Kupališta na Neretvi

Pogled u mostarsku prošlost - plaže i komandanti

Kupališta na obali Neretve, vraćaju stari sjaj.
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 04. 2023. u 11:50 A. Zadro | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ubrzo bi trebala uslijediti rekonstrukcija plaže Ploča – Cernica u Mostaru.

Naime, predstavništvo humanitarne organizacije People in Need u Bosni i Hercegovini unutar projekta Mostar – Prostori koji pokreću, pozivao je sve zainteresirane da iskažu interes za radove na rekonstrukciji.

Neretva je oduvijek privlačila kupače, a na Internetu se mogu pronaći i stare fotografije ovog poznatog kupališta.

Kako je izgledalo nekada

Na društvenoj mreži Centra za informaciju i dokumentaciju Mostar pronašli smo i dvije fotografije kako je to izgledalo nekada, a uz brojne komentare sjećanja na Neretvu prepunu druženja i kupača.

Prije se čak birao i komandant plaže na kupalištu 'Bunur'.

Foto: CIDOM / Mostar 1994 godine.

Komandanti

U prijašnjim novinskim člancima, koji su objavljeni na Facebook stranici CIDOM-a, navodi se kako su discipline u kojima se natjecalo iziskivale makskimum napora, pa su natjecatelji morali preplivati Neretvu na najopasnijem mjestu vezanih ruku. A prije toga, natjecatelji su plivajući preko Neretve prenosili teško kamenje, ronili i vadili pijesak s najdubljeg mjesta, demonstrirali spašavanje utopljenika, skakali s pećine visoke osamnaest metara itd...

Novi komandant bi potom polagao zakletvu kupačima koja ga obvezuje na nastojanje da se za svo vrijeme njegovog 'mandata' na ovom mjestu nijedan kupač ne smije utopiti. Sada, osim što nema čuvara plaža, kupači, najčešće turisti, često izazivaju Neretvu, bez upozorenja o njezinoj snazi.

Foto: CIDOM / Kupanje na Neretvi, foto vodic Jugoslavija iz 1965.

No danas Neretva, posebice na nekim dijelovima, nažalost gotovo i nije dobra za kupanje. 

Nepristupačnost, zagađenje...

Osim što su neki dijelovi obale potpuno nepristupačni, Odjel zaštite vode Agencije za vodno područje Jadranskog mora (AVPJM) svake godine radi ispitivanje kvalitete vode za kupanje na tradicionalnim kupalištima na području Hercegovine, a Neretva, posebice na području Staroga grada gotovo svake godine nije dobra za kupanje.

Iz ove institucije prošle godine su nam rekli kako je primjetno poboljšanje kvalitete vode na poznatim kupalištima.

''Prema rezultatima prijašnjih godina ukupno stanje na tradicionalnim kupalištima je bilo dobro, izuzev na lokacijama na rijeci Neretvi u Mostaru. Na njima je prema dosadašnjim rezultatima iz 2022. primjetno poboljšanje u izmjerenim vrijednostima, naročito na lokaciji kod Carinskog mosta gdje su kod sva tri uzorkovanja izmjerene vrijednosti unutar graničnih vrijednosti, dok su na lokaciji kod Starog mosta od tri mjerenja dva bila unutar graničnih vrijednosti. To se može povezati s povećanjem stupnja priključenosti na sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, ali su i dalje prisutni direktni ispusti koji utječu na mikrobiološko stanje vode'', istaknuli za Bljesak.info iz AVPJM-a.

Nadležnost i održavanje

Problemi i nadležnosti s održavanjem kupališta vuku se već godinama, stoga su građani primorani da se kupaju na tz. tradicionalnim kupalištima. Odgovornosti bi se uredile tek usvajanjem i implementiranjem Pravilnika o kupalištima na površinskim vodama, čiji je nacrt, tvrde, prošao postupak javnih konzultacija. 

''Navedenim propisom će se detaljno definirati procedure za proglašavanje kupališta od strane nadležnih općinskih ili gradskih tijela, te uloge i odgovornosti ostalih institucija. Do usvajanja navedenog propisa, Agencija već duži niz godina samoinicijativno i u skladu sa mogućnostima, organizira monitoring na tradicionalnim kupalištima prema mikrobiološkim parametrima definiranim u Direktivi o upravljanju kvalitetom vode za kupanje 2006/7/EZ. Do službenog proglašavanja i obilježavanja kupališta te uspostavljanja sveobuhvatnog nadzora, svako kupanje građana na tradicionalnim kupalištima je na vlastitu odgovornost. Kvaliteta vode na vodnim tijelima izravno ovisi o pritiscima na vodno tijelo, a najviše o izravnim ispustima nepročišćenih otpadnih voda, što dovodi do pogoršanja mikrobiološkog statusa'', kazali su ranije iz Agencije. 

U formi Obavještenja o tenderu, nalazi se Aneks 1 – Preliminarni predmjer radova, koji ukazuje na očekivani obujam radova.

Konačan predmjer radova uključujući tehničke crteže i drugu relevantnu projektnu dokumentaciju, biće dostavljen zainteresovanim ponuđačima tokom obavezne posete gradilištu (vrijeme i lokacija će biti dostavljena registrovanim ponuđačima prije posjete), koja će se održati na lokaciji projekta 20.04.2023.

Svi ponuđači zainteresovani za obaveznu posjetu na licu mjesta dužni su dostaviti naziv kompanije i ime(n) svojih prisutnih predstavnika koji će prisustvovati PIN-ovoj nabavci na sastanku na [email protected] do 18.04.2023.

Dokumentacija za prijavu na javni natječaj sa detaljnim uputama za ponuđače i obrascima koje ponuđači moraju ispuniti može se dobiti na zahtjev putem e-maila [email protected].

Za građevinske radove: poslati predmjer radova sa popunjenim cijenama – jednu digitalnu verziju u excel formatu na usb sticku i drugu fizičku verziju u PDF formatu/ispis – u slučaju neslaganja između ove dvije verzije, u obzir će se uzimati fizička PDF/ispis verzija.

Zapečaćene ponude potrebno je dostaviti PIN-u ili poslati preporučenom poštom da stignu u ured PIN-a prije roka zatvaranja javnog poziva u petak, 12.5.2023.godine u 12:00 sati na adresu: People In Need Mostar (PIN), Maršala Tita 95, 2. sprat, 88 000 Mostar, Bosna i Hercegovina.
Ponude pristigle nakon roka zatvaranja javnog poziva neće se razmatrati.

Kopirati
Drag cursor here to close