FBiH.

Markota dodaje i kako je vrijednost sredstava koja su dobili ''polovina vrijednosti novog stroja.''

''To nam je bilo dovoljno da se odlučimo na kupovinu ove godine'', istaknuo je.

Veći udio na tržištu

Inače, VM Com Ljubuški se bavi proizvodnjom stakla, a novi stroj koji će kupiti uz pomoć poticajnih sredstava koja im je dodijelila Vlada FBiH – će doprinijeti širenju udjela na tržištu.

Napominju i da će imati veći kapacitet s istom radnom snagom, te će automatski moći ''pokriti više tržišta''.

No, nije Vedran Markota jedini koji je dobio bespovratna sredstva.

Naime, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić potpisao je u rujnu u Mostaru ugovore s 96 korisnika bespovratnih poticajnih sredstava u okviru projekta ''Jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća'' za 2022. godinu. Ukupna vrijednost ugovora, za koji su osigurana grant sredstva u Proračunu Federacije BiH, iznosi 2.720.559 KM.

Foto: PR / Potpisivanje ugovora u Mostaru

''Radi se o ukupnom ulaganju od preko sedam milijuna maraka u čemu Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta sudjeluje s preko 2,7 milijuna maraka sredstava iz Proračuna Federacije BiH, dok poduzetnici investiraju u te projekte dodatnih 4,4 milijuna maraka'' – kazao je ministar Zukić.

Jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća

Ministar je podsjetio da se radi o redovnom projektu jačanja konkurentnosti malih i srednjih poduzeća.

''Cilj tog projekta je da, prije svega, podržimo subjekte malog poduzetništva koji su proizvodno orijentirani u namjeri da potaknemo njihovu bolju prilagođenost tržišnim uvjetima, odnosno da ojačamo njihovu konkurentnosti'' - kazao je ministar Zukić.

''Ovim putem se u ime kompanije Gemex iz Sarajeva koja se između ostalog u svom portfoliju bavi proizvodnjom prirodne izvorske vode – zahvaljujem Vladi FBiH, odnosno Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta što su nam dali priliku da svoje poslovanje unaprijedimo s tehnološkog i tehničkog aspekta u projektu Jačanje konkurentnosti MSP-a za 2022. godinu'', poručio je Safet Terović iz Sarajeva.

Terović je napomenuo i kako se njegova firma bavi proizvodnjom vode, te da su na tržištu BiH prisutni godinu i pol dana.

Ulaganja u zapošljavanje i proizvodnju

''Mi smo društvo koje ima dozvolu za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Podržani smo i od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom'', izjavio je Terović nakon potpisivanja ugovora o dodjeli poticajnih sredstava za mala i srednja poduzeća.

Ministar Zukić je rekao da su sredstva namijenjena uglavnom za inoviranje tehnoloških procesa, njihovu digitalizaciju, certificiranje i unaprjeđenje svih poslovnih procesa unutar malih i srednjih poduzeća, odnosno jačanje konkurentnosti i otvaranje novih radnih mjesta.

Haris Redžić, vlasnik kompanije ES-Salerno iz Živinica, koja se bavi proizvodnjom pločastog i tapaciranog namještaja, kazao je kako će sredstva koja su mu odobrena, iskoristiti za nabavku linije za proizvodnju peleta.

Foto: PR / Potpisivanjem ugovora očekuje se otvorenje 216 novih radnih mjesta

''Prilikom obrade drveta već imamo nus proizvod koji ćemo koristiti u proizvodnji. Vidimo da je došlo do poremećaja u opskrbi kada je u pitanju sam pelet, tako da ćemo dati svoj doprinos u stabilizaciji cijena, a inače smo poznati po tome da na tržištu poslujemo s izuzetno povoljnim cijenama u odnosu na okruženje'' - poručio je Redžić.

10 mjeseci i 216 novih radnih mjesta

Korisnica bespovratnih poticaja Anita Miloloža, poduzetnica iz Livna, kazala je kako se njena kompanija bavi proizvodnjom i distribucijom dekorativnih panela. Po njenim riječima, podrška Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta puno će joj pomoći u proširenju proizvodnje, te u zapošljavanju ljudi.

Sredstva za unaprjeđenje proizvodnje dobila je i Ema Badžak, direktorica i vlasnica kompanije MM d.o.o. Mostar, koja se bavi ugostiteljstvom, turizmom i poljoprivredom.

''Ovu lijepu sumu novca uložit ćemo za kupovinu mašina koje do sada nismo imali, kao i za obnovu već postojećih. Pećnicu koju koristimo već 20 godina dala je sve od sebe, kupujemo i mašinu za sjeckanje povrća koje sami proizvodimo, kao i pakirnicu koja nam je jako neophodna za pakiranje i dostavu naše hrane'' - kazala je Badžak.

Rok za realizaciju potpisanih ugovora je deset mjeseci, a očekuje se da će se njihovom realizacijom otvoriti 216 novih radnih mjesta.

Kopirati
Drag cursor here to close