Deset kilometara

Čeka se most: Službeno završena dionica autoceste Svilaj-Odžak

''Nakon toga će ovaj dio BiH biti povezan s koridorima i magistralama europskih puteva'', rekao je Terzić.
Gospodarstvo / Ulaganja | 11. 12. 2017. u 14:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deset kilometara moderne autoceste koja Bosnu i Hercegovinu spaja s Evropskom unijom, preko dionice Svilaj - Odžak, najsjevernijeg dijela Koridora 5-C, danas je zvanično završeno.

Do završetka izgradnje mosta Svilaj i graničnog prijelaza, ovaj dio je pušten na korištenje lokalnom stanovništvu.

Direktor poduzeća Autoceste Federacije BiH Adnan Terzić na otvaranju je kazao da će ovaj dio koridora znatno rasteretiti promet u Odžaku, ali da će pravu vrijednost dobiti tek izgradnjom graničnog prijelaza i mosta Svilaj.

''Nakon toga će ovaj dio BiH biti povezan s koridorima i magistralama europskih puteva'', rekao je Terzić.

Kazao  je da na početku godine nije bilo mogućnosti da se dobiju sredstva od EBRD-a bez povećanja trošarina.

''Ali smo zajedno s ministrom prometa i komunikacija FBiH Denisom Lasićem, našim nadzornim odborom i unutarnjim snagama uspjeli iznaći sredstva i predfinaciramo dok ne steknemo uvjete da EBRD da potpis za sredstva'', naglasio je Terzić.

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić je istaknuo da ovaj dio predstavlja najsjeverniji dio autoceste na Koridoru 5-C u BiH te da ima strateški značaj za izgradnju cjelokupnog autoputa.

''Autocesta na Koridoru 5-C će dobiti svoj značaj tek nakon što bude izgrađena u cijelosti, od Bijače do Svilaja, te će tada promet na svim dionicama biti kumulativno uvećan, jer će privući i dio lokalnog i regionalnog prometa'', naveo je Lasić.

Lasić je također naglasio važnost mosta Svilaj koji će BiH spojiti s Hrvatskom.

''Izgradnja ovog mosta, kao i graničnog prijelaza, koji je u tijeku, ubrzat će protok roba i putnika između BiH i Hrvatske'', naglasio je Lasić.

Za ovaj infrastrukturni projekat WBIF je prvi put u ovom dijelu Europe odobrio bespovratna sredstva u visini 17,5 milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close