Bivši vojni objekt

Aerodrom Željava kod Bihaća uskoro bi mogao ponovno primati zrakoplove

Cilj je osposobiti piste za prijem aviona do desetak mjesta. Očekuje se da bi godišnje Željavu moglo posjećivati 100 do 150 letjelica.
Gospodarstvo / Ulaganja | 21. 10. 2021. u 07:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši vojni objekt u Bihaću koji je važio za jedan od najmodernijih u svijetu godinama je prepušten zaboravu, međutim u posljednje vrijeme uveliko se radi na tome da se ovo područje dovede u funkciju i registrira letjelište za sportske potrebe.

Na prostoru nekadašnjeg vojnog aerodroma svakodnevno se poduzimaju aktivnosti u vezi s pripremama i uređenjem prostora za letačke aktivnosti.

Ideja je to koju je pokrenuo Aeroklub Željava, a kojem je Vlada Federacije BiH na period od deset godina dodijelila dio aerodroma.

Posla je mnogo.

Dževad Mešić, predsjednik Aerokluba "Željava", za BHRT kaže: "Ovo je prostor koji je devastiran početkom ratnih dejstava 90-ih i to nakon našeg dolaska to nitko nije čistio ni održavao. To je sve zaraslo u travu, šiblje. Zatekli smo i kamenja od detonacija prilikom uništenja pista i rupe koje su izašle vani."

Cilj je osposobiti piste za prijem aviona do desetak mjesta. Očekuju da bi godišnje Željavu moglo posjećivati 100 do 150 letjelica.

"Naš je cilj ovdje otvoriti sportsko letjelište za prihvat i opsluživanje letjelica generalne i ultra lake avijacije. To su letjelice od šest do osam sjedišta i maksimalne težine 5.700 kg'', dodaje.

Dio Aerokluba Željava je i Mirsad Fazlić. Svojevremeno je bio pukovnik avijacije i pilot Miga 21. Sjećanja su i danas živa.

''Najgore mi to pada kada vidim koliko su piste uništene, to jednostavno nije trebalo da se uradi, ovaj aerodrom je mogao zaživjeti i u drugoj funkciji ne samo u vojnoj“, kaže Fazlić.

Smješten pokraj Bihaća, ispod planine Plješevice, aerodrom Željava i danas je pun raznih mitova, zagonetki i priča. Kažu kako se među Bišćanima isprva samo šaputalo o gradnji koja je koštala milijarde dolara, a malobrojni su oni koji su mogli da ga posjete i da uđu u njega. Na gomilu betona okruženoj minskim poljima sada se uglavnom skupljaju nostalgičari.

Ozbiljniji radovi na infrastrukturi budućeg letjelišta moći će se pokrenuti tek kada se prostor aerodroma očisti od mina koje su postavljene od 1991. do 1995. godine. Obećanja su već dobili.

Kopirati
Drag cursor here to close