Uslijed globalne inflacije

Vlada FBiH dopunila Uredbu: Po 100 KM i za oko 270 tisuća nezaposlenih

Kako je za Fenu potvrdio premijer Federacije BiH Fadil Novalić, rast javnih prihoda u prvih šest mjeseci ove godine omogućio je Vladi FBiH da dodatno intervenira i prema nezaposlenima.
Vijesti / Politika | 22. 09. 2022. u 13:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Mostaru dopunila je svoju raniju uredbu o pomoći stanovništvu pogođenom poskupljenjima uslijed globalne inflacije.

Ovom dopunom iz Federalnog budžeta omogućena je isplata jednokratne novčane pomoći od po 100 KM i za nezaposlene osobe u Federaciji, kao što je već ranije učinjeno i za više od 530 hiljada građana. Podsjećanja radi, u kolovozu su ove isplate izvršene za penzionere, borce, osobe s invaliditetom, civilne žrtve rata, socijalne kategorije koje primaju novčanu i drugu pomoć, a za što su iz budžeta FBiH izdvojena sredstva.

Na sjednici Vlade danas je precizirano da će pravo na jednokratnu novčanu naknadu pripasti i osobama koje su imale status nezaposlenih na biroima za zapošljavanje u FBiH na dan 31. kolovoz ove godine. Novac će biti doznačen kantonalnim službama za zapošljavanje, nakon što one dostave zahtjev za isplatu, uz konačni spisak korisnika.

Kako je za Fenu potvrdio premijer Federacije BiH Fadil Novalić, rast javnih prihoda u prvih šest mjeseci ove godine omogućio je Vladi FBiH da dodatno intervenira i prema nezaposlenima.

"Posljednjih godina pokazali smo sposobnost da se prilagodimo svim izvanrednim okolnostima i situacijama. Svjesni učinka i neželjenih posljedica inflacije koja je zahvatila cijeli svijet, donijeli smo programe pomoći našim građanima najviše pogođenim poskupljenjima. Cijelo vrijeme pratimo situaciju u našoj zemlji i čujemo poruke građana. Današnjom odlukom o isplati jednokratne novčane pomoći za oko 270 tisuća nezaposlenih, broj građana koji su obuhvaćeni mjerama podrške Vlade Federacije je skoro milijun", izjavio je premijer Novalić.

Podsjetio je da je već u primjeni i Vladina odluka koja se odnosi na petomjesečno subvencioniranje troškova električne energije sa, također, 100 KM za 70 tisuća građana. Prošlog tjedna počela je i podjela paketa osnovnih životnih namirnica iz federalnih robnih rezervi za oko 17.000 obitelji u Federaciji BiH.

Današnjom Vladinom dopunom Uredbe kantonalne službe za zapošljavanje zadužene su da najkasnije do 30. studenog ove godine uplate po 100 KM na račune nezaposlenih, ako u evidenciji posjeduju valjan podatak o njihovom transakcijskom računu. Ako ne posjeduju, osoba koja ostvaruje pravo na naknadu dužna je najkasnije do 30. listopada dostaviti nadležnoj kantonalnoj službi za zapošljavanje valjan podatak o svom računu.

Kopirati
Drag cursor here to close