Cargo-partner

Zašto se eterična ulja u transportu tretiraju kao opasne materije?

Iako naizgled nisu, zbog svog kemijskog sastava i biološke aktivnosti, eterična ulja se u transportu tretiraju kao opasne materije.
Gospodarstvo / Ulaganja | 26. 11. 2020. u 12:40 Promotivni tekst

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvoz eteričnih ulja, ponajviše smilja, bosilja i lavande je u posljednjih nekoliko godina doživio veliku ekspanziju.

Ove, kako ih još zovu, čudotvorne biljke, prepoznatljive po svojim živopisnim bojama i karakterističnom mirisu, uspijevaju na mediteranskim prostorima, što hercegovačke predjele čini veoma pogodnim i privlačnim za uzgoj i preradu ovih biljaka. Naša eterična ulja su našla svoje mjesto u mnogim farmaceutskim i kozmetičkim kompanijama širom svijeta.

Iako naizgled nisu, zbog svog kemijskog sastava i biološke aktivnosti, eterična ulja se u transportu tretiraju kao opasne materije. Glavni razlog zbog kojeg se svrstavaju u ovu kategoriju jeste niska točka zapaljivosti. Neka od ulja se mogu zapaliti čak na temperaturi od 50 °C.

Što su to opasne materije?

Inače, pod pojmom opasnih materija, podrazumijevaju se sve materije koje imaju takve karakteristike da mogu izazvati posljedice štetne po zdravlje i okolinu. Do toga najčešće dolazi uslijed neodgovornog i/ili nestručnog rukovanja, pakovanja, skladištenja ili transporta.

Za transport ovakvih pošiljki postoje striktne procedure koje se moraju poštovati do najsitnijih detalja u svim vidovima transporta. Iz tog razloga, transport opasnih materija predstavlja izazov za sve sudionike u lancu snabdijevanja, a naročito za pružaoce transportnih usluga.

Prijevozu opasnih materija treba posvetiti posebnu pažnju u smislu odabira prijevoznih sredstava, tehničko-tehnoloških sredstava za manipulaciju, istraživanja okoliša, a naročito edukacije osoba koje dolaze u dodir s opasnim materijama.

Budući da su količine eteričnih ulja koje se otpremaju relativno male, a sam proizvod ima veliku vrijednost, najčešće se transportiraju zračnim putem.

Što je potrebno da bi se pošiljka eteričnog ulja otpremila avionskim putem?

Preduvjet za transportnu kompaniju jeste da bude registrirana za ovu vrstu usluge, odnosno da je njeno osoblje certificirano i obučeno za rukovanje opasnim materijama.

Iz cargo-partner Sarajevo, međunarodne transportne kompanije s certifikacijom i ekspertizom u oblasti transporta opasnih materija, smo dobili pojašnjenje samog postupka transporta: „Ako želimo eterično ulje transportirati avionskim putem, prije svega, moramo imati certifikat - IATA DGR - International Air Transport Association Dangerous Goods regulation, koji je krovni dokument na globalnom nivou kada je u pitanju siguran zračni transport opasnih roba.“

Istovremeno, proizvođač / pošiljalac je u obavezi osigurati MSDS (Material Safety Data Sheet) koji izdaje ovlaštena laboratorija nakon obavljenih neophodnih analiza. To je tehnički dokument koji sadrži sve relevantne informacije u vezi sa supstancom koja se transportira i zapravo, definira nivo opasnosti za čovjeka i okolinu", zaključuje Sanjin Hamidović, direktor cargo-partnera.

Kako se pakuje pošiljka eteričnog ulja?

Prilikom pripreme pošiljke eteričnog ulja za transport, posebna pažnja se posvećuje pakovanju. Instrukcije za pakovanje se nalaze u sklopu MSDS-a, a postupak smije vršiti isključivo certificirana osoba (sam proizvođač ili agent koji ga zastupa).

Sanjin Hamidović dalje pojašnjava: „Proces pakovanja opasnih materija je veoma osjetljiv segment i zahtijeva da mu se posveti velika pažnja, jer direktno utiče na sigurnosni aspekt transporta. Tom prilikom je potrebno izabrati kvalitetnu ambalažu s unaprijed testiranim performansama propisanih od strane ICAO-a (International Civil Aviation Organization).”

Unutrašnje pakovanje, odnosno ambalaža u kojoj se nalazi eterično ulje je najčešće posebna aluminijska, hermetički zatvorena boca.

Cargo-partner za vanjsko pakovanje pošiljki eteričnih ulja koristi certificiranu i atestiranu opremu za pakovanje i zaštitni materijal od renomiranih europskih proizvođača ovakve vrste proizvoda, a pakovanje se prilagođava količini koja se transportira.

Da bi pošiljka u konačnici imala status ispravno pakovane, svaka kutija zahtijeva obilježavanje prema IATA DGR odgovarajućim naljepnicama, u zavisnosti od klase opasnosti.

"Po završetku procesa pakovanja, izrađujemo transportnu dokumentaciju – AWB (Air waybill) i DG deklaraciju, koja predstavlja jasnu instrukciju svim sudionicima u lancu prihvata, manipulacije i transporta opasnih materija", poručuje Hamidović.

Kopirati
Drag cursor here to close